Android 12

Nieuwe vormgeving en meer privacy

De nieuwe Galaxy S22 telefoons komen ook met de nieuwste software voorgeïnstalleerd. Ze maken gebruik van Google's Android 12. Wat is er allemaal nieuw bij die besturingssysteem?

Nieuwe vormgeving: Material You

Met Material You moet het besturingssysteem van Google een stuk persoonlijker worden dan bij Android 11 en ouder. Die versies lijken al jaren op elkaar en hebben niet zoveel om aan te passen qua vormgeving, animaties en kleuren. Met Android 12 wordt dit helemaal anders, want de vormgeving op je Galaxy S22 telefoon verandert nu mee met jouw kleurgebruik.

Unieke kleuren uit je wallpaper

Android 12 gebruikt de kleuren van je wallpaper om zelf unieke kleurpaletten te maken. Die zie je vervolgens overal weer terug in Android. Denk hierbij aan je Google-apps, instellingen van je telefoon en de diverse menu's. Ook standaardapps die meestal er nogal gewoontjes uitzien gaan vrolijk mee met de geselecteerde kleuren. Je rekenmachine, sms'jes en foto-gallerij zien er weer als nieuw uit. Naast apps zullen ook kleinere elementen zoals de agenda, klok en volumebalk bijvoorbeeld meeveranderen aan de hand van je zelfgekozen wallpaper.

Losse apps als WhatsApp, Instagram, de My Vodafone app of Ziggo GO veranderen overigens niet automatisch mee qua kleur en behouden hun bekende vormgeving. 

Meer overzicht in quicksettings

Ook de Quick Settings zijn onder handen genomen in Android 12. Dit is het submenu wat verschijnt als je op het hoofdmenu naar beneden swipet. Al deze instellingen zijn nu losse tegels geworden. Het menu is opnieuw helemaal naar eigen smaak aan te passen met tientallen functies die met één druk op de knop aan- of uitgezet kunnen worden. Hier zitten de gebruikelijke functies als wifi, bluetooth en de zaklampfunctie bij. Ook is het ook mogelijk om nu met één druk op de knop andere zaken als je locatiefunctie, autorotatie, donkere modus of cameratoegang te activeren of juist deactiveren.

Privacy dashboard

Zie je soms ook door de bomen het bos niet meer, en weet je ook niet meer welke app welke gegevens wel en niet in kan zien? Met Android 12 heeft Google het een stuk eenvoudiger gemaakt om dit in de gaten te houden. Je bepaalt nu zelf wanneer een app bijvoorbeeld je camera, je agenda, contacten of locatie mag gebruiken. Het Privacy Dashboard vindt je terug in het algemene instellingenmenu. Naast toestemmingen aan- of uitzettingen zie je hier ook in één oogopslag hoe vaak bepaalde apps gegevens opvragen.