Network slicing in maakindustrie: de robots doen steeds meer mee

Consumenten en bedrijven vragen om meer en meer gepersonaliseerde productie van goederen. Dat biedt kansen om toegevoegde waarde te creëren – en uitzicht op een grotere markt. Maar daarvoor zijn dan wel nieuwe, slimme technologieën nodig. Denk aan flexibel inzetbare robots, grootschalige inzet van kunstmatige intelligentie en Internet of Things. Het leidt tot meer automatisering en flexibiliteit op de werkvloer. Maar het betekent vooral ook een verschuiving van traditionele naar digitale productie. Welke ondersteunende rol kan network slicing hier spelen?

De besparingen waar network slicing met name in de maakindustrie voor zorgt, tellen behoorlijk op. Loonkosten nemen aanzienlijk af, onderhoudskosten worden lager en dat geldt ook voor de kosten van kwaliteitsinspecties.

De analyse van big data gaat bij dit alles een grote rol spelen omdat het de kwaliteitscontrole verbetert. Ook zorgt het voor de optimalisatie van assets, het helpt bij preventief onderhoud en het voorspellen van veranderende marktvraag – wat allemaal bijdraagt aan het verlagen van de kosten. Er is dan ook geen ontkomen aan: robots nemen ons steeds meer werk uit handen. Om een indruk te geven: stond er in 2018 tegenover elke 69 uur mensenwerk nog 31 uur werk verricht door robots, momenteel is die verhouding met 56 : 44 al behoorlijk aan het gelijktrekken. En het kost tien keer zo veel om een kwaliteitsprobleem op te lossen nadat het product is uitgeleverd dan wanneer het reeds in de fabriek wordt ontdekt.

Network slicing in de maakindustrie

Het betekent ook, dat termen als Industry 4.0 en de smart factory al lang niet meer futuristisch klinken. Al deze innovatieve ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de connectiviteit. Bedrijfskritieke toepassingen vragen om realtime beheer en toegang, en dat veronderstelt grote doorvoercapaciteit en lage latency. Bovendien vereist de hoge dichtheid van connected apparaten ook flexibele netwerkoplossingen om al die verbindingen te managen. En met name kleine en middelgrote bedrijven hebben behoefte aan betaalbare netwerkoplossingen, waarbij ze erop moeten kunnen vertrouwen dat ze hun data veilig en efficiënt kunnen delen met klanten, partners en leveranciers.

De gegarandeerde kwaliteit van robots

Network slicing is de technologie die uitkomst kan bieden. Het zorgt dat samenwerkende robots een gegarandeerde kwaliteit (QoS) leveren – geen overbodige luxe, gegeven de huidige schaarste aan personeel. Een slice kan geconfigureerd worden voor gegarandeerde capaciteit, met de mogelijkheid om snel op te schalen als dat nodig is. Met een network slice kan augmented reality (AR) effectief ingezet worden. Het maakt medewerkers efficiënter en het helpt om reeds tijdens de productie eventuele defecten op te sporen. Via HD-video kunnen specialisten op afstand ondersteuning bieden aan technici en operators. Het dataverkeer kan geïsoleerd worden, zodat de beveiliging volledig kan voldoen aan de strengste eisen. En de beschikbare capaciteit helpt om op elk gewenst moment alle apparaten in de fabriek te kunnen traceren en monitoren.

"Industry 4.0? Smart factory? Al lang geen toekomstmuziek meer."

Besparen, ook op ongemakkelijke houdingen

De besparingen waar network slicing voor zorgt tellen behoorlijk op. Loonkosten nemen aanzienlijk af, onderhoudskosten worden lager en dat geldt ook voor de kosten van kwaliteitsinspecties. Daarnaast levert de vermindering van downtime een belangrijke bijdrage aan de besparingen. En tot slot zijn er de 'zachte' maar daarom niet minder belangrijke voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van ergonomie: door instructies voor een monteur weer te geven in de AR-bril hoeft deze minder tijd in ongemakkelijke houdingen door te brengen.

Samen een succesvolle case ontwikkelen

Met network slicing helpt Vodafone Business de maakindustrie om essentiële use cases te creëren. Vaak ontwikkelen wij die in combinatie met innovatieve IoT-toepassingen. Denk aan:

  • kwaliteitsinspectie met behulp van augmented reality
  • op afstand bestuurde robots
  • 3D-interactie tussen mens en robot
  • procesoptimalisatie in de fabriek

(In dit artikel hebben wij gegevens en inzichten opgenomen uit een rapport van Ericsson, gepubliceerd in 2021: 'Network slicing: Top 10 use cases to target. An overview of industries and use cases that will drive the majority of the revenue potential.')

Network slicing in maakindustrie: de robots doen steeds meer mee
Ontdek wat network slicing voor u kan betekenen

Klinkt network slicing als iets dat ook uw bedrijf vooruit kan helpen? Neem dan contact op met Vodafone Business. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden om uw eigen gereserveerde netwerk te creëren op het mobiele Vodafone-netwerk.