Overslaan en ga naar inhoud

 5

Een goede start van het nieuwe schooljaar

Schoolspullen uitzoeken, schoolboeken ophalen en is de rugtas van mijn kind wel geschikt? Als je kind van de basisschool naar de middelbare school gaat, zijn er veel dingen om over na te denken. Gaan ze met de fiets naar school of hoe kan ik helpen met huiswerk? Voor een goede start van het nieuwe schooljaar hebben wij een aantal handige tips!

Telefoon en school, gaat dat samen?

Veel kinderen hebben een eerste telefoon rond de tijd dat ze naar de middelbare school gaan. Dit brengt veel voordelen met zich mee, zo kun je makkelijk met je kind communiceren en zal je kind minder snel verdwaald raken met behulp van navigatie. Maar hoe zorg je dat de school er niet onder lijdt?

Balans tussen huiswerk en schermtijd
Huiswerk doen op de middelbare school is anders dan op de basisschool. Dit zal even wennen zijn voor je kind. Ze hebben meer vakken, maar krijgen ook nieuwe vrienden. Super leuk, maar dit zorgt wel voor de nodige afleiding. Instagram, Whatsapp, Facebook, Snapchat, noem het maar op. De hele dag door contact, ook als ze eigenlijk huiswerk moeten maken. Bespreek dit samen en maak afspraken voor de balans tussen huiswerk en schermtijd.

Spreek samen af wanneer de telefoon gebruikt mag worden.

Telefoon voorbereiden voor school

Het is handig de telefoon van je kind alvast voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. De meeste scholen werken al volledig digitaal. Het schoolrooster, het huiswerk de cijfers staan meestal in een app. We hebben een paar handige tips voor je!

Schoolroosters altijd bij de hand
Het schoolrooster kan gemakkelijk toegevoegd worden aan de bestaande agenda-app van je eigen telefoon en die van je kind. Als je een familie agenda hebt, weet je gelijk wanneer je kind op schoolt zit en wanneer hij/zij vrij is.

Schoolroosters beschikbaar op alle devices

Push melding cijfers
Steeds vaker wordt er een push melding verstuurd wanneer een cijfer is behaald. Zo ben je altijd direct op de hoogte van de cijfers van je kind(eren). Handig, maar je kind kan dan niet zelf meer met trots vertellen wat zijn/haar cijfer is. Bespreek altijd van tevoren wat jullie hierin fijn vinden.

Telefoon op de fiets
Sinds 1 juli 2019 mag je geen telefoon meer gebruiken op de fiets. Een telefoonhouder kan dan handig zijn. Zo kan de telefoon toch gebruikt worden voor het luisteren van de favoriete afspeellijsten en het navigeren.

Noise cancelling koptelefoon

Soms is het wel even lekker om de storende omgevingsgeluiden te dempen. Zo kan je kind beter op het huiswerk focussen.  

Handig voor bij het huiswerk

Er is niet altijd iemand in de omgeving die je kind kan helpen met het overhoren van huiswerk. Deze tips kunnen je kind helpen om gefocussed aan het huiswerk te zitten of om nog even te oefenen voor de toets.

Logo iMovie

Quizlet - gratis en betaald
De app helpt je bij het oefenen en beheersen van je lesstof. Zoek in de beschikbare studiesets of maak zelf gemakelijk quizen met verschillende vormen van vragen.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Logo iMovie

Adobe scan - gratis en betaald
Scan al je aantekeningen en documenten in en sla ze op als PDF. Dankzij de automatische tekstherkenning (OCR) wordt het omgezet naar inhoud die je kunt bewerken en doorzoeken.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Logo iMovie

Muziek afspeellijst
Muziek kan je in de juiste stemming brengen en je helpen te concentreren. Misschien heeft je kind al zijn of haar favoriete afspeellijsten klaarstaan. Wij hebben een lijst gevonden die perfect is tijdens het maken van huiswerk.

Open de playlist op Spotify of Apple Music.

Logo iMovie

Forest - gratis en betaald
Forest helpt je wegblijven van je telefoon en even focussen op je huiswerk. In de app plant je een zaadje en wordt je elk 30 minuten beloond met een boom die jouw bos aanvult. Als het mislukt je telefoon te laten liggen zal je boom sterven. Leuk om te zien hoe groot jouw bos elke dag wordt.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Leerzame YouTube kanalen

Moeite met de stelling van Pythagoras? Wanneer is de monarchie in Nederland begonnen? Hoe pas je ook alweer de formule van versnelling toe? Er zijn veel YouTube kanalen die je helpen om je geheugen even op te frissen of iets nieuws bij te leren.

JORTgeschiedenis
Joost is docent geschiedenis, hij behandeld verschillende onderwerpen op zowel havo als vwo niveau op zijn YouTube kanaal. Door het gebruik van duidelijke voorbeelden en afbeeldingen zijn de verhalen makkelijk te volgen.

Meneer Wietsma Natuurkunde
Naar eigen zeggen het grootste Natuurkunde YouTube kanaal van Nederland. Meneer Wietsma legt in zijn video’s veel verschillende natuurkunde en NaSk1 onderwerpen uit. Naast tips en tricks bespreekt hij ook havo en vwo examens.

Scheikundelessen
Scheikunde is helemaal niet saai. Als leerlingen de stof begrijpen, gaan ze het zelfs leuk vinden! Alle scheikunde stof voor vmbo, havo en vwo wordt op een heldere manier in korte filmpjes van maximaal 15 minuten uitgelegd.

Digitale vaardigheden & Cyberpesten

Kinderen van nu groeien op in een digitale wereld waarbij ze vooral met behulp van internet informatie tot zich nemen en zelfs bijna alles online regelen. Het is belangrijk dat ze zo vroeg mogelijk digitale vaardigheden ontwikkelen. Dit opent een wereld van ongekende mogelijkheden, maar heeft ook de keerzijde dat je kind mogelijk in aanraking komt met cyberpesten. Lees meer hierover bij de desbetreffende thema's.

Meer Family Digital Life

We hebben ook tips en informatie over de volgende onderwerpen