Overslaan en ga naar inhoud

Lees alles over Android 13 bij Vodafone

Android 13 logo

Android 13: het nieuwe besturingssysteem van Google

Android 13 is de nieuwste update van het Android besturingssysteem van Google. Het is speciaal ontworpen voor de nieuwste generatie smartphones, waaronder natuurlijk de nieuwste Samsung Galaxy S24-serie. Dit besturingssysteem brengt weer een aantal handige functies en verbeteringen met zich mee. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Geen grote veranderingen in het design

De Android 12 update bevatte een groot aantal veranderingen in het design, met Material You als de meest opvallende. Dit nieuwe design maakt het mogelijk om het uiterlijk van het besturingssysteem naar eigen smaak aan te passen. Android 13 zal geen grote designveranderingen bevatten, maar wel enkele verbeteringen aan het vergrendelscherm. Zo kun je bijvoorbeeld de klok kleiner maken en  is het ook mogelijk om QR-codes direct vanaf het scherm scannen. Ook zal de muziekspeler in de notificatiebalk nu meekleuren met de artwork van het nummer.

Welke smartphones krijgen Android 13?

Android 13 zal beschikbaar worden voor de meeste nieuwe smartphones. De telefoons uit de Samsung Galaxy S23-serie worden al standaard geleverd met Android 13 (One UI 5). Dat geldt ook voor de nieuwe Galaxy A34Galaxy A54, Galaxy Z Flip5 en Galaxy Z Fold5. Daarnaast kunnen ook gebruikers van een Google Pixel telefoon de update al downloaden. Ook andere Samsung smartphones, zoals de Galaxy S22-serie, Galaxy Flip4, Galaxy Fold4, Galaxy S21 FE, Galaxy A33 en Galaxy A53 zullen de update uiteindelijk krijgen.

Maar uiteraard blijft het niet alleen bij Samsung. Ook gebruikers van een OPPO Reno8 (Lite/Pro), X5 Pro, A77, A78, A98, Reno10, Reno10 Pro en andere smartphone-merken kunnen een update tegemoet zien. In onderstaande lijst vind je een overzicht van alle smartphones die te koop zijn bij Vodafone en uiteindelijk worden voorzien van een update.

Meer gebruikersgemak

De Android 13 update brengt voornamelijk nuttige verbeteringen in plaats van grote veranderingen. Een van deze verbeteringen is de mogelijkheid om apps in meerdere talen te gebruiken. In Android 13 kun je per app een taal instellen, waardoor je bijvoorbeeld WhatsApp in het Spaans kunt gebruiken en Gmail in het Engels. Dit is natuurlijk ontzettend makkelijk wanneer je regelmatig met verschillende talen moet werken.

Daarnaast krijgen gebruikers meer controle over pushmeldingen. Vanaf nu zullen apps toestemming vragen voor het versturen van pushmeldingen. Dit betekent dat gebruikers niet langer ongevraagd lastiggevallen worden met deze notificaties. Dit is een welkome verandering, aangezien sommige appmakers momenteel te agressief zijn in hun pogingen om aandacht te trekken.

Overigens zal ook Google Assistent voortaan minder aandacht vragen. Vanaf nu kun je kiezen om de stemhulp niet langer aan een fysieke knop te koppelen en krijg je dus meer controle over de digitale assistent. Dit geldt alleen voor gebruikers die hun telefoon via knoppen onderaan het scherm bedienen. Momenteel wordt de Google Assistent automatisch geopend wanneer de thuisknop lang ingedrukt wordt gehouden. Met deze nieuwe optie kun je dit uitschakelen.

Verbeteringen voor privacy en veiligheid

Met Android 13 geeft Google aandacht aan de privésfeer en veiligheid van de gebruiker. Een van de nieuwe functies die hierbij helpt is de mogelijkheid om specifieke bestanden te selecteren voor toegang. Hierdoor kun je een app niet meer automatisch toegang geven tot al je foto's, video's en audiobestanden, maar kies je zelf welke bestanden wel of niet beschikbaar zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat een audiobewerkingsapp niet langer toegang heeft tot je foto's en video's, en een fotobewerkingsapp niet meer toegang heeft tot je spraakmemo's.

Daarnaast wil Google met de nieuwe Android-update de digitale veiligheid van gebruikers verbeteren. Een van de manieren waarop dit gedaan wordt, is door het beperken van toegang tot toegankelijkheidsopties voor apps die niet via de Play Store zijn gedownload. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen malware-apps die zich vaak toegang verschaffen tot interne gegevens van een smartphone. Vanaf Android 13 zullen gebruikers zelf toestemming moeten geven aan "niet Play Store-apps" om de toegankelijkheidsopties te gebruiken, waardoor de kans op misbruik van deze apps verkleind wordt.

Veranderingen in de Play Store

Niet alleen op het gebied van veiligheid heeft de Play Store een aanpassing ondergaan. Ook het uiterlijk van Play Store heeft een aanpassing ondergaan. Dit betekent dat de lay-out van de winkel overzichtelijker is geworden. Hierdoor wordt het gebruik van de Play Store eenvoudiger en is de navigatie door de winkel flink verbeterd. Bovendien worden er betere aanbevelingen voor apps gedaan.

Andere nieuwe features van Android 13

Naast bovengenoemde features zijn er natuurlijk nog veel meer nieuwe functies waar je gebruik van gaat maken. Zo kan je na installatie ein-de-lijk de felheid van je zaklamp aanpassen. Deze functie was wel al langer bij concurrent iOS beschikbaar, maar wordt nu dus ook voor Android-gebruikers beschikbaar. Een andere handige functie die Android 13 toevoegt, is de ondersteuning van LC3 voor bluetooth-verbindingen. Hierdoor zullen deze verbindingen minder stroom verbruiken en zal de audiokwaliteit verbeteren. Dit maakt het gebruik van draadloze oordoppen en andere bluetooth-apparaten nog prettiger.

Wanneer wordt Android 13 beschikbaar?

Zoals je merkt brengt Android 13 veel nieuwe en toffe veranderingen met zich mee. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je niet langer kan wachten tot de update ook voor jou beschikbaar is. Helaas is Android 13 echter nog lang niet voor alle telefoons beschikbaar. De reden hiervan is dat de fabrikanten het besturingssysteem geschikt moeten maken voor hun telefoons. Zodra dit het geval is zal je hier uiteraard een melding van krijgen op je toestel.