Kavel 10 floreert met snel zakelijk internet: landmeten vanuit de lucht

Kavel 10 kan met Vodafone Business letterlijk de vleugels spreiden. Het bedrijf in Drachten deelt binnenkort dagelijks honderden terabytes aan geodata met klanten, via een nieuwe razendsnelle zakelijk internetverbinding met capaciteit tot 10GB. “Verdere digitalisering met Vodafone Business maakt uitbreiding en internationalisering mogelijk”, zegt Richard Brouwer.

Voor veel bedrijven is goed snel en betrouwbaar zakelijk internet van levensbelang. Zo ook voor Kavel 10, dat de wereld digitaliseert vanuit de lucht. Hoe bouwen de ondernemers hun bedrijf verder uit?

Kavel 10 is een familiebedrijf, opgericht door de drie broers Richard, Stefan en Albert Brouwer en zwager Frank Staal. Als het tien jaar jonge bedrijf over enkele maanden neerstrijkt op een nieuwe vestiging op Groningen Airport Eelde, dan zijn aan alle voorwaarden voldaan voor groei en uitbreiding. Naast de hangar met twee vliegtuigen – binnenkort wordt een derde toestel aangeschaft – bevindt zich een fraaie kantoorruimte met een betrouwbare internetverbinding via de Vodafone glasvezel infrastructuur. De verbinding is opgesplitst in twee lijnen, één alleen voor de geodata en één voor de dagelijkse werkzaamheden op kantoor. 

Snel zakelijk internet

Vodafone Business Solution Sales specialist Hester Koldijk, die voor deze klant ook andere oplossingen in het nieuwe pand organiseert: “Daarmee is Kavel 10 een van de eerste mkb-bedrijven in Nederland die gebruik kan maken van een snelle en betrouwbare zakelijk internet voorziening die voorheen alleen gebruikt werd door grote corporates.” 

“Van het een kwam het ander. Omdat wij snel schakelen, kwamen er meer vragen, zoals die over ultrasnel internet.”

Snel internet is voor Kavel 10 broodnodig. Het bedrijf (25 medewerkers) is gespecialiseerd in het vastleggen van 2D- en 3D-beelden en landmeetkundige data. Het is in feite een ‘landmeetkundig bedrijf 2.0’ met geodata als product, grotendeels verzameld met vanuit de lucht, door gebruik te maken van geavanceerde camera- en lasertechnologie. “De vergelijking met Google Maps en Street View gaat in zekere zin op, al onderscheiden wij ons door ons zeer gedetailleerde beeld, in hoge kwaliteit. Dat doen met vliegtuigen, op maat, op projectbasis voor klanten die daar veel baat bij hebben.” 

‘Landmeten’ vanuit de lucht

Kavel 10 vervangt met deze methode de traditionele landmeters die voorheen weken bezig waren om een gebied in kaart te brengen. Projectmanager Richard Brouwer: “Het voordeel van ‘landmeten’ vanuit de lucht is dat het snel gaat en heel secuur is. En dat je het over een maand of jaar snel weer kunt doen, zonder beperkingen van wegen, sloten en andere obstakels. Bij aanbestedingen ligt steeds meer nadruk op veiligheid. Wanneer wij rond wegen metingen vanuit de lucht uitvoeren, hoeven wij niet met rijdende afzettingen te werken.”

Richard Brouwer (l.) en Frank staal van Kavel10

Richard Brouwer (l.) en Frank Staal

Interessant voor bouw- en nutsbedrijven

De geodata die Kavel 10 levert, zijn interessant voor bouw- en nutsbedrijven, overheden en andere gebruikers van de ruimte. Ook geeft Kavel 10 natuurbeheerders inzicht in de wildstand in een bepaald gebied, waarbij het onder NIR Infraroodtechniek in combinatie met LIDAR (lasertechniek) inzet om reeën te onderscheiden en te tellen. Met dezelfde technologie kreeg een opdrachtgever in Engeland een gedetailleerd overzicht van de vogelstand in een bepaalde regio. 

Veiligheid verbinding

Sales Manager Frank Staal: “Onze klanten, de vraag én ons bedrijf groeien als kool, met alle gevolgen voor de hoeveelheid data. We groeien ook binnen en buiten Europa snel – de uitwisseling van gegevens moet dat ook zijn. Door de 10GB capaciteit kunnen wij de internationale marktkansen ten volle te benutten. Het mooie is: met deze vorm van ‘Managed Internet’ kunnen wij de capaciteit verdelen over verschillende taken en doelen, zoals specifieke poorten voor bepaalde klanten en leveranciers”, aldus Frank, die meldt dat Kavel 10 met online uitwisseling steeds minder data-schijven zal versturen naar verre buitenlanden. “Snelle online data-uitwisseling biedt een belangrijk concurrentievoordeel, waarbij wij ook de veiligheid van de verbinding uiteraard heel belangrijk vinden.”

Ultrasnel internet

Gedetailleerde beelden: snel zakelijk internet nodig. Kavel10 koos voor snel zakelijk internet

Interessant detail: de hechte relatie van het familiebedrijf met Vodafone startte twaalf jaar geleden met een vraag in een Vodafone-winkel over mobiele telefonie. De ondernemers hadden verder ook sim-kaarten nodig voor de GPS-ontvangers waar het bedrijf mee werkt. Hester Koldijk (Vodafone Business): “Van het een kwam het ander. Omdat wij snel schakelen, kwamen er meer vragen, zoals die over ultrasnel internet. Ook had Kavel 10 een VOIP-oplossing, maar ook daar hadden we een beter alternatief voor. In het nieuwe kantoor gaat iedereen bellen via Microsoft 365.”  

Richard en zijn broers en zwager weten waarom ze graag met Hester haar collega’s werken. “Snel zakelijk internet is niet alleen snel en betrouwbaar, de manier van ondersteunen is dat ook. We hebben direct contact, ik heb geen tijd om in een wachtrij te staan. Snel schakelen telt bij ons zwaar. Als een data card in een gps-ontvanger defect is, moeten we hem snel kunnen vervangen – anders kunnen we niet werken. Flexibiliteit is voor ons nog belangrijker dan de prijs.” 

Concurrentie aangaan

De ondernemende broers en hun zwager hebben ‘zin’ in de toekomst. “We hebben een goed product en onze dienstverlening is innovatief. We gaan de concurrentie in het buitenland – Duitsland, Zwitserland, de UK, de VS – graag aan. We doen op dit moment al een project in Suriname. Als we blijven innoveren en doen wat we beloven, dan ligt de wereldmarkt open. Inderdaad, wij spreiden onze vleugels, letterlijk!”

Om over na te denken

Kavel 10 innoveert met Vodafone Business: de wereld digitaliseren vanuit de lucht
100 Gb

Zoveel data versturen de medewerkers van Kavel 10 gemiddeld per dag naar opdrachtgevers. Omdat internet goed geregeld is, kan dit bedrijf floreren, zo blijkt uit dit verhaal. Hoe zou uw bedrijf kunnen groeien met snel en betrouwbaar internet?

Kavel 10 innoveert met Vodafone Business: de wereld digitaliseren vanuit de lucht

Business Essentials

 Business Internet
 
Business Mobile 

Met combinatiekorting