Overslaan en ga naar inhoud
Samsung Galaxy Z Flip en Z Fold vergelijken
To flip or to fold?
Vodafone Runners

Galaxy Z Flip of Fold

Yes, de nieuwste vouwbare telefoons van Samsung zijn er weer! Maar welke past het beste bij jouw wensen? Wil je flippen of liever folden? In een paar minuten geven we je advies over de techniek die het beste bij jou past.

Koop de Galaxy Z Flip5 als je:

Koop de Galaxy Z Fold5 als je:

"De vouw in het scherm is bij beide telefoons vrijwel niet zichtbaar, en ze zijn getest om honderdduizenden keren probleemloos geopend en gesloten te kunnen worden"

Grootte: vouw je omhoog of vouw je opzij?

Voor een betrouwbare vouwbare telefoon moet je natuurlijk bij Samsung zijn. De Koreaanse fabrikant heeft al jaren ervaring met het maken van deze technische hoogstandjes. De nieuwe Samsung Galaxy Z Flip en Galaxy Z Fold hebben allebei een bijzonder klapsysteem. Met de Galaxy Z Flip ontvouw je de telefoon vanuit een kleinere vierkant telefoon omhoog tot een volwaardige smartphone. De Galaxy Z Fold heeft in de ingeklapte versie al het formaat van een gewone telefoon. Eenmaal ontvouwen is de telefoon het best te vergelijken met een tablet.

De Galaxy Z Flip is vanwege zijn vorm een stukje kleiner. Dichtgeklapt past hij in vrijwel iedere broekzak! Ook weegt de Flip maar 187 gram en ook dat is aan de lichte kant voor een telefoon van deze grootte.

De Fold is ingeklapt een stukje langer. Omdat de Fold dichtgeklapt wat dikker is dan een standaard telefoon zal deze niet in iedere broekzak passen. Met 253 gram is het zeker geen zwaargewicht, maar je voelt hem beter zitten dan de Flip. 

(Extra) beeldschermen met de Flip en Fold

De nieuwste Galaxy Z Flip5 heeft een 3,4 inch beeldscherm aan de buitenkant zitten. Je hoeft hem dus niet altijd open te klappen als je wilt checken wie er belt, hoe laat het is of als je bijvoorbeeld een nummer op Spotify wilt overslaan. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je de Flip5 niet altijd hoeft te openen en kan er dus ook voor zorgen dat je minder snel afgeleid wordt. Handig!

De Galaxy Fold5 heeft aan de buitenkant een veel groter beeldscherm zitten. Met 6.2 inch is dit beeldscherm zelfs groter dan die van veel standaard andere telefoons. Toch is dit scherm met één hand te bedienen en kun je dus onderweg prima onderweg je telefoon bedienen. Appjes beantwoorden, videobellen via WhatsApp (natuurlijk via het snelle 5G-netwerk van Vodafone) of even snel de route opzoeken.

Eenmaal opengeklapt zijn beide telefoons een wereld van verschil en toch ook heel gelijk. De Flip5 is met 6,7 inch vrijwel even groot als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S22+. De Fold5 is met zijn vierkantere scherm van 7,6 inch een klasse apart en het best te vergelijken met een tablet. De techniek van beide schermen is wel vrijwel hetzelfde. Beide telefoons hebben een dynamisch Amoled beeldscherm. Dit type van schermen geeft mooi verzadigde kleuren, geweldige contrasten tussen donkere en lichte beelden en gaan extra zuinig met de batterij om. Dankzij de dynamische hoge verversingssnelheid zien bewegingen en beelden er extra soepel uit. De telefoons zijn dus niet alleen lekker snel, zo voelen én ogen ze ook. En de vouw in het scherm? Die is bij zowel de Flip als de Fold vrijwel niet zichtbaar met het scherm recht voor je.

Multitasken of niet

Beide telefoons kunnen half opengeklapt worden tot een zogeheten Flex Mode. En dat biedt mogelijkheden! Zo kun je met de Flip bijvoorbeeld makkelijk selfies maken. Zet hem half opengeklapt neer, timer aan en... klik! Je ideale selfie zit er vast tussen. Helemaal opengeklapt fungeert de Flip weer als een gewone smartpone. Het scherm is dan nog altijd lekker groot, maar in de praktijk zul je merken dat je vaak niet meer dan één app tegelijk open hebt. 

De Galaxy Fold is met het grotere en meer vierkante scherm beter geschikt om bijvoorbeeld te multitasken. Zet links je mail en notities open en rechts bijvoorbeeld je PowerPoint. Ook is het eenvoudiger om in deze Flex Mode het ene helft van het scherm te benutten als toetsenbord en de ander als standaardscherm. Zo tover je je Fold om tot een laptop die dichtgeklapt in je broekzak past. Kom jij altijd ruimte tekort op je telefoon en multitask je het liefst de hele dag door? Dan raden we je vooral de Fold aan. Spreekt de kleinere vorm van de Flip je meer aan? Dan weet je vast al welke telefoon binnenkort in jouw broekzak zit. 

Fotografie

Hippe foto's maken gaat heel eenvoudig met zowel de Galaxy Flip als de Fold. De Flip heeft een dubbele camera met 12 megapixel lenzen. Met deze hoofdcamera en ultragroothoekcamera leg je zowel binnen als buiten je favoriete momenten haarscherp vast. Met slimme functies zoals beeldstabilisatie, portretmodus, een fotoverbeteraar en nachtmodus maak je ook geweldige foto's van je rennende huisideren, sportevenementen en die prachtige vergezichten 's avonds op vakantie. Nog een voordeel van zo'n vouwbare telefoon: een selfie maken kan met de standaard camera aan de binnenkant, of dichtgeklapt met een van de twee lenzen aan de buitenkant. Jouw selfies mislukken nooit meer met de Galaxy Z Flip!

De Fold gaat nog een stapje verder met geweldige foto's maken. De Fold ultragroothoeklens (voor bijvoorbeeld foto's binnenhuis) is te vergelijken met de fotografie van de Flip, maar de hoofdlens heeft een grotere sensor van 50 megapixel. Hiermee kan deze camera meer informatie gebruiken om nog betere foto's te maken. Dat ene moment vastleggenkan iets sneller gaan en die foto's hebben nét dat beetje meer detail. Tot slot heeft de Fold5 ook als enige van de twee een extra zoomlens met 3x optische zoom. Hiermee kun je zonder kwaliteitsverlies objecten van verder weg dichtbij halen. 

Met zowel de Flip als de Fold maak je eenvoudig geweldige foto's. Vooral de Flip is erg goed in het maken van selfies en video-opnames met jou in de hoofdrol. De Fold5 is soms juist weer beter in het maken van standaardfoto's én heeft als extraatje een goede zoomlens.

Snelheid en overige specificaties

Zowel de Galaxy Z Flip5 als de Z Fold5 zijn dé vouwbare telefoons van dit moment. De Flip5 is het meest handzame van de twee met een lekker groot beeldscherm die klein opgeborgen kan worden. Ook bij het maken van selfies en video komt deze klapbare vormgeving erg goed van pas. Bovendien heeft de Flip dezelfde supersnelle processor die ook in de duurdere Galaxy Fold5 zit. Deze Snapdragon 8+ Gen2 chip is de snelste processor die momenteel te vinden is in telefoons met Android

De Fold5 is de meest luxe van de twee met een groot scherm aan de voorkant wat dienst kan doen als standaard smartphone. Eenmaal opengeklapt heb je by far het grootste scherm wat je kunt krijgen met een telefoon. Deze schermruimte is ideaal om films 'op het grote doek' te zien, of om meerdere apps tegelijk open te hebben staan. Ook heeft de Fold5 de unieke selfiecamera binnenin die onder het scherm zit en dus vaak vrijwel niet zichtbaar is. De Fold5 heeft dezelfde snelle chip als die in de Flip5 zit, maar dan wel extra veel werkgeheugen om zo makkelijk meerdere grote apps tegelijk te kunnen gebruiken.

Alle specificaties van de Galaxy Flip en Fold

  Galaxy Z Flip4 Galaxy Z Fold4
Kleuren Bora purple, Gold Pink, Graphite, Blue Greygreen, Phantom Black
Scherm (uitgeklapt) 6.7-inch Amoled, adaptive (1-120 Hz)
2640x1080 pixels
7.6-inch AMoled, adaptive (1 Hz-120 Hz) 
2176x1812 pixels
S-Pen support (pen niet inbegrepen)
Scherm (dichtgeklapt) 1.9-inch Amoled, 60 Hz
260x512 pixels
6.2-inch adaptive Amoled (48-120 Hz)
2268x832 pixels
Camera's achter 12 MP Ultrawide
12 MP Wide
12 MP Ultrawide
50 MP Wide
10 MP Telelens (3x zoom)
Camera's voor 10MP selfie 10MP selfie
4MP Under Display Camera (cover)
Foto
 • Nachtmode 
 • Spacezoom 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering
 • Nachtmode 
 • Spacezoom 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering
Video
 • Nachtmode 
 • Videostabilisatie
 • Pro-mode
 • Portretvideo
 • Nachtmode 
 • Spacezoom 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering
Processor Snapdragon 8+ Gen1 Snapdragon 8+ Gen1
Werkgeheugen + opslag 8GB + 128 GB / 8GB + 256 GB 12GB + 256 GB / 12GB + 512 GB
Accu 3700 mAh. 25 Watt snelladen 4400 mAh, 25 Watt snelladen
Afmetingen Dicht:
84.9 x 71.9 mm, 15.9 mm dikte 
Open:
165.2 x 71.9 mm, 6.9 mm dikte
Dicht:
155.1 x 67.1 mm, 14.2 mm dikte
Open:
155.1 x 130.1 mm, 6.3 mm dikte
Gewicht 187 gram 263 gram
  Galaxy Z Flip5 Galaxy Z Fold5
Kleuren Graphite, Cream, Lavender, Mint Phantom Black en Icy Blue
Scherm (uitgeklapt) 6.7-inch Dynamic Amoled 2x, adaptive (1-120 Hz)
2640x1080 pixels
7.6-inch Dynamic AMOLED 2X, 1-120 Hz
Resolutie van 2176x1812 pixels bij 374 ppi
Scherm (dichtgeklapt) 3.4-inch Dynamic Amoled 2x, 60 Hz
260x1080 pixels
6.2-inch Dynamic AMOLED 2X, 48-120 Hz
Resolutie van 2316x904 pixels bij 402 ppi
Camera's achter 12 MP Ultrawide
12 MP Wide
50 MP Ultrawide
12 MP Wide
10 MP Telelens (3x zoom)
Camera's voor 10MP selfie 10MP selfie
Processor Snapdragon 8 Gen2 Snapdragon 8 Gen 2
Werkgeheugen + opslag 8GB + 256 GB / 8GB + 512 GB 12+256GB / 12+512GB
Accu 3700 mAh 4,400 mAh
Afmetingen Dicht:
85.1 x 71.9 mm, 15.1 mm dikte 
Open:
165.1 x 71.9 mm, 6.9 mm dikte
Dichtgeklapt:
67,1 x 154,9 x 13,4 mm

Opengeklapt:
129,9 x 154,9 x 6,1 mm
Gewicht 187 gram 253 gram

Welke van deze twee vouwtelefoons je ook kiest, je kiest dan voor absolute topkwaliteit van Samsung. Succes met kiezen en veel vouwplezier!