Overslaan en ga naar inhoud

 3

Opvoeding & Apps

Als je kinderen online actief zijn, dan kunnen ze wel eens te maken krijgen met ongewenste berichten of verzoeken. Denk aan phishing mail, of de vraag in een spelletje om geld te “doneren”. Leer je kind om niet zomaar ergens op te klikken of te downloaden of te reageren op vragen of verzoeken van vreemden. Dat mogen ze in het “echte” leven ook niet.

  

Apps die je kunnen helpen

Uiteraard zijn er ook apps die je kunnen helpen bij het veilig houden van je kind. Ze filteren ongewenste content en helpen je vaak ook nog schermtijd te managen. Voorbeelden hiervan zijn Kidslox en Qustodio. Vaak is er een gratis basis account beschikbaar. Op nieuwere modellen telefoons kun je dit soort zaken vaak ook regelen.

Schermtijd (iOS)

 schermafbeelding van family link

Family Link (Android)

Maak afspraken en kijk regelmatig mee

Hoe ouder je kind, hoe makkelijker ze bepaalde beveiligingen of instellingen weten te omzeilen. Dus zorg vooral dat je goede afspraken maakt en dat je regelmatig met ze meekijkt. Het helpt als je dit niet uit controle doet, maar uit interesse! Vraag maar eens waar ze mee bezig zijn, of welke app/game ze het meeste doen.

Apps staat voor applicaties

Er zijn er duizenden, betaald en gratis, voor op je smartphone of tablet. Maar hoe zit het met de inhoud? Welke applicaties zijn écht goed? Hoe weet je of ze geschikt zijn voor jouw kinderen? Welke educatieve applicaties zijn er beschikbaar? En hoe leer je zelf een kwalitatief goede app te maken?

Persoonlijke data

Uit onderzoek blijkt dat veel (kinder-)apps persoonlijke informatie verzamelen en delen. Het gaat daarbij niet alleen om naam- en adresgegevens; maar om ook afbeeldingen van personen gelden als persoonsgegevens. Let hierop als je een app installeert of account aanmaakt.

Meer Family Digital Life

We hebben ook tips en informatie over de volgende onderwerpen