Overslaan en ga naar inhoud

 2

De effecten en voordelen van gamen

Wat kunnen kinderen eigenlijk leren van gamen? Ouders zien zowel positieve als negatieve effecten van gamen op de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Duik in de wereld van je gamende kind en leer meer over gamen en de voordelen hiervan.  

Wat voor games speelt mijn kind?

Games zijn er in verschillende vormen en maten. Elke game heeft wel een bepaald element wat het uniek maakt tegenover de andere games. De makkelijkste manier om meer over de game te weten te komen is natuurlijk door er met je kind over te praten. Er zijn een paar grote verschillen waar je zelf al naar kunt kijken, bijvoorbeeld als je de game als kado aan je kind wil geven. De grote verschillen zijn:

 • Single player, Multiplayer of Online Multiplayer
  Bij een Single player game kun je enkel in je eentje spelen. Als de game ook een Multiplayer functie heeft kun je ook met meerde spelers tegelijk de game spelen. Bij Online Multiplayer heb je de optie om online met mensen over de hele wereld te spelen, dit kan dan met of juist tegen elkaar.
 • Free to play of Pay to play
  Er zijn tegenwoordig steeds meer games op de markt die gratis zijn om te spelen. Bij deze spellen verdienen de makers geld aan uitgaven die je in de game kunt doen, door bijvoorbeeld andere wapens of cosmetische items te kopen. Daar tegen over staan de meer traditionele games waarbij je de game zelf koopt en daarna kunt spelen.
 • PEGI rating
  Als je als ouder twijfelt over de geschiktheid van een game voor je kind dan kan het PEGI (Pan European Game Information) label helpen je een inzicht te geven. Dit label geeft aan in hoeverre de game geschikt is voor kinderen. Daarnaast hanteert PEGI ook labes voor elementen in een game als gokken, geweld of in-game aankopen.

Wist je dat...

door het spelen van actie games kinderen verbeterde ruimtelijke vaardigheden ontwikkelen.

Bron: American Psychological Association

Voordelen van gaming

Ouders hebben het vaak over de negatieve effecten van gamen op de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Zo zijn ze bang dat kinderen te weinig met andere kinderen spelen of fysieke klachten krijgen. Gelukkig kan gamen voor kinderen ook positieve gevolgen hebben en helpen bij de ontwikkeling van een kind. Games werken sterk motiverend voor kinderen, doordat er duidelijke doelen zijn waar beloningen binnen het spel tegenover staan. Dit gaat vaak gepaard met een stijgende moeilijkheidsgraad waardoor het doorzettingsvermogen ook geprikkeld wordt. Zo leren kinderen omgaan met falen, uitdagingen en succes. Andere positieve effecten van gamen zijn:

 • Verbeterde hand/oog coördinatie;
 • Taalontwikkeling;
 • Communicatie / leiderschap;
 • Beter reactievermogen;
 • Ontspanning.

Beweging & Gamen tegelijkertijd

Sommige games speel je in de buitenlucht met behulp van Augmented Reality. Jouw telefoon voegt elementen toe aan jouw beeld van de werkelijkheid waardoor je jouw eigen omgeving in een andere dimensie kan ervaren. Zo heb je frisse lucht en beweging tijdens het spelen van een spelletje. Dit zijn twee populaire spellen gemaakt door Niantic.

App icoon Pokémon GO

Pokémon GO - gratis
Als trainer zoek en vang je Pokémons met behulp van je telefoon, in je eigen omgeving. Ontmoet, vecht en ruil met andere trainers om jouw Pokémon-collectie compleet te maken.

Beschikbaar voor iOS en Android.

App icoon Harry Potter Wizards Unite

Harry Potter: Wizards Unite - gratis
Een AR-game waarbij spelers, afhankelijk van hun locatie, onder andere magische beesten en objecten uit de Harry Potter-wereld moeten vangen.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Mobile gaming bij Vodafone

Benieuwd welke telefoons geschikt zijn voor gaming? Wat is cloud gaming precies? Op Vodafone Gaming geven wij je tips en informatie over gaming smartphones en accessoires. Maar ook nemen we je mee in de wereld van cloud gaming en ons bekroonde gaming netwerk.