Overslaan en ga naar inhoud

Lees alles over Android 15 bij Vodafone

Android 15 logo

Android 15 komt er aan!

Google heeft Android 15 tijdens het I/O 2024 event officieel aangekondigd en dat is goed nieuws voor alle Android gebruikers! Android 15 gaat het nieuwste besturingssysteem worden waar onder andere de telefoons van Google, Samsung en OPPO op draaien. Het is de opvolger van Android 14 en brengt natuurlijk weer een aantal nieuwe functies met zich mee! Wil je meer weten over deze nieuwste update? Lees dan verder.

Welke smartphones krijgen Android 15?

Hoewel Android 15 al is aangekondigd door Google is er nog geen lijst bekend gemaakt met smartphones welke de update naar Android 15 gaan ontvangen. Toch kunnen we toch wel met enige zekerheid stellen dat in ieder geval de nieuwste smartphones voorzien gaan worden van de nieuwe software. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S24-serie, Samsung Galaxy S23-serie, de Galaxy Z Flip5, de Galaxy Z Fold5 en de Google Pixel smartphones.

Wanneer komt Android 15 uit?

Een officiële releasedate voor Android 15 is nog niet bekend. Dit is ook afhankelijk van het merk en type toestel. De update zal normaal gesproken in eerste instantie uitgebracht worden voor de Google Pixel telefoons, waarna later de andere fabrikanten zullen volgen.

Ben je in het bezit van een Google Pixel 6 of nieuwer? Dan is het nu wel al mogelijk om de bèta versie te downloaden. Dit doe je door je met je Google account aan te melden op de officiële Android bètawebsite. Geef vervolgens aan op wel apparaat je de bèta versie wilt downloaden, wacht op goedkeuring en ga vervolgens naar Instellingen > Systeem > Systeemupdate om te controleren of de update voor je klaar staat. Zodra deze klaar staat kan je deze direct installeren.

- Google Pixel 8
- Google Pixel 8 Pro
- Google Pixel 8a
- Google Pixel 7-serie
- Google Pixel 6-serie

Voor alle overige toestellen is nog geen officiële aankondiging gedaan. Deze lijst zal gedurende het jaar bijgewerkt worden.
 

Nieuwe veiligheidsfuncties

De update naar Android 15 brengt uiteraard ook weer een aantal nieuwe functies naar je smartphone. Nog niet alle nieuwe functies zijn bekend, maar er zijn zeker weer een aantal nieuwe functies om naar uit te kijken. Hierbij is veel gericht om de digitale veiligheid nog verder te vergroten. Iets wat natuurlijk ontzettend belangrijk is in de digitale tijd waarin we leven.

Eén van de nieuwe functies op Android 15 is de 'private space'. Dit is als het ware een apart profiel waarin je apps kan verbergen, zodat deze niet direct zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een online bankieren app. Deze beveilig je vervolgens met je vingerafdruk of je pincode.

Een andere functie voor Android 15 is 'Theft Detection Lock', een anti diefstal detectie. Hiermee gaat Android proberen te herkennen wanneer je smartphone gestolen wordt. Is dit inderdaad het geval? Dan wordt de smartphone vervolgens onbruikbaar gemaakt voor de dief. Bovendien worden alle binnenkomende noticaties onleesbaar gemaakt, zodat de dief daar ook geen extra informatie uit kan halen.

Andere nieuwe functies van Android 15

Naast de aandacht voor veiligheid brengt Android 15 natuurlijk ook een aantal andere functies met zich mee. Veel is daarbij gericht op gebruikersgemak en het verder personaliseren van je smartphone. Zo staan er verbeteringen op de planning voor bluetooth, mulitasken, het aanpassen van het volume en de scherm-in-schermmodus. Google blijft hierbij constant verbeteringen doorvoeren op basis van feedback van de gebruikers.

Benieuwd naar alle nieuwe functies? Later dit jaar zal Android 15 voor het grote publiek beschikbaar zijn. Tot die tijd houden wij je op de hoogte.