Overslaan en ga naar inhoud

OV-chipkaart op je telefoon

Wel zo makkelijk!

We vinden het al een tijdje normaal om contactloos te betalen met behulp van onze telefoon. Maar sinds kort is het ook mogelijk om je telefoon als OV-chipkaart te gebruiken, om zo contactloos in- en uit te checken in het openbaar vervoer. Dit kan namelijk met OVpay en werkt net als contactloos betalen met behulp van de NFC-chip van je telefoon (of smartwatch). Hieronder vertellen we je daar alles over.

Zo werkt OVpay

Wil je reizen met het openbaar vervoer met behulp van je telefoon? Dan hoef je geen OV-chipkaart aan je telefoon te koppelen. OVpay werkt namelijk met behulp van contactloze betaalpassen. Je kunt hiervoor een contactloze pinpas, creditcard of je mobiele telefoon met NFC-chip gebruiken. Het is niet nodig om je hier vooraf voor aan te melden. Reizen met je mobiele telefoon is heel makkelijk en werkt als volgt:

  1. Koppel eerst een geschikte betaalpas aan Google Wallet (Android) of Apple Pay (iOS) en zorg dat contactloos betalen is ingeschakeld;
  2. Houd de achterkant van je mobiele telefoon tegen de kaartlezer of de lezer van het poortje om in te checken;
  3. Uitchecken met je mobiele telefoon gaat op dezelfde manier, zorg er wel voor dat bij het uitchecken dezelfde betaalpas is geselecteerd als bij het inchecken.

OVpay werkt met deze betaalpassen

Met je mobiel in- en uitchecken werkt alleen als er een geschikte betaalpas aan je telefoon is gekoppeld. Op dit moment zijn dat de volgende passen:

  1. Een creditcard van Visa of Mastercard;
  2. Een pinpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank of SNS;
  3. Een buitenlandse betaalpas of creditcard van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa.

Let er hierbij op dat je altijd op dezelfde manier in- en uitcheckt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om eerst met je mobiele telefoon in te checken en vervolgens met een contactloze betaalpas van dezelfde rekening uit te checken.

Voor- en nadelen van in- en uitchecken met je telefoon

OVpay heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele OV-chipkaart. Zo hoef je niet eerst saldo op te laden, omdat OVpay het saldo van je betaalpas gebruikt. Daarnaast hoef je op deze manier niet meer bang te zijn dat je OV-chipkaart verlopen is en is het een stuk lastiger om je telefoon kwijt te raken, dan je OV-chipkaart.

Het enige nadeel, is dat je OVpay op dit moment alleen kunt gebruiken als je in de tweede klas wilt reizen en als je zonder korting reist. Het werkt op het moment van schrijven nog niet met abonnementen en kortingskaarten.

OVpay app downloaden

Om je telefoon als OV-chipkaart te kunnen gebruiken, hoef je alleen maar een geschikte betaalpas aan Google Wallet of Apple Pay te koppelen. Je hoeft er dus geen aparte app voor te downloaden. Wil je echter controleren of je goed bent in- of uitgecheckt of wil je de door jou gemaakte reiskosten bekijken? Dan kun je hiervoor de OVpay app downloaden. Met deze app kun je alle OVpay-informatie tot 18 maanden terugkijken.