Overslaan en ga naar inhoud

Business Break podcast #1: productief én creatief thuiswerken

“Hallo, ik zit in een call, is het heel belangrijk?” Thuiswerken kan soms best een hectische en complexe zaak zijn. Zakelijke- en privérollen lopen al snel door elkaar en zie dan maar eens dat je de balans bewaakt tussen ‘werk’ en ‘vrij’. Hoe haal je het maximale uit de dag, qua productiviteit en creativiteit? Daar gaat de nieuwste Business Break podcast over van Business Insider en Vodafone Business. 

Hoe blijf je creatief terwijl je de hele dag achter je scherm zit? Maak vooral ruimte in je hoofd en je agenda. Zorg dat je niet voortdurend wordt onderbroken. Lengte podcast: 19.41 minuten.

Business Strateeg Charlotte van ’t Wout en neuropsycholoog Mark Tigchelaar helpen ondernemers en leidinggevenden in bedrijven bij de uitdagingen van thuiswerken. In deze podcast (hier te beluisteren) bieden ze oplossingen voor bekende knelpunten van thuiswerken.  

Zoals: hoe blijf je creatief terwijl je de hele dag achter je scherm zit? Zonder aarzelen reikt Mark Tigchelaar het recept daarvoor aan: “Wandelen! Ik doe het met name na de lunch en soms later in de middag nog eens. Twintig minuten is supergoed voor je hoofd – en voor je creativiteit!” 

Hoe haal je het maximale uit de dag, qua productiviteit en creativiteit? Daar gaat de nieuwste Business Break podcast over..

Productiviteit op niveau

Op de vraag hoe je tijdens zo’n thuiswerkdag – met talloze – meetings – de productiviteit op niveau houdt, heeft Charlotte van ’t Wout een tip: “Ik maak er een soort challenge voor mezelf van. Ik neem mij voor dat ik een bepaalde taak ‘s avonds afgerond wil hebben.”  

Van ’t Wout en Tigchelaar beantwoorden tijdens de podcast vragen van ondernemers. Bijvoorbeeld over de moeite die veel mensen hebben om bij thuiswerk productiviteit én creativiteit op een hoog peil te houden. “Productiviteit en creativiteit zijn elkaars tegenpolen. Efficiënt en hard werken, tegen deadlines, dat verlaagt je creativiteit. Deadline stellen kan goed zijn, maar het kan ook goed zijn om wat ruimte te creëren.” 

Ideeën onder de douche

Dus: zorg dat je af en toe onbereikbaar bent. Telefoon uit! Maar organiseer dat binnen je bedrijf. Zorg in elk geval dat je niet voortdurend wordt onderbroken. “De beste ideeën heb je onder de douche, of als je de hond uitlaat”, aldus Tigchelaar. Kortom: creativiteit borrelt onder water. Geef dat geborrel de ruimte. Plan tijd, maak tijd vrij voor creativiteit. Van ’t Wout: “Ik ben op mijn creatiefst in de ochtend. Mijn brein lijkt op dat nog wat leger, met meer ruimte om nieuwe dingen te gaan maken. Dus wat ik doe: ik begin met creatieve taken. Geen to do’s, niet de mailtjes. Maar de vraag stellen: wat kan ik vandaag creëren?”

Bij de podcast is ook een praktisch e-book gemaakt, vol inspiratie en tips.

Meer weten?

Meer weten over flexibel en veilig thuiswerken? Denk dan aan Kantoor Online.

Wilt u meer weten over wat Vodafone Business voor het thuiswerken in uw organisatie kan doen?

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.