Overslaan en ga naar inhoud

NL-Alert instellen op je telefoon

Zo doe je dat!

NL-Alert is het waarschuwingssysteem van de overheid, dat een melding naar je telefoon stuurt in het geval van een noodsituatie. Zo’n noodsituatie kan bijvoorbeeld een brand zijn, waarbij giftige stoffen zijn vrijgekomen of naderend noodweer. Ontvang je een NL-Alert, dan hoor je een alarmsignaal, trilt je telefoon en wordt er op het scherm getoond wat er aan de hand is en wat je kunt doen om veilig te blijven. Het is dus erg belangrijk dat je deze noodmeldingen kunt ontvangen. Wij leggen je daarom uit hoe je dit op je eigen telefoon kunt controleren en instellen.

Twee keer per jaar NL-alert testbericht

Je hoeft je niet aan te melden om NL-alerts te kunnen ontvangen, op de meeste nieuwe telefoons gaat dit zelfs helemaal automatisch. Omdat het de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen in Nederland de NL-alerts kunnen ontvangen, stuurt de overheid twee keer per jaar een testbericht uit. Dit gebeurt op de eerste maandag van december en de eerste maandag van juni, om 12.00 uur ‘s middags. Op deze twee momenten kun je controleren of je de noodwaarschuwing op je telefoon binnenkrijgt, hoe de melding klinkt en hoe het bericht eruitziet. Wil je voor die tijd controleren of jouw telefoon NL-alerts ontvangt? Bekijk dan de instellingen van je telefoon.

NL-Alert instellen op Samsung en Android-toestellen

Heb jij een Samsung telefoon of een ander toestel met het Android-besturingssysteem? Dan kun je de NL-Alert instellingen als volgt controleren:

 1. Open de app ‘Instellingen’;
 2. Typ nu ‘noodwaarschuwing’ in het zoekveld;
 3. Het menu voor de instellingen van noodwaarschuwingen komt nu naar boven;
 4. Controleer in dit menu of het schuifje achter NL-Alert actief is.

Heb je een oudere Android telefoon van voor 2012? Dan werkt het instellen van NL-Alert net even anders. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Ga naar ‘Berichten’, druk op de optieknop en open nu ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Cell Broadcast’;
 2. Schakel Cell Broadcast in;
 3. Maak een nieuw kanaal aan met de naam ‘NL-Alert’ en kanaalnummer 919;
 4. Vink ‘Kanaal inschakelen’ aan en sla de instellingen op. Vanaf nu ontvang je NL-Alerts.

NL-Alert instellen op een iPhone

Wil je controleren of jouw iPhone NL-alerts ontvangt? Dan doe je dat als volgt:

 1. Open de app ‘Instellingen’;
 2. Ga nu naar ‘Meldingen’ en scroll naar beneden tot je ‘Noodmeldingen’ ziet;
 3. Controleer of de schuifknop achter ‘Noodmeldingen’ actief is.

NL-Alert ontvangen? Dit moet je doen!

Ontvang je een NL-Alert? Raak dan vooral niet in paniek. Lees het bericht aandachtig door en controleer of het bijvoorbeeld niet om een testbericht gaat. Is het een echte noodmelding? Volg de instructies uit het bericht dan nauwkeurig op. Vergeet ook niet om anderen in je omgeving te waarschuwen, want hoewel 90% van de Nederlanders NL-Alert meldingen ontvangt, heeft niet iedereen altijd zijn of haar telefoon op zak.

NL-Alert weggedrukt?

Heb je een NL-Alert ontvangen en de melding per ongeluk weggedrukt? Geen paniek, je kunt de meldingen namelijk makkelijk terugvinden. Op een Android-telefoon vind je ze terug onder ‘Instellingen’ in het menu ‘Draadloze Noodwaarschuwingen’. Op een iPhone vind je de meldingen in het Berichtencentrum.