Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Asset Tracking

Toezicht houden op uw bedrijfseigendommen & voertuigen

Asset tracking is een effectieve methode om altijd inzicht te hebben in de locatie, status en conditie van uw voertuigen en apparaten. Hoe werkt asset tracking precies en welke assets kunt u monitoren? Ontdek hoe asset tracking uw bedrijf efficiënter en slimmer maakt.

Op deze pagina

 Wat is asset tracking?
 De voordelen en uitdagingen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is Asset Tracking?

Asset tracking is het proces om de locatie, status en conditie van de assets in uw bedrijf te monitoren. Die assets kunnen bijvoorbeeld bestaan uit machines, apparaten, voertuigen, systemen en voorraad. Met behulp van Internet of Things (IoT) kunt u data verzamelen en uw bedrijfseigendommen realtime volgen op afstand.

Asset tracking werkt door sensoren en trackers te installeren op de assets die u wilt volgen. De sensoren verzamelen informatie over bijvoorbeeld de locatie, status of conditie van uw assets en sturen deze gegevens naar een centrale database via een draadloos netwerk zoals GPS of LTE-M. Via asset management software heeft uw bedrijf inzicht in deze gegevens, waardoor u alle assets realtime kunt volgen en monitoren.

Voorbeelden van Asset Tracking

Bedrijven kunnen asset tracking inzetten voor allerlei verschillende aspecten van asset management:

sociale contacten

Met GPS-trackers of sensoren die verbonden zijn met het LTE-M-netwerk is het mogelijk om constant up to date informatie te ontvangen over waar voertuigen zich bevinden. Hierdoor kunt u uw wagenpark realtime monitoren en optimaliseren.

werklocatie

Container tracking

Bedrijven die internationaal opereren gebruiken IoT asset tracking om realtime te monitoren waar containers zich bevinden. Met behulp van sensoren en GPS-trackers heeft uw bedrijf constant overzicht van de volledige supply chain.

Beveiligingsuitdaging

Asset tracking is ideaal om kostbare apparatuur te monitoren. Door sensoren en GPS-trackers te plaatsen op zware apparatuur zoals graafmachines en hijskranen, heeft uw bedrijf altijd en overal inzicht in de locatie, status en conditie van apparaten.

werklocatie

Pakket tracking

Door RFID-tags of GPS-trackers te plaatsen op pakketten en zendingen, kunnen bedrijven de status en locatie van elke zending realtime volgen. Het is ook mogelijk om deze informatie te delen met uw partners of (eind)klanten.

ongelijke behandeling

Personeel tracking

Om uw werkprocessen te optimaliseren en de veiligheid op de werkvloer te verbeteren kunt u gebruik maken van badges met RFID-chips. Hiermee weet u precies waar iedereen zich bevindt en zo kunt u efficiënter en veiliger werken.

Voordelen van Asset Tracking

Asset Tracking biedt verschillende voordelen voor uw bedrijf:

Beveiligingsuitdaging

Altijd en overal overzicht

Met asset tracking heeft u altijd en overal realtime inzicht in de locatie, status en conditie van uw assets. Hierdoor kunt u sneller handelen.

sociale contacten

Hogere productiviteit

Met meer inzicht in de beschikbaarheid en prestaties van assets kunt u de productiviteit van uw bedrijf verhogen.

Beveiligingsuitdaging

Efficiënter voorraadbeheer

Doordat u realtime inzicht heeft in de voorraad kunt u beter plannen en inspelen op onverwachte situaties.

werklocatie

Diefstal voorkomen

Door uw assets realtime te volgen merkt u ongebruikelijke activiteiten direct op, waardoor u diefstal kunt voorkomen of snel kunt oplossen.

werklocatie

Kosten besparen

Met asset management maakt u optimaal gebruik van uw middelen en bespaart u kosten op onderhoud, reparaties en vervanging.

sociale contacten

Hogere klanttevredenheid

Met asset tracking kunt u beter plannen en meer informatie verstrekken aan uw klanten, waardoor de klanttevredenheid stijgt.

Uitdagingen van Asset Tracking

Gaat u aan de slag met asset tracking? Wees u dan bewust van de risico’s en uitdagingen:

sociale contacten

Uw werknemers kunnen het als onprettig ervaren wanneer alles binnen uw bedrijf constant in de gaten gehouden wordt.

werklocatie

Opleiden medewerkers

Vaak is het noodzakelijk om medewerkers op te leiden in asset tracking systemen en software, waardoor u tijd en geld moet investeren.

Beveiligingsuitdaging

Het aanschaffen van de juiste apparaten en software en de implementatie hiervan brengt een investering met zich mee.

werklocatie

Compatibiliteit

Om IoT asset tracking optimaal te laten werken is het belangrijk dat sensoren, apparaten, software en het netwerk compatibel zijn, anders loopt u het risico dat het complete systeem niet goed werkt of dat er vertraging optreedt.

IoT artikelen

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen. 

Veelgestelde vragen over Asset Tracking

U kunt allerlei soorten assets monitoren met Asset Tracking. Deze lijst is niet uitputtend, maar dit zijn een aantal voorbeelden van assets die u kunt tracken:

● alle soorten apparaten en (industriële) machines
● voertuigen in alle soorten en maten
● containers en pallets
● gereedschappen en andere materialen
● energiebronnen zoals zonnepanelen en batterijen
● bouw- en constructiematerialen
● landbouwapparatuur
● medische apparatuur
● dieren, zoals vee
● personeel

Met Asset Tracking heeft uw bedrijf meer overzicht en controle over wat er allemaal gebeurt en werkt u een stuk efficiënter. Op die manier kunt u flink wat tijd en geld besparen. Werknemers hoeven bijvoorbeeld niet te zoeken naar assets, waardoor ze meer tijd overhouden om aan het werk zelf te besteden.

Bedrijven kunnen verschillende redenen hebben om te werken met open source Asset Tracking software, zoals kostenbesparing, flexibiliteit en aanpasbaarheid. Het nadeel van open source software is dat het meer technische kennis vereist om te implementeren en onderhouden, terwijl er minder ondersteuning beschikbaar is. Ook is open source Asset Tracking software meestal minder uitgebreid en kan het meer kwetsbaarheden bevatten op het gebied van veiligheid.

Asset Tracking wordt ook wel eens IT Asset Tracking genoemd, omdat uw bedrijf technologie en IoT inzet om te zorgen dat de assets in uw organisatie gevolgd en gemonitord worden. Het kan ook verwijzen naar het feit dat u met asset tracking alle soorten apparaten en machines kunt tracken, dus ook IT-apparatuur.