Overslaan en ga naar inhoud

Google Pay

Hoe werkt het?

Heb jij een Android-smartphone, bijvoorbeeld van het merk Samsung, OPPO of Fairphone? Dan kan je hiermee eenvoudig betalen in winkels door gebruik te maken van Google Pay. Handig als je je pinpas bent vergeten, of wanneer deze gewoonweg onderin je tas zit. Maar hoe werkt Google Pay eigenlijk? En hoe stel je dit in op je telefoon? In dit artikel leggen we het je stap voor stap uit.

Stap 1. Download Google Wallet

Om overal te kunnen betalen met je Android-telefoon, heb je de app Google Wallet nodig op je smartphone. Voorheen heette deze nog de Google Pay app. Om Google Wallet te gebruiken, heb je een geldig Google-account nodig en een Android-apparaat met Android-versie 5.0 of hoger en NFC-ondersteuning. 

Stap 2. Voeg een betaalpas of creditcard toe

Zodra je de app voor de eerste keer opent, volg je de instructies die in beeld komen om de app in te stellen. Dit gaat als volgt:

  • Allereerst word je gevraagd om een kaart toe te voegen, bijvoorbeeld je pinpas of creditcard. Dit doe je door deze te scannen met de camera van je telefoon. Ook kan je de gegevens van de pas handmatig invoeren;
  • Mogelijk krijg je de vraag om schermvergrendeling in te stellen op je smartphone, mocht je dit nog niet hebben geactiveerd. Zorg ervoor dat je dit instelt, om je telefoon (en daarmee je pasjes) zo goed mogelijk te beschermen.

Nu is de app klaar voor gebruik en heb je direct al je eerste pas toegevoegd.

Stap 3. Nog meer kaarten toevoegen

Wil je een extra kaart toevoegen? Dit kan op meerdere manieren. Namelijk via de app zelf, maar ook via de app of website van je bank.

Via de Google Wallet app doe je het op de volgende manier:

  1. Open Google Wallet;
  2. Tik onderaan op ‘Toevoegen aan Wallet’ en druk vervolgens op ‘Betaalkaart’;
  3. Klik op ‘Nieuwe creditcard of pinpas’. Deze voeg je op dezelfde manier toe als de eerste pas die je hebt toegevoegd, dus door de pas te scannen met je camera of door de gegevens handmatig in te voeren;
  4. Tik op ‘Opslaan’, lees de voorwaarden en druk op ‘Accepteren’;
  5. Mogelijk wordt er gevraagd om je betaalmethode te verifiëren. Kies uit een van de genoemde opties om dit te doen, bijvoorbeeld via e-mail, sms, telefonisch of via de app of website van de bank.

Zo voeg je een kaart toe via de app of website van je bank:

  1. Open de mobiel bankieren app van je bank, of ga naar de website;
  2. Meld je aan en zoek de knop ‘Toevoegen aan Google Wallet’ of ‘Toevoegen aan GPay’. Klik op deze button;
  3. Volg de instructies die je ziet op het scherm.

Stap 4. Betalen maar!

Nu staat alles goed ingesteld en kan je eenvoudig Google Pay gebruiken en dus betalen met je smartphone. Dit doe je door je telefoon bij een pinapparaat te houden en hem te ontgrendelen (met een veiligheidscode, gezichtsherkenning of vingerafdruk). Ping! Je hebt betaald.

Heb je een smartwatch? Dan kan je ook hier mee betalen. Je kan je telefoon in dit geval gewoon in je tas laten zitten!

Stap 5. Overige items toevoegen

Niet alleen kan je betaalkaarten toevoegen aan je Google Wallet. Ook is het een goede opslagplek voor andere kaarten en bijvoorbeeld tickets, sleutels en ID’s. Zo heb je makkelijk alles in één! Dit doe je via de Google Wallet app of via andere apps met de optie ‘Toevoegen aan Google Wallet’.

Wil je een ander item dan een betaalpas toevoegen aan je wallet? Dan doorloop je stap 2 op dezelfde manier, alleen druk je dan niet op ‘Betaalpas’ maar op het item dat je wel wilt toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld een klantenkaart of cadeaukaart zijn. Tada! Binnen no-time heb je alles ingesteld en hoef je nooit meer een fysieke portemonnee mee te nemen.