Overslaan en ga naar inhoud

Wat is Android?

Een uitgebreide uitleg over het besturingssysteem van Google

Android is een besturingssysteem dat wordt gebruikt veel populaire smartphones en tablets. Het is verreweg het meest gebruikte smartphone-besturingssysteem ter wereld, zo ook in ons kikkerlandje. Heb jij een Android smartphone, of overweeg je er eentje aan te schaffen? Dan kun je kiezen uit meerdere smartphone merken, zoals Samsung, OPPO en Xiaomi. Wat zijn precies de features van dit besturingssysteem? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Android 15

Android 15 gaat later dit jaar de nieuwste Android update van van Google worden. Android 15 gaat de opvolger worden van Android 14 en is inmiddels ook al officieel aangekondigd door Google. Uiteraard brengt Android 15 ook weer veel nieuwe en handige functies naar je smartphone.

Android 14

Nu nog de nieuwste versie van het Android besturingssysteem is Android 14. Deze opvolger van Android 13 brengt weer de nodige verbeteringen met zich mee. Met Android 14 hebben er verbeteringen plaatsgevonden op gebied van personalisatie, toegankelijkheid en beveiliging.

Android 13

Android 13 brengt weer een aantal handige functies en verbeteringen met zich mee. Google heeft deze update uitgebracht in augustus 2022. De upgrade is beschikbaar voor een groot aantal toestellen, waaronder de Samsung Galaxy S24 serie.

Android 12

Google brengt regelmatig updates uit voor Android. Soms zijn dit kleine updates, maar minimaal één keer per jaar kun je ook een grote verwachten. Zo is Android in twaalf jaar ontwikkeld van Android 1.0 naar het huidige Android 12, dat in september 2021 is gelanceerd. Deze meest recente versie wordt ook wel ‘Snow Cone’ genoemd en brengt veel nieuwe features met zich mee.

 • Hou jij van een kleurrijk menu, of zie je hem liever wat rustiger? Alles is mogelijk: Android 12 biedt namelijk meer personalisatie-opties dan ooit tevoren. Als je een nieuwe achtergrond instelt, worden alle kleuren van je interface hierop aangepast. Zo maak jij jouw smartphone uniek!
 • Google streeft altijd naar meer online privacy, zo ook met Android 12. Krijg bijvoorbeeld meer controle over welke data je apps kunnen inzien en deel alleen wat je zelf wilt.
 • Maak jij gebruik van de Google assistent? Deze is nu nog makkelijker te activeren, namelijk door de aan/uit-knop van je smartphone eventjes ingedrukt te houden. Zoek nóg sneller op welk weer het wordt of vraag de assistent om je favoriete nummer af te spelen.
 • Wil je opslagruimte op jouw Android smartphone besparen? Om je hier een handje bij te helpen, zet Android de 12 apps die je het langst niet hebt gebruikt in slaapstand. Als je de app weer wilt gebruiken kan dit eenvoudig, ze worden namelijk niet geheel verwijderd van je smartphone.
 • Gebruik jij Android TV? Dan kun je nu ook jouw Google telefoon gebruiken als afstandsbediening. Hartstikke handig!

Android of iOS: wat kies je?

De twee populairste besturingssystemen op smartphones zijn Android en iOS. De laatstgenoemde is ontwikkeld door Apple en zit dan ook enkel op de iPhone. Welke het beste bij jou past, hangt eigenlijk vooral af van je eigen smaak. De ene smartphonegebruiker vindt gewoonweg Android fijner werken, terwijl de ander zweert bij iOS. Vind je het toch lastig om te kiezen? We sommen de belangrijkste overeenkomsten maar ook verschillen voor je op:

Overeenkomsten:

 • In de basis zijn allebei de besturingssystemen hetzelfde. Je kunt namelijk met zowel een iPhone als Google telefoon bellen, berichtjes sturen, fotograferen en apps gebruiken.
 • Zowel Android smartphones als iPhones kun je kopen in verschillende prijsklassen en met verschillende specs. Ook gaan alle smartphones met de tijd mee: je geniet dus altijd van nieuwste features.
 • Met beide besturingssystemen kun je alle populaire apps downloaden: zo hoef jij nooit iets te missen.

Verschillen:

 • Android zit op smartphones van meerdere merken. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten Android telefoons, die je soms al kunt kopen voor een paar tientjes. Voor een iPhone moet je voor een instapmodel vaak dieper in de buidel tasten.
 • Android is een open source platform, wat betekent dat de onderliggende code door iedereen aangepast en gebruikt mag worden. Dit biedt voordelen: zo kun je hierdoor zelf makkelijk nieuwe thema’s installeren of sleutelen aan de instellingen. Bij iPhones valt er minder te kiezen. Maar ook brengt het een nadeel met zich mee, het besturingssysteem van Google is namelijk iets kwetsbaarder dan iOS. Maar geen reden tot paniek: in praktijk wordt Android steeds veiliger en zul je eigenlijk vrijwel nooit tegen een probleem aanlopen.
 • Qua look en feel verschillen de twee besturingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan hoe de menu’s eruit zien en hoe het homescreen werkt. Beide zijn goed bedienbaar: het is maar net wat je zelf fijner vindt werken.

Dit zijn alle Android telefoons

Ben je op zoek naar een Google telefoon? Dan heb je keuze uit veel varianten. Ga bijvoorbeeld voor eentje uit de topklasse als je de meest innovatieve features en beste camera’s zoekt. Wil je liever een iets betaalbaardere variant, met minder uitgebreide features? Dan kan een midrange smartphone of instapmodel ook wat voor je zijn. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een duurzame smartphone, met een kleine ecologische voetafdruk.

Topklasse Android telefoons

Middenklasse Android telefoons

Budgetklasse Android telefoons

Duurzame Android telefoons