Overslaan en ga naar inhoud

Lees alles over iOS 16 bij Vodafone

iOS 16 logo

iOS 16: maak je iPhone nóg persoonlijker

Ook dit jaar heeft Apple weer een nieuwe versie uitgebracht van haar besturingssysteem: iOS 16. De opvolger van iOS 15 is sinds 12 september beschikbaar voor alle recente iPhone modellen. Wat zijn de meest besproken nieuwe functies, vanaf wanneer kan je er gebruik van maken en is jouw iPhone ook geschikt? Je leest het hier! 

Wat is iOS 16?

iOS is het besturingssysteem van alle iPhones. Deze software is het ‘kloppende hart’ van je iPhone, het stuurt alles aan. Van de aan/uitknop tot aan het openen van apps en foto’s maken met de camera. iOS 16 is de nieuwste variant die beschikbaar wordt voor veel nieuwe iPhones, maar ook op veel oudere iPhone toestellen nog goed gaat werken.

Welke iPhones kunnen upgraden naar iOS 16?
Apple ondersteunt iPhones lange tijd met updates. iOS 16 ondersteunt dan ook de volgende iPhones: iPhone 14-serieiPhone 13-serie, iPhone 12-serie, iPhone 11-serie, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 8 en iPhone 8 Plus en zowel de tweede als de derde generatie iPhone SE. Oudere modellen worden niet ondersteund.

iOS 16 is beschikbaar sinds september 2022.

Nieuwe functies van iOS 16

Met de introductie van iOS 16 brengt Apple weer een heleboel nieuwe functies naar je iPhone. We nemen de meest in het oog springende functies met je door.

iOS16-homescreen
ios16-wallpapers

Nieuw toegangsscherm

De meest opvallende update die iOS 16 met zich meebrengt is het totaal vernieuwde toegangsscherm. Deze is namelijk volledig aanpasbaar. Ben je helemaal klaar met het uiterlijk van de klok? Met iOS 16 kan je deze volledig aanpassen. Of het nou gaat om de kleur, het lettertype of de wijze waarop de tijd getoond hebt, iOS 16 geeft je de vrijheid. Ook kan je het toegangsscherm voorzien van widgets, zoals het tonen van het accupercentage of het weer. En als laatste kan je ook nog eens meerdere toegangsschermen maken. Hiermee maak je je iPhone nóg persoonlijker en kan je iedere dag voor een ander toegangsscherm kiezen.

Nieuwe opties voor berichten en meldingen

Wanneer je veel gebruik maakt van iMessage dan word je ongetwijfeld enthousiast van de nieuwe functies. iOS 16 geeft je de mogelijkheid voortaan om verzonden berichten heel makkelijk achteraf aan te passen of zelfs te verwijderen. Toch een typfoutje gemaakt? Dan heb je nog 15 minuten de tijd om te corrigeren. Overigens wordt de functie intrekken ook voor mails verstuurd via Mail beschikbaar. Je moet dan alleen wel een stuk sneller zijn. Je hebt hier namelijk maar 10 seconden voor.

Naast de nieuwe opties voor het versturen van berichten biedt iOS 16 ook nieuwe opties voor het ontvangen van berichten en andere meldingen. Waar momenteel al je meldingen in een lijst worden weergegeven, kan je voortaan je meldingen ook stapelen of verbergen. De meldingen komen nu onderaan het scherm te staan, wat voor minder afleiding zorgt.

ios16-meldingen
ios16-maps

Andere nieuwe features van iOS 16

Naast bovengenoemde features zijn er natuurlijk nog veel meer nieuwe functies waar je gebruik van gaat maken. Zo wordt Apple Kaarten vernieuwd, waardoor je onder andere een tussenstop kan toevoegen voor het navigeren. Verder wordt Livetekst verder uitgebreid, worden er verbeteringen doorgevoerd aan Safari en wordt een gedeelde iCloud Fotobibliotheek beschikbaar.

Zoals je merkt brengt iOS 16 veel nieuwe en toffe veranderingen met zich mee. Teveel om allemaal hier te benoemen. Zodra iOS 16 beschikbaar is om te downloaden geeft je iPhone hier automatisch een melding van, waarna je de ontdekkingstocht naar alle nieuwe features zal beginnen.