Overslaan en ga naar inhoud

iPhone stappenteller

Zo gebruik je hem!

Stappentellers zijn een enorm populair hulpmiddel om mee bij te houden of je genoeg beweging krijgt. Ben jij op zoek naar een stappenteller en heb je een iPhone? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Alle recente iPhones hebben namelijk een ingebouwde stappenteller, die je kunt gebruiken zonder dat je hier een extra (betaalde) app voor hoeft te installeren.

De stappenteller aanzetten

Niet iedereen weet dit, maar vanaf de iPhone 5s zijn alle iPhones voorzien van een motion processor, waarmee je jouw dagelijkse aantal stappen bij kunt houden. De motion processor maakt hiervoor gebruik van verschillende sensoren zoals het digitale kompas, de gyroscoop en versnellingsmeter die in de toestellen verwerkt zitten.

Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de stappenteller van je iPhone aan kunt zetten:

 1. Ga naar ‘Instellingen’ en ga vervolgens naar ‘Privacy’ en ‘Beweging en conditie’;
 2. Zet in dit menu het schuifje ‘Houd conditie bij’ aan’;
 3. Onder dit schuifje kun je optioneel extra apps selecteren die gebruik mogen maken van de motion processor;
 4. Dat was het! De stappenteller houdt vanaf nu jouw stappen bij!

De gegevens van de stappenteller bekijken

De gegevens die de iPhone stappenteller verzamelt, kun je terugvinden in de app ‘Gezondheid’ die standaard op je iPhone is geïnstalleerd. Zo bekijk je het aantal stappen:

 1. Open de ‘Gezondheid’ app;
 2. Ga vervolgens naar ‘Gegevens’ en ‘Activiteit’;
 3. Nu kun je zien hoeveel stappen je gedurende een dag, week, maand of jaar hebt gezet.

In het menu ‘Activiteit’ kun je ook andere statistieken bekijken, zoals het aantal verdiepingen dat je met de trap hebt gelopen onder het kopje ‘Traplopen’ en de totale afstand die je lopend hebt afgelegd onder ‘Wandel- en hardloopafstand’. Heb je het gevoel dat de totaal gelopen afstand niet klopt? Dan kun je de ingestelde staplengte aanpassen. Dit doe je als volgt:

 1. Open de ‘Gezondheid’ app;
 2. Ga vervolgens naar ‘Gegevens’ en ‘Mobiliteit’;
 3. In dit menu tik je op ‘Staplengte’ en vervolgens op ‘Voeg gegevens toe’;
 4. Voer nu de afstand in die tussen je voorste en achterste voet ontstaat wanneer je een stap zet;
 5. Vanaf nu zal de motion processor de gelopen afstand een stuk accurater kunnen bijhouden.

Mijn iPhone stappenteller werkt niet goed

Heb je het gevoel dat jouw iPhone een stuk minder stappen meet dan dat je er gezet hebt? Dan ben je niet de enige! Uit onderzoek is gebleken dat de iPhone stappenteller soms tot wel 20% minder stappen meet dan er daadwerkelijk zijn gezet. Verrassend genoeg lag de oorzaak hiervan echter niet bij de iPhone, maar bij de gebruikers. Om alle stappen te kunnen meten, moet je de iPhone namelijk continu in je broekzak bij je dragen. Zit het toestel in je tas of laat je hem per ongeluk ergens liggen, dan wordt er al gauw een aantal stappen door de stappenteller gemist.