Overslaan en ga naar inhoud

 3

Bewust gamen kan je leren

Er is een hoop veranderd qua techniek en beschikbaarheid van games. Maar de zorg van ouders is nog steeds hetzelfde: is gamen niet slecht voor de gezondheid van mijn kind? Worden kinderen niet lui van gamen? Samen een potje gamen kan helpen om elkaar beter te begrijpen. We geven je handvatten om verantwoord games te spelen en afspraken hierover te maken.

Liggend gamen

Verantwoord gamen

Voor veel mensen is gamen een hobby met verschillende voordelen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit zo blijft? Hoe kun je de risico’s op nadelen beperken? Zoals bij alles, is het ook bij gamen belangrijk dat het verantwoord gebeurt. Om hierop te letten kun je de volgende tips gebruiken.

 • Stop uiterlijk een uur voor je naar bed gaat met gamen
  Als je games speelt ben je extra alert en wakker. Door de hoge spanning en adrenaline kan het zijn dat je moeilijker in slaap valt.
 • Let op je houding
  Vermijd voorover buigen en lange tijd in dezelfde houding zitten. Zo zorg je dat er niet voor te lange tijd spanning staat op dezelfde spieren. Dit helpt bij het voorkomen van lichamelijke klachten zoals schouderpijn, rugpijn en hoofdpijn.
 • Boosheid en/of agressie
  Schrijf zo snel mogelijk op wat de boosheid/agressie veroorzaakt. Zo krijg je inzicht in de oorzaken hiervan en kun je er wat aan doen.
 • Enthousiasme is goed, maar pas op dat het niet te ver gaat
  Bespreek met je kind het verschil tussen enthousiasme en obsessie/verslaving. Als jullie er onzeker over zijn kan deze test helpen een beter beeld te krijgen.

In-app aankopen

Games kunnen bijvoorbeeld op verschillende manieren geld verdienen. Sommige games zijn helemaal gratis en kun je spelen zonder dat er betaald hoeft te worden. Deze games bieden vaak in-app of in-game purchases aan. Dit houd in dat je in het spel of de app echt geld kunt uitgeven, hiermee koop je bijvoorbeeld extra levens, een beter wapen of cosmetische items. Tegenwoordig bestaan er steeds meer van dit soort games. Kinderen hebben niet altijd door dat ze hierbij echt geld uitgeven. Het is verstandig om dit met kinderen te bespreken, zo kun je hopelijk nare verrassingen voorkomen.

Koen Schrobben

Leer bewust gamen met Online Masters

Online Masters is een online lesprogramma waarin kinderen les krijgen over digitale vaardigheden. Het programma is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van Mediawijzer.net en ECP/veiliginternetten.nl omdat er momenteel onvoldoende aandacht is op scholen voor digitaal onderwijs. Het programma bestaat uit vier modules: digital master, social master, safe master en creative master. Bewust Gamen is een onderdeel van de social master module. Iedere module bestaat uit lesstof, opdrachten en vragen. Het programma is bedoeld voor groep 7 en groep 8 van de basisschool en klas 1 en klas 2 van de middelbare school. Het programma is gratis beschikbaar en ook ouders/verzorgers kunnen gebruik maken van het programma.

Meer Family Digital Life

We hebben ook tips en informatie over de volgende onderwerpen