Overslaan en ga naar inhoud

Omgekeerd zoeken van een vreemd nummer

Zo doe je dat

Je telefoon gaat en in het scherm staat een nummer dat je niet kent. Het overkomt je vast weleens. Neem je dan gelijk op, of zoek je liever eerst op wie je heeft gebeld? Maar hoe pak je het eigenlijk aan: de persoon of het bedrijf achter een telefoonnummer vinden? Er zijn verschillende manieren voor, die we voor je op een rijtje zetten. Zo weet je de volgende keer of het inderdaad een vreemde was of toch een bekende die je graag wil spreken!

Tip 1: begin bij de landcode

Als je wordt gebeld, begint het telefoonnummer op je scherm met een landcode. Die van Nederland is +31. Heeft het telefoonnummer een andere landcode en verwacht je geen telefoontjes uit dat land? Dan weet je eigenlijk vaak al genoeg. Je hebt waarschijnlijk te maken met een oplichter en kunt het nummer het beste op je zwarte lijst zetten of rapporteren bij je provider.

Tip 2: omgekeerd telefoonnummer zoeken

Om de beller te achterhalen, heeft zoeken in een ouderwets telefoonboek weinig zin. Wel kan je omgekeerd het telefoonnummer opzoeken. Als je het nummer googelt, levert dit vooral resultaten op als een bedrijf je heeft gebeld. Veel bedrijven hebben hun nummer namelijk op hun website of in Google Maps staan, waardoor het makkelijk te vinden is.

Niks gevonden via Google? Dan is een online database zoals de site van de Telefoongids nog een optie. Hierin kan je een naam bij een telefoonnummer zoeken. Ook op Facebook kan je een nummer zoeken. Op Facebook kan je namelijk inloggen met je telefoonnummer, en je nummer zichtbaar maken. Wie weet levert dit een van je vrienden, familieleden of oude kennissen op als resultaat.

Tip 3: beller-id gebruiken (voor Android-gebruikers)

Als je een Android-telefoon hebt, kan je de functie ‘beller-id’ gebruiken. Met deze functie zoekt Google zodra je gebeld wordt meteen de eigenaar van het nummer erbij. Dit kan Google met gegevens uit bedrijfsprofielen. Als een vage kennis je probeert te bereiken, heb je dus minder kans van slagen met deze functie.

Tip 4: WhatsApp profielfoto

Nog geen succes in je zoektocht? Een 06-nummer kan je ook opslaan op je telefoon. Sla het nummer bijvoorbeeld op als ‘vreemd nummer’. Zoek hierna het nummer op in WhatsApp en kijk of je een profielfoto kan zien. Gaat er een belletje rinkelen?

Mis nooit meer een belangrijk telefoontje

Zoals ze vaak zeggen: ‘Als het belangrijk is, bellen ze nog wel een keer’. En met deze tips weet je de tweede keer wél wie er belt. Zo loop je nooit meer een telefoontje van een bekende mis.