Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Smart Healthcare

Slimme gezondheidszorg voor hulp, preventie & monitoring

Om snel zorg op maat te kunnen leveren, is het essentieel dat ziekenhuizen efficiënter gaan werken. Nieuwe technologieën kunnen daarbij helpen. Met Internet of Things in de zorg wordt het diagnosticeren, behandelen en monitoren van patiënten gemakkelijker. 

Op deze pagina

 Internet of Things in de zorg voorbeelden
 De voordelen en uitdagingen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is Smart Healthcare?

Smart Healthcare betekent dat ziekenhuizen gebruik maken van Internet of Things om de zorg slim in te richten. Slimme zorg kan gaan over innovatieve operatietechnieken, maar ook over nieuwe manieren van communiceren en documenteren. Door alle processen in de zorg te optimaliseren en zoveel mogelijk te automatiseren kunnen zorgverleners gemakkelijker, sneller en beter zorg verlenen. Denk bijvoorbeeld aan asset management met behulp van tracking zodat een infuuspomp altijd snel gelocaliseerd kan worden. 

Smart Healthcare trends en cijfers

Smart Healthcare trends en cijfers weergegeven in een infographic

Voorbeelden van Smart Healthcare

Er zijn ontzettend veel kansen en mogelijkheden om IoT te integreren in de zorg. Veel ziekenhuizen maken bijvoorbeeld gebruik van Smart Building. Andere voorbeelden van Internet of Things in de zorg:

sociale contacten

Door asset management te automatiseren hoeft zorgpersoneel nooit lang te zoeken naar bijvoorbeeld een infuuspomp. Dit scheelt waardevolle tijd en biedt ruimte voor extra aandacht aan het bed. Met asset management, monitoring & tracking weet u bovendien altijd in welke staat de bedrijfsmiddelen van uw zorginstelling zich bevinden.  

werklocatie

Valdetectie en -preventie

Een bekend voorbeeld van IoT in de zorg zijn de slimme polsbandjes die meten of een patiënt gevallen is. De thuiszorgmedewerker krijgt dan een seintje op een device en kan direct actie ontnemen. Valpreventie is een nieuwere techniek: hiermee leert de patiënt om evenwicht te houden om zo de kans op vallen te verkleinen.

Beveiligingsuitdaging

Slimme glucosemeter

Slimme glucosemeters verzamelen data en versturen dit direct naar een app op de smartphone. De app geeft inzicht in de glucosewaarden en kan trends ontdekken. De app houdt automatisch de tijd, hoeveelheid en het type insuline bij en kan op basis van deze gegevens precies aangeven wanneer en hoeveel insuline de persoon nodig heeft.

ergonomische werkplek

Slimme AED

Een slimme AED bevat sensoren die de temperatuur en luchtvochtigheid meten en aangeven of het apparaat goed werkt en zich op de juiste locatie bevindt. Zo is het mogelijk om snel te handelen en wordt de kans op een succesvolle reanimatie groter. Een slimme AED kan volledig geautomatiseerd reanimeren en meet daarbij telkens of een (extra) elektrische schok wenselijk is.

ongelijke behandeling

Slimme astma-monitor

Met behulp van een astma-monitor kunnen de symptomen van een opkomende astma-aanval al worden herkend voordat deze plaatsvindt. De opgeslagen data geeft vervolgens inzicht in wanneer de aanvallen meestal ontstaan. Dit is waardevolle informatie die een patiënt kan gebruiken om toekomstige aanvallen te voorkomen.

ongelijke behandeling

Zorg op afstand

Met behulp van technologie kunnen zorgverleners patiënten steeds vaker op afstand helpen. Spreekuren gebeuren bijvoorbeeld via videobellen en patiënten gebruiken apps om zelf hun symptomen en gewicht te monitoren. Sensoren kunnen constant de bloeddruk, hartslag, temperatuur en het zuurstofniveau meten en alarm slaan bij een gevaarlijke afwijking. Ook kunnen patiënten eerder naar huis. Zo maakt IoT de zorg een stuk efficiënter voor zowel de patiënt als de zorgverlener.

Voordelen van Smart Healthcare

Smart Healthcare kan het zorgsysteem compleet veranderen.

sociale contacten

Efficiënter zorg leveren

Door technologie en IoT te integreren in de zorg wordt er efficiënter gewerkt. Slimme zorg kan zo een hoop tijd en geld besparen.

werklocatie

Optimale inzet van personeel

De personeelsbezetting in de zorg kan door automatisering en procesverbetering worden geoptimaliseerd. Zo houden zorgverleners meer tijd over aan het bed.

Beveiligingsuitdaging

Meer focus op preventie

Smart Healthcare kan ingezet worden om ziektes en problemen op te sporen of zelfs te voorspellen. De focus op preventie kan leiden tot een betere volksgezondheid.

ergonomische werkplek

Betere diagnoses

Sensoren en computers werken sneller en nauwkeuriger dan mensen, waardoor ziekenhuizen sneller en beter diagnoses kunnen stellen.

sociale contacten

Duurzaam

Efficiënter werken betekent optimaal gebruik maken van materialen en ruimtes. Smart Healthcare gaat zo verspilling van middelen en energie tegen.

ergonomische werkplek

Tevreden patiënten én zorgverleners

Smart Healthcare maakt het verlenen van zorg prettiger, gemakkelijker en beter. Het bespaart zowel patiënten als zorgverleners een hoop tijd en stress.

Uitdagingen van Smart Healthcare

Slimme zorg brengt ook een aantal risico’s met zich mee:

sociale contacten

Innoveren in de zorg kan soms lastig zijn, omdat u moet voldoen aan allerlei richtlijnen, wetten en regels.

werklocatie

Privacy & veiligheid

Door Internet of Things in de zorg wordt er veel data verzameld. Het gaat hierbij vooral om bijzondere persoonsgegevens, die volgens de richtlijnen van de AVG verwerkt moeten worden. Ook is het noodzakelijk deze gegevens te beveiligen en te beschermen tegen cybercriminelen.

Beveiligingsuitdaging

Het ziekenhuis wordt afhankelijk van techniek

Door Internet of Things in de zorg zijn ziekenhuizen steeds meer afhankelijk van techniek en het internet. Als het internet niet werkt of als het ziekenhuis aangevallen wordt door cybercriminelen raken direct allerlei belangrijke systemen ontregeld.

Smart Healthcare artikelen

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.