Overslaan en ga naar inhoud

Lees alles over iOS 18 bij Vodafone

iOS 18 logo | Vodafone

iOS 18: veel aandacht voor AI

Op 10 juni heeft Apple op het jaarlijkse WWDC event aangekondigd dat er ook in 2024 weer een nieuwe update gaat komen voor de iPhone-software. Het nieuwe besturingssysteem gaat de naam iOS 18 krijgen en is daarmee de opvolger van iOS 17, de grote update van afgelopen jaar. Een definitieve releasedate is nog niet bekend, maar naar verwachting is iOS 18 is vanaf september 2024 beschikbaar voor alle geschikte iPhones. De telefoons uit de iPhone 15 serie worden standaard voorzien van iOS 18, maar daarnaast zullen ook veel oudere modellen een update krijgen. Ben je benieuwd naar alle nieuwe mogelijkheden en of jouw iPhone ook ondersteund gaat worden? Je leest het bij Vodafone!

Wat is iOS 18?

Of het nou gaat om je iPhone, tablet of laptop, alle apparaten hebben een besturingssyteem. Voor de iPhone is dat besturingssysteem iOS, waarvan iOS 18 de nieuwste gaat worden. Op dit moment is iOS 17 nog de nieuwste versie. Het woord besturinggsysteem zegt het eigenlijk al; dit systeem bestuurt je telefoon. Het zorgt er voor dat je alle functies op je telefoon kan gebruiken. Of het nou gaat om het aan- en uitzetten van je telefoon, het gebruiken van je camera of apps of het sturen van een berichtje. Alles wordt geregeld via iOS!

Welke iPhones kunnen upgraden naar iOS 18?
Apple ondersteunt iPhones lange tijd met updates. iOS 18 ondersteunt dan ook de volgende iPhones: iPhone 15-serieiPhone 14-serieiPhone 13-serie, iPhone 12-serie, iPhone 11-serie, iPhone XS (Max) en zowel de iPhone SE 2020 als de iPhone SE 2022. Deze lijst is vergelijkbaar met de lijst voor iOS 17 van afgelopen jaar. Oudere modellen worden niet ondersteund.

Een exacte releasedatum is nog niet bekend, maar wij verwachten dat je je iPhone dit najaar kunt updaten.

Dit zijn de nieuwe functies van iOS 18

De update naar iOS 18 beloofd één van de grootste updates in jaren te worden. Daarbij worden er niet alleen veel wijzigingen doorgevoerd in de software, maar is er ook veel aandacht voor Apple Intelligence (AI). Al met al dus heel veel gave en nieuwe functies om naar uit te kijken. We nemen de meest opvallende wijzigingen met je door.

iOS18 controlscreen | Vodafone
Apple Intelligence logo | Vodafone

Apple Intelligence

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: de vele functies van Apple Intelligence zijn voorlopig helaas nog niet beschikbaar in de EU. Dit zou met verschillende Europese wetgevingen te maken hebben. Desodanks is het onderwerp wel dusdanig interessant om hier in ieder geval vermelding van te maken, met dus wel het voorbehoud dat je er voorlopig nog geen gebruik van kan maken.

Met Apple Intelligence brengt Apple veel nieuwe AI-toepassingen naar de Apple devices. Zo komt er een integratie tussen Siri en ChatGPT, waardoor Siri nóg slimmer wordt. Ook in andere apps komt er uiteindelijk een intergratie met AI, waardoor functies al berichten beantwoorden, foto's bewerken, afbeeldingen creëeren en notities maken nóg veel makkelijker wordt. De mogelijkheden zijn oneindig, maar laten dus helaas wel nog even op zich wachten...

Nieuwe mogelijkheden beginscherm

Voor het beginscherm van de iPhone staat er voor iOS 18 één van de grootste wijzigingen in jaren klaar. Met iOS 18 ga je namelijk nóg meer vrijheid krijgen voor aanpassingen en geeft Apple je de mogelijkheid om je apps en widgets te plaatsen waar jij wilt. Niet langer ben je verplicht om gebruik te maken van de rasters. Wil je een rij zonder apps? Geen probleem! Je kan de apps voortaan plaatsen zonder dat ze direct naast of onder elkaar hoeven te staan. Bovendien kan je het uiterlijk van de de icoontjes van de apps ook aanpassen.

Beginscherm iOS 18 | Vodafone
Bedieningspaneel en lockscreen in iOS 18 | Vodafone

Meer vrijheid in bedieningspaneel

Niet alleen het beginscherm van de iPhone gaat flink op de schop. Ook voor het lockscreen en het bedieningspaneel kan je updates verwachten. In het bedieningspaneel, welke bereikbaar is door met je vinger vanaf de bovenkant van je scherm naar beneden te swipen, krijg je namelijk nog meer ruimte bij de indeling. In iOS 17 had je wel de mogelijkheid om aan te geven welke snelknoppelingen je in het bedieiningspaneel wilt, maar niet waar deze komen te staan. Met de intrede van iOS 18 ga je echter ook de mogelijkheid krijgen om de volgorde van de shortcuts te bepalen.

Ook in het lockscreen, dat is het scherm dat je ziet wanneer je je iPhone activeert en deze wilt ontgrendelen, worden wijzigingen doorgevoerd. Zo kan je bijvoorbeeld de twee knoppen onderin wijzigen. Hier staan nu standaard de zaklamp en camera, maar dit kan je dus ook aanpassen naar andere knoppen.

Andere nieuwe functies van iOS 18

Naast bovengenoemde functies zijn er natuurlijk nog veel meer nieuwe functies en features waar je bij iOS 18 gebruik van kan maken. Zo worden de opties in Notities nog verder uitgebreid met onder andere Math Notes, kan je voortaan zelf routes bepalen in de Kaarten app met Custom Routes, wordt Siri weer een stuk slimmer gemaakt, komt er een update voor Apple Pay en staan er voor vele andere Apple apps ook nog wijzigigen klaar.

Nieuwe functies van iOS 18 | Vodafone

Veelgestelde vragen over iOS 18

iOS 18 is beschikbaar vanaf dit najaar, waarschijnlijk vanaf september. Zodra iOS 18 beschikbaar is krijg je automatisch een melding op je iPhone. Kan je niet wachten tot deze melding? Via de instellingen van je iPhone kan je zelf ook je iPhone laten zoeken naar de update.

iOS 18 wordt beschikbaar voor de volgende modellen: 

iPhone 15
iPhone 15 Plus
iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro Max
iPhone 14
iPhone 14 Plus
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro Max
iPhone 13
iPhone 13 Mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 12
iPhone 12 Mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone SE 2020
iPhone SE 2022

iOS 18 wordt beschikbaar voor alle toestellen uitgebracht vanaf 2018. Het gaat dan om de iPhone XS of jonger. De iPhone X en iPhone 8 zullen daarom geen nieuwe update meer ontvangen.

Zodra iOS 18 beschikbaar is krijg je automatisch een melding op je iPhone. Je gaat vervolgens naar Instellingen -> Algemeen -> Software-update. Hier zie je vervolgens de update staan.

Om iOS updates automatisch te ontvangen dien je Automatische updates aan te zetten. Dit doe je als volgt: ga naar Instellingen -> Algemeen -> Software-update en zet Automatisch updates Aan. Zodra er een update beschikbaar is zal deze automatisch geïnstalleerd worden. Dit gebeurd meestal 's nachts, mits je telefoon is aangesloten op netstroom en WiFi.