iPhone 14 vs iPhone 14 Pro

Welke past het beste bij jou?

Twijfel je tussen de iPhone 14 (Plus) of iPhone 14 Pro (Max)? Wij leggen alle verschillen voor je uit en helpen je met kiezen.

iPhone 14 (Plus):

iPhone 14 Pro (Max):

iPhone 14 vormgeving

iPhone 14

De iPhone 14 kleuren

Rood, wit, zwart, blauw, paars en geel

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro kleuren

Graphite, goud, zilver en paars

Heb je een gewone iPhone in de hand of is het juist een Pro-variant die je vast hebt? De standaard iPhones en de duurdere Pro varianten hebben aan de voorkant altijd veel op elkaar geleken. Met de iPhone 14-serie is daar verandering in gekomen!

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus hebben bijna dezelfde vormgeving als de iPhone 13. Dit zijn opnieuw dunne telefoons die zijn afgewerkt aan de zijkant met aluminium. De voorkant bestaat uit het met inkeping (notch) bovenin voor de selfiecamera. De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max telefoons hebben een geheel nieuw design gekregen. Deze telefoons hebben is een beeldscherm zonder de notch. De bruikbare ruimte op het scherm is er niet door toegenomen, maar de telefoons ogen weer een stukje moderner. Ook zijn de Pro-modellen nog iets luxer afgewerkt met roestvrij staal. 

Opslag

iPhone 14

128 GB
256 GB
512 GB

iPhone 14 Pro

128 GB
256 GB
512 GB
1024 GB (1 TB)

128 GB: Hiermee heb je ruim voldoende opslag voor een reeks aan apps (Whatsapp, Instagram, TikTok en enkele games) en voor als je niet teveel filmt en fotografeert. 
256 GB: Voor als je veel fotografeert en filmt zonder iets weg te hoeven gooien of direct in de cloud op te hoeven slaan.
512 GB: Aan te raden voor als je uren aan hoge kwaliteit 4K-video schiet en foto's maakt in een niet-gecomprimeerd bestandstype (RAW). 
1024 GB: Ben je een echte Power User en heb je alleen aan een enorme hoeveelheid opslag genoeg? Dan raden we je zeker de iPhone 14 Pro aan, dit is de enige versie die over deze gigantische hoeveelheid opslag beschikt. Succes met deze ooit vol te krijgen!

Afmetingen

iPhone 14 / 14 Pro

146,7 x 71,5 x 7,65 mm

Gewicht iPhone 14: 173 gram
Gewicht iPhone 14 Pro: 215 gram

Afmetingen iPhone 14 en iPhone 14 Pro

iPhone 14 Plus / Pro Max

160,8 x 78,1 x 7,65 mm

Gewicht iPhone Plus: 245 gram
Gewicht iPhone Pro Max: 255 gram

iPhone 14 Plus en iPhone 14 Pro Max afmetingen

De iPhone 14 is de directe opvolger van de iPhone 13. Wil je een maatje groter, maar niet direct een Pro? Dan is de grotere iPhone 14 Plus aan te raden. Voor de Pro-versies verandert er verder niets ten opzichte van de afgelopen jaren. Beide Pro-versies zijn vrijwel even groot als de iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max. Overweeg je een iPhone Pro? Dan is het goed om te weten dat deze versies een stukje zwaarder zijn dan de niet-Pro modellen. Dit komt omdat het ingebouwde camerasysteem bij de iPhone Pro groter en zwaarder is. 

Beeldscherm

iPhone 14 (Plus)

Beeldscherm afmetingen iPhone 14
Beeldscherm afmetingen iPhone 14 Plus

6,1 inch / 6,7 inch
Super Retina XDR OLED
60 Hertz

iPhone 14 Pro (Max)

Beeldscherm afmetingen iPhone 14 Pro
Beeldscherm afmetingen iPhone 14 Pro Max

6,7 inch
Super Retina XDR OLED
1-120 Hertz

Dezelfde keuze in grootte:
Met de komst van de iPhone 14 Plus kies je als liefhebber van de iPhone nu ook uit een beeldscherm van 6,1 inch (iPhone 14) of 6,7 inch (iPhone 14 Plus). De iPhone 14 Pro's hebben exact dezelfde grootte. Wil je een handzamer toestel die met een hand redelijk goed te bedienen is en in de meeste broekzakken past? Kies dan voor de iPhone 14 (Pro). Wil jij de meeste ruimte voor je films, Instagram Reels, die eindeloze reeks aan TikTok video's of extra ruimte voor knoppen in games? Dan wil je zeker de iPhone 14 (Pro) Max hebben.

Allemaal scherp en helder:
Voor erg scherpe beelden en de beste kleuren zit je met alle modellen helemaal goed. Alle iPhone 14 telefoons hebben een OLED-beeldscherm. Deze gaan erg zuinig om met de accu en tonen beelden in geweldige kleuren met de best mogelijke contrasten. Ook tekst is op alle beeldschermen uitstekend leesbaar met de hoge resolutie (aantal pixels) van alle beeldschermen. En helder zijn ze ook! De iPhone 14 telefoons hebben een standaard maximale helderheid van 1000 nits, de Pro-versies gaan tot 1200 nits. Hiermee ziet HDR-content er geweldig uit en zijn de beeldschermen ook in de zon prima leesbaar.

Standaard of variabele verversingssnelheid:
Het grote verschil zit hem uiteindelijk in de verversingssnelheid van de beeldschermen. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus hebben een standaard verversingssnelheid van 60 keer per seconde (60 Hz). Dit was tot enkele jaren geleden ook de gebruikelijke snelheid voor veel telefoonschermen. Dit is nog altijd prima geschikt voor bijvoorbeeld films kijken, gamen en social media gebruik. Door teksten heen scrollen voelt wel iets minder vloeiend aan in vergelijking met de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Deze telefoons hebben namelijk een beeldscherm wat variabel tussen de 1 en 120 keer per seconde kan verversen. Scroll je door tekst of een tijdlijn heen, dan gaat de snelheid omhoog tot 120 keer per seconde en oogt dit vloeiender dan op een gewoon beeldscherm. Staat het beeld stil, dan gaat dit omlaag tot soms wel 1 keer per seconde. De iPhone 14 Pro telefoons ogen daarom niet alleen sneller, ze gaan ook langer met de batterij mee. 

Chip

iPhone 14 (Plus)

iPhone 14 en iPhone 14 Plus Bionic A15 chip

A15 Bionic-chip
6-core CPU
5-core GPU
16-core Neural Engine

iPhone 14 Pro (Max)

iPhone 14 Pro en Iphone 14 Pro Max Bionic A16 chip

A16 Bionic-chip
6-core CPU
5-core GPU
16-core Neural Engine

Nog een verschil dit jaar is dat de iPhone 14 telefoons een andere chipset hebben dan de iPhone 14 Pro versies. De A15 Bionic-chip die in de iPhone 14 zat is dezelfde die ook in de iPhone 13 Pro modellen terug te vinden was. De chip heeft een update gekregen om sneller te kunnen gamen en minder warm te worden. Hiermee is de iPhone 14 perfect in staat om ook de zwaarste apps en games makkelijk af te spelen, en zal ook fotograferen, filmen en editten in 4K geen enkel probleem zijn.

De nieuwe A16 Bionic-chip is de nieuwste en modernste chip van Apple. Deze processor kan beter overweg met de nieuwe camera set-up die te vinden is in de iPhone 14 Pro-modellen, zodat filmen en fotograferen in 8K bijvoorbeeld soepel verloopt. 

Welke versie je ook kiest, alle iPhone 14 telefoons zullen soepel en snel aanvoelen en jarenlang zonder moeite alles afspelen. 

Camera

iPhone 14 en iPhone 14 Plus camera

iPhone 14 (Plus)

12 MP dual camera-systeem: groothoek en ultragroothoek
Groothoek: diafragma ƒ/1.6
Ultragroothoek: ƒ/2.4 en beeldhoek 120°
2x optisch zoomen
5x digitale zoom
Portretmodus
Optische beeldstabilisatie (groothoek)
Nachtmodus

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max camera

iPhone 14 Pro (Max)

Pro camera-systeem: telelens, groothoek en ultragroothoek
Telelens: 12 MP diafragma ƒ/1.78
Groothoek: 48 MP diafragma ƒ/1.78
Ultragroothoek: 12MP ƒ/2.2 en beeldhoek 120°
3x optisch inzoomen
2x optisch uitzoomen
6x optische zoom
Tot 15x digitale zoom
Optische beeldstabilisatie (groothoek)
Nachtmodus
Portretten in Nachtmodus dankzij LiDAR‑scanner
Apple ProRAW

Als fotografieliefhebber zit je sowieso goed met de iPhone 14 telefoons. Met de iPhone 14 schiet je geweldige foto's, waar en wanneer je maar wilt. Groothoek, ultragroothoek, optisch en digitaal zoomen, beeldstabilisatie, portretmodus en nachtmodus. Natuurlijk allemaal aangedreven door de snelle A15 Bionic Chip.

Wil je nóg een stapje verder? Dan is de iPhone 14 Pro zeker aan te raden. Deze telefoons hebben niet alleen een extra zoomlens, maar ook zijn de sensoren een stukje geavanceerder. Naast dat deze camera's meer licht op kunnen vangen kunnen deze camera's in 48 megapixel fotograferen en filmen. Dit zorgt ervoor dat deze beelden in maar liefst 8K weergegeven kunnen worden. Ook zorgt deze extra data ervoor dat er in de nabewerking van de foto's en video's meer mogelijk is. Tot slot kunnen alleen de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max in het speciale Apple ProRaw formaat opnemen. Dit levert grote bestanden op (tot 25 MB per foto), maar geeft je in de nabewerking alle ruimte om je beelden nog aan te passen naar eigen smaak.

Foto met een hoofdcamera

iPhone groothoeklens

Foto met een groothoeklens

iPhone ultragroothoeklens

Foto met een 3x zoomlens

iPhone Pro zoomlens (3x)

Selfiecamera

iPhone 14 selfie camera

12 MP TrueDepth-camera
Diafragma ƒ/2.2
Portretmodus met Bokeh-effect
Nachtmodus
Video opnemen in 4K
Slow-mo-video opnemen
Ontgrendel met Face ID

De TrueDepth-camera is de selfiecamera die in alle iPhone 14 telefoons zit. Met deze camera maak je makkelijk mooie zelfportretten, ook bij weinig licht. De selfiecamera heeft overigens een grote update gekregen met de iPhone 14. De camera heeft nu autofocus! Hiermee zorgt de camera ervoor dat je altijd scherp in beeld bent en worden je selfies en opgenomen video's een stuk scherper. Deze video's neem je op in 4K. Tot slot ontgrendel je de iPhone 14 en iPhone Pro telefoons door naar het scherm te kijken en de iPhone te unlocken met Face ID.

Batterij

iPhone 14

Video afspelen: tot 20 uur
Video streamen: tot 16 uur
Audio afspelen: tot 80 uur
Lightning-connector

iPhone 14 Plus

Video afspelen: tot 26 uur
Video streamen: tot 20 uur
Audio afspelen: tot 100 uur
Lightning-connector

iPhone 14 Pro

Video afspelen: tot 23 uur
Video streamen: tot 20 uur
Audio afspelen: tot 75 uur
Lightning-connector

iPhone 14 Pro Max

Video afspelen: tot 29 uur
Video streamen: tot 25 uur
Audio afspelen: tot 95 uur
Lightning-connector

Heb je een iPhone 14, dan hoef je je eigenlijk nooit druk te maken over de batterij. Alle versies gaan lang met een volle lading mee en halen ook met veel gebruik overdag het einde van de dag. De iPhone 14 Plus heeft een grotere accu dan de iPhone 14 en houdt het dus iets langer vol. De Pro-modellen hebben een zuiniger beeldscherm en gaan dus ook erg lang mee op een volle lading, waarbij de iPhone 14 Pro Max veruit het langste mee kan.

Alle iPhone 14 telefoons kunnen tot 15 W daadloos opladen. Bedraad kunnen ze met een adapter van 20 W of meer snelladen via de Lightning-connector, waardoor ze binnen 30 minuten tot 50% zijn opgeladen.

Overig

IP68 certificering
Apple Pay
Nanosim en eSIM


De iPhone 14 telefoons hebben een IP68 certificering. Dit betekent dat ze stof- en waterbestendig zijn. De telefoons kunnen tot 30 minuten lang en tot 6 meter diep onderwater verblijven. Verder beschikken de iPhone 14 telefoons over een NFC chip waarmee je contactloos kunt betalen via Apple Pay. De iPhone 14 kan zowel een standaard nanosimkaart gebruiken als een eSIM.