Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

M2M: machine-to-machine

Van invloed op digitalisatie én uw organisatie

M2M-connectiviteit zorgt al jarenlang voor gestroomlijnde processen en de mogelijkheid om apparaten op afstand te monitoren en te beheren. Met de komst van IoT is er steeds meer mogelijk op het gebied van M2M en dit biedt kansen voor ondernemers.

Op deze pagina

 Wat is M2M?
 De voordelen en uitdagingen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is M2M?

Machine-to-machine (M2M) betekent dat machines of apparaten op afstand met elkaar communiceren en informatie uitwisselen, zonder menselijke tussenkomst. M2M vormt de basis voor Internet of Things. Hierbij zijn sensoren en computerchips verbonden met het internet om realtime data te verzamelen op een centrale server.

M2M trends en cijfers

M2M trends en cijfers weergegeven in een infographic

Hoe werkt het?

Met M2M kunt u machines, installaties en apparatuur op afstand beheren en monitoren. De devices worden voorzien van een M2M-simkaart, waarmee ze kunnen communiceren. Sensoren verzamelen constant data over bijvoorbeeld de locatie, status en conditie van apparaten. Deze informatie wordt realtime via het 4G-netwerk gedeeld en verzameld in de cloud. Via het Vodafone IoT-platform heeft u overzicht van alle data en kunt u apparaten op afstand monitoren en hun prestaties verbeteren.

Waar wordt M2M gebruikt?

M2M-communicatie wordt in allerlei branches gebruikt. Dit zijn een aantal voorbeelden:

sociale contacten

In de transportsector wordt M2M-technologie gebruikt om data te verzamelen over de locatie, status en conditie van voertuigen. Zo wordt het mogelijk om leveringen op afstand te volgen en te beheren.

werklocatie

Automotive

M2M kan informatie doorgeven over bijvoorbeeld de positie en snelheid van een voertuig, het aantal gereden kilometers en brandstofverbruik. De auto geeft met behulp van M2M zelf aan wanneer en welk onderhoud nodig is.

Beveiligingsuitdaging

Zorg

In de zorg wordt M2M gebruikt om efficiënter te werken. Met slimme apparaten en sensoren die realtime informatie delen, wordt het eenvoudiger om patiënten - ook op afstand - te diagnosticeren, behandelen en monitoren.

ergonomische werkplek

Bouw

In de bouwsector wordt het Internet of Things tijdens de bouw van nieuwe (bedrijfs)panden geïntegreerd. Door toevoeging van M2M-technologie wordt het klimaat in die gebouwen geoptimaliseerd voor wonen en werken.

ongelijke behandeling

Energiebedrijven

Slimme meters delen meterstanden automatisch met de leverancier, waardoor de aanvoer van energie realtime wordt bewaakt en vraag en aanbod goed op elkaar kunnen worden afgestemd.

ongelijke behandeling

Maakindustrie

De maakindustrie gebruikt M2M-communicatie om productieprocessen te automatiseren en optimaliseren. Sensoren kunnen bijvoorbeeld kwaliteitscontroles uitvoeren en deze data realtime delen.

Voordelen van M2M

Voor ondernemers biedt machine-to-machine diverse voordelen:

Beveiligingsuitdaging

Met M2M kunnen processen sneller en nauwkeuriger verlopen, en kunt u als ondernemer een enorme efficiëntieslag maken.

werklocatie

Kostenbesparend

Machines geven zelf aan wanneer onderhoud vereist is, waardoor de operationele kosten dalen.

sociale contacten

Toekomstbestendig

M2M zal een steeds grotere rol gaan spelen in allerlei processen. Met deze technologie is uw bedrijf goed voorbereid.

ergonomische werkplek

Optimaliserend

Met de data die M2M-technologie verzamelt, kunt u producten en diensten van uw bedrijf aanzienlijk verbeteren.

sociale contacten

Beter overzicht

M2M maakt het mogelijk om altijd en overal realtime overzicht te houden op bedrijfsprocessen, - voertuigen en -apparaten.

werklocatie

Kansbevorderend

M2M creëert allerlei kansen en mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen gericht op de toekomst.

Uitdagingen van M2M

M2M-technologie biedt ook enkele uitdagingen:

sociale contacten

M2M is interessant voor cybercriminelen. Om te voorkomen dat uw apparaten gehackt worden en data in verkeerde handen valt, is IoT-beveiliging een must.

werklocatie

Nog niet gestandaardiseerd

Er is nog geen volledige standaardisatie van M2M, waardoor sommige apparaten niet compatibel zijn.

Beveiligingsuitdaging

Afhankelijkheid techniek

Integratie van M2M brengt een sterke afhankelijkheid van techniek met zich mee.

ergonomische werkplek

Eerst investeren

Machine-to-machine gaat uiteindelijk tot kostenbesparing leiden, maar hiervoor moet u wel eerst een investering doen.

Verschillen tussen M2M en IoT

Bij M2M communiceren machines met elkaar en wisselen onderling gegevens uit die bijvoorbeeld afkomstig is van sensoren. IoT is de volgende stap, waarbij machines en overige objecten met het internet worden verbonden om op die manier met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen. Waar M2M vooral gericht is op directe point-to-point connectiviteit over mobiele netwerken of vaste lijnen, biedt IoT veel meer mogelijkheden via de cloud.

  M2M IoT
Internet protocol (IP) Point-to-point connectiviteit over mobiele netwerk of vaste lijnen IP-netwerken en cloudplatforms
Software Geïntegreerd in de hardware Heeft internet en een platform voor databeheer nodig
Data Gegevens van M2M worden alleen gedeeld tussen twee apparaten Enorme pakketten gegevens worden uitgewisseld via het internet
Omvang Werkt tussen maximaal twee apparaten Op cloud gebaseerde architectuur maakt verbindingen tussen meerdere objecten mogelijk
IoT artikelen

Veelgestelde vragen over M2M

Een goed voorbeeld van M2M-technologie is de manier waarop het verkeer in de stad geregeld wordt. Diverse apparaten en sensoren houden het verkeer in de gaten en delen deze informatie met verkeerslichten. Verkeerslichten reageren op deze informatie en kunnen zo de doorstroming van het verkeer bevorderen.

M2M-connectiviteit betekent dat machines met elkaar in verbinding staan en met elkaar kunnen communiceren. Ze wisselen gegevens uit en kunnen processen zo efficiënter en veiliger maken.

Een M2M-interface kan machines aansturen en informatie uitlezen over bijvoorbeeld de locatie, status of temperatuur van een apparaat.

Een M2M-simkaart is een speciale SIM-kaart waarmee apparaten en sensoren met elkaar kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan GPS-trackers die constant informatie verzamelen over waar een voertuig, apparaat of product zich bevindt.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.