Overslaan en ga naar inhoud

Maximale schermtijd instellen op je iPhone

Hoe doe je dit?

Urenlang appen, gamen en rondstruinen op social media is soms erg verleidelijk. Als je wilt voorkomen dat jij of je kinderen ongemerkt uren op een smartphone doorbrengen, is het handig om een maximale schermtijd op de iPhone in te stellen. Zo wordt je telefoon geblokkeerd als je hem langer gebruikt dan je eigenlijk wil. Maar wat is schermtijd precies hoe stel je zulke limieten in? In dit artikel leggen wij het stap voor stap uit.

Schermtijd instellen iPhone

Ben je benieuwd hoe lang je per dag gebruik maakt van diverse apps? Met een iPhone kan je dit makkelijk inzien, namelijk met de functie ‘Schermtijd’. Hier zie je precies hoeveel minuten je dagelijks per app hebt besteed. Vaak staat de functie automatisch ingesteld op je iPhone. Is dit niet het geval? Dan doe je het als volgt:

  1. Ga via Instellingen naar ‘Schermtijd’;
  2. Klik op de optie ‘Schakel schermtijd in’ en klik vervolgens nogmaals;
  3. Selecteer of het dit je eigen apparaat is of het apparaat van jouw kind.

Als je deze functies inschakelt, krijg je toegang tot je verbruiksrapport. Hierin vind je een overzicht van hoe de iPhone gebruikt wordt, bijvoorbeeld welke apps en websites voornamelijk bezocht worden.

Ben je benieuwd naar de schermtijd van je kind, en wil je dit op je eigen telefoon terugzien? Dit kan als jullie beiden een iPhone hebben. Door op ‘Delen met gezin’ te klikken in de instellingen op je eigen iPhone, configureer je de telefoon van je kind. Zo kan je eenvoudig inzien hoeveel je kind gebruik maakt van apps.

Heb je zelf geen iPhone? Dan moet je om deze gegevens in te zien kijken op de iPhone van je kind zelf.

Apparaatvrije tijd en applimieten

Wil je het telefoongebruik van jezelf of je kind beperken? Dan kan je via ‘Schermtijd’ ook handige andere functies instellen, zoals ‘Apparaatvrije tijd’ en ‘Applimieten’. Dit kan zowel via de telefoon van je kind als op je eigen iPhone. We leggen je uit wat je hiermee kan en hoe je het instelt.

Apparaatvrije tijd

Apparaatvrije tijd helpt jou om zo min mogelijk gebruik te maken van jouw telefoon. Hiervoor stel je specifieke tijden in waarop jij of je kind geen gebruik kan maken van de iPhone. Wel kan je altijd bellen en kan je bepaalde apps instellen die je tijdens deze apparaatvrije tijd gewoon kan gebruiken.

In de instellingen van je iPhone, onder het kopje ‘Schermtijd’ kan je deze apparaatvrije tijd instellen. Je geeft hierbij tijden aan wanneer de iPhone niet gebruikt mag worden.

Applimieten

Wil jij geen apparaatvrije tijd maar alleen sommige apps (tijdelijk) blokkeren? Dat kan met de functie ‘Applimieten’. Onder ‘Schermtijd > ‘Applimieten’ stel je in welke apps op bepaalde tijden niet gebruikt mogen worden. Hier kan je tijdslimieten instellen voor specifieke apps en categorieën. Je kan deze limieten op elk moment weer verwijderen.

Toegangscodes voor schermtijd

Heb je de instellingen voor schermtijd aangepast voor de iPhone van je kind, en wil je niet dat zij het zelf weer terug kunnen aanpassen? Dan is het handig om een toegangscode in te stellen.

Toegangscode via ‘Delen met gezin’

Hebben jullie beiden een iPhone en gebruik je dus ‘Delen met gezin’? Druk dan op je eigen iPhone via de schermtijd-instellingen op ‘Gebruik toegangscode voor ‘Schermtijd’. Hier kan je makkelijk een code instellen. Voer je Apple ID en wachtwoord in om te zorgen dat je toegang kan krijgen als je de code vergeten bent.

Toegangscode zonder ‘Delen met gezin’

Heb jij zelf geen iPhone? Dan stel je de toegangscode in via de telefoon van je kind zelf. Je krijgt de mogelijkheid om de toegangscode toe te voegen via de optie ‘Gebruik toegangscode voor Schermtijd’. Ook hier is het belangrijk een Apple ID en wachtwoord in te voeren zodat je je toegangscode altijd kan wijzigen.

Schermtijd iPhone werkt niet

Werkt de schermtijd van je iPhone niet (meer)? Dan kan je de iPhone opnieuw opstarten en eventueel kijken of er een iOS-update nodig is. Ook kan je alle instellingen resetten en daarna opnieuw instellen. Als het goed is werkt alles daarna weer!