Mediawijsheid
FR ššš§ ! Wat zegt mān kind eigenlijk?
āZe slayde mān hele feed met die dump.ā āDie remix is zó hard. Geen cap, echt peak.ā š¤Æ Volg je het nog? Jongeren ontwikkelen hun eigen ā soms onnavolgbare ā online taal. En die verandert razendsnel. Een beetje bijblijven? Lees even mee.Ā
Hoe maak je met AI nepnieuws?
Deepfakefotoās. Nagemaakte stemmen. Zó echt dat je zelf gaat twijfelen. Hoe wordt dit precies gemaakt? En hoe makkelijk is het, zelfs voor je kind? Best interessant, ook als je geen techneut bent. Want snappen hoe het werkt, is de beste manier om ānepā te herkennen.
Wat doet mijn kind precies op Discord?
Hoor je wel eens āDiscordā vallen aan tafel? Grote kans dat je kind daar met vrienden rondhangt. Maar wat is het precies? En is het veilig? We duiken er even helemaal in. Zodat je beter beeld krijgt van wat je kind hier doet en ziet.Ā
Hoe help ik mijn kind nepnieuws / online onzin te herkennen?
Je kind helemaal beschermen tegen online onzin lukt niet, maar je kan ze wel helpen. Door samen te praten, nieuwsgierig te blijven en dingen te checken. Hoe? Dat zie je in deze video.
Hoe houd ik mijn kind online veilig?
Veiligheid begint bij de basis. Het is echt een stukje opvoeding:Ā begeleiden, goede afspraken maken en meekijken. En laat weten dat ze altijd alles met je kunnen bespreken.
Nepnieuws: hoe weet je kind wat echt is?
Sluikreclame, clickbait, filter bubbles. Hoe zorg je ervoor dat je kind online niet wordt verleid door fake news? Denk aan een YouTuber die zogenaamd een nieuw spel test, maar eigenlijk reclame maakt. Of een TikTok-influencer die overtuigend vertelt over een of ander fantastisch wondermiddel.
Misleidende info komt in veel vormen. Wil je dat je kind dit herkent en er goed op kan reageren? Dan is het handig om te weten wƔt voor soort misleiding het is. Zo blijft je kind altijd een stapje voor.
Trends en influencers op social media: wat moet je weten?
Nieuws, roddels en trends op social media gaan razendsnel. Hoe blijf je als ouder bij? Lees meer over de populairste platforms, hypes en influencers. Zodat je een beetje op de hoogte blijft van wat er speelt in de online wereld van je kind.
Veiligheid op social media: hoe bescherm je je kind?
Social media is leuk en leerzaam, maar we weten allemaal: het is meer dan volgen, swipen en liken. Je kind kan ook te maken krijgen met ongepaste berichten, uitdagende trends, datamisbruik en misschien zelfs online pesten. Hoe houd je het als ouder leuk Ʃn veilig?
Waarom krijgt mijn kind zoveel nepnieuws te zien?
Nepnieuws wordt snel gedeeld, omdat het spannend en interessant is. Het komt ook vaak van vrienden of influencers. Dat maakt het extra geloofwaardig. Ontdek hoe dit vaak werkt.
De stichtingĀ Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.
Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.