Overslaan en ga naar inhoud

 1

De eerste telefoon, wanneer geef je die?

Voor alles is een eerste keer. De eerste woordjes, de eerste stapjes of de eerste schooldag. De beslissing om je kind zijn eerste telefoon te geven is leuk en spannend tegelijk. Zijn jullie er samen klaar voor?

Is het nodig dat mijn kind een telefoon heeft?

Kinderen vragen steeds vaker op vroege leeftijd om een eigen telefoon, maar is dat nou wel echt nodig? Verschillende redenen kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld als je kind vaak alleen is, alleen reist, of als je gewoon een directe lijn naar elkaar wilt hebben.

een gezin maakt een selfie in een auto

67,6% van de ouders vindt het vooral belangrijk dat het kind bereikbaar is.

Bron: Onderzoek Glasnost, November 2018

Bereikbaarheid en veligheid zijn voor ouders vaak de belangrijkste argumenten. Elke situatie is anders. Misschien gaat je kind wel naar de middelbare school of krijg je zelf een nieuwe telefoon en kun je de oude doorgeven en is dat voor jou een goede reden. Er zijn geen spelregels, maar het kan helpen om hierover eens met de andere ouders te praten, dit is een onderwerp wat in veel gezinnen speelt.

Wat zeggen ze allemaal?

Er komt een moment dat je kind erover gaat beginnen, over die eerste telefoon. Uiteraard hebben ze er zelf al over nagedacht en een aantal argumenten voorbereid.

Bron: Onderzoek Glasnost, November 2018

argumenten van kinderen
argumenten van ouders

Wist je dat...

de leeftijd voor een eerste telefoon is gemiddeld 11 jaar.

Wat is het juiste moment voor een eerste telefoon?

Kinderen krijgen hun eerste smartphone ergens tussen 8-12 jaar. De gemiddelde leeftijd is 11. Voordat ze naar de middelbare school gaan dus. Of jouw kind er klaar voor is, bepaal je zelf.

Ik geef mijn kind een eerste telefoon

Als ze in de bovenbouw van de basisschool zitten

44%

Als ze naar de middelbare school gaan

49%

Op hun 16e verjaardag

5%

Als ze 18 zijn geworden

2%

Bron: Onderzoek Glasnost, November 2018

Het hebben van een telefoon vraagt om een bepaalde mate van verantwoordelijkheid van je kind. Een telefoon is immers geen speelgoed. Je moet er zuinig mee zijn, er zijn kosten aan verbonden en je kunt er niet eindeloos mee bellen of internetten. Het is dus belangrijk om van te voren goede afspraken te maken.

 2

Maak van te voren goede afspraken!