Overslaan en ga naar inhoud

Woensdag 9 september 2022 • 5 minuten

iPhone 14 beeldschermen

Van superscherp tot altijd aan, wat doen de iPhone 14 beeldschermen nieuw?

Koop je een iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max telefoon, dan krijg je een smartphone met een extreem goed beeldscherm. Toch zit er behoorlijk wat verschil tussen deze displays. Wil jij alles hierover weten? We leggen het je kort voor je uit.

Pixels, Amoled, helderheid, refreshrate en always on

Pixels

Pixels zijn de extreem kleine blokjes waaruit een beeldscherm is opgebouwd. Hoe meer pixels een beeldscherm heeft, hoe scherper beelden weergegeven worden. De iPhone 14 en iPhone 14 Pro hebben een beeldscherm van 2532 x 1170 pixels. Alleen al in deze beeldschermen zitten dus bijna 3 miljoen individuele pixels. De iPhone 14 Plus en iPhone 14 Pro Max hebben met 2778 x 1284 pixels zo'n 3,6 miljoen van deze bouwblokken. Ook met een telefoon in de hand en vlakbij je ogen zien beelden er dus altijd haarscherp uit en zijn individuele pixels vrijwel niet zichtbaar.

Amoled beeldschermen

De belichting van deze pixels is ook een kunststukje op zich. Amoled is namelijk een afkorting voor 'active-matrix organic light-emitting diode'. Ieder van deze pixels kan individueel licht geven op het moment dat hier een stroompje doorheen gaat. Zo'n pixel kan dus onafhankelijk van zijn buren uit staan, of aan gaan met zijn eigen gekleurde licht. Pixels in een Amoled-beeldscherm hebben dus geen hulp nodig van een lamp achter het scherm, zoals dit bij de de oudere techniek van LCD-panels wel het geval is. 

Amoled heeft hiermee een aantal grote voordelen. Een daarvan is dat een Amoledscherm minder energie verbruikt dan een LCD-scherm. Een iPhone 14 gaat hiermee dus langer mee op een volle accu. Ook kunnen pixels 'uitgezet' worden op het moment dat een deel van het beeld zwart moet zijn. Bij donkere beelden zie je op een Amoledbeeldscherm geen grijze waas en is zwart dan ook echt zwart. Amoledbeeldschermen tonen hiermee het best mogelijke contrast en geven het verschil tussen licht en donker fantastisch weer.

Helderheid

Ook de helderheid van een beeldscherm is belangrijk. Hoe feller een beeldscherm kan, hoe makkelijker je de beelden blijft zien in bijvoorbeeld de fille zon. De helderheid van een beeldscherm wordt bepaald aan de hoeveelheid 'nits'. Hoe hoger dit aantal, hoe feller het beeldscherm kan.

Tot een paar jaar geleden kregen de meeste telefoons een beeldscherm wat tot zo'n 500 nits ging. De iPhone 14 en iPhone 14 Max telefoons hebben een beeldscherm wat tot maar liefst 1000 nits kan, met een piek van 1200 nits bij HDR-content. De iPhone 14 Pro-modellen hebben de helderste beeldschermen die te vinden zijn in een telefoon. De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max gaan standaard ook tot 1000 nits, maar kunnen 1600 nits laten zien bij HDR-content, en tot maar liefst 2000(!) nits helderheid tonen in direct zonlicht.

Refreshrate

Tot zover lijken de beeldschermen van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro-modellen aardig op elkaar. Het grote verschil zit hem namelijk in de verversingssnelheid en wat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hier allemaal mee kunnen. 

Standaard kan een telefoonbeeldscherm zichzelf 60 keer per seconde verversen. Dit noemt met ook wel 60 Hertz (afgekort tot 60 Hz). Dit is net zo snel als de meeste televisies en standaard computerbeeldschermen. In de praktijk komt het er dus op neer dat zo'n beeldscherm 60 keer per seconde informatie ophaalt en dit weergeeft. 

Maar het kan altijd sneller.

De beeldschermen van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hebben een variabele verversingssnelheid, met een max van 120 Hz. Dit zorgt ervoor dat ook bij veel beweging op een beeldscherm teksten goed leesbaar blijven. Scrollen oogt dus veel soepeler op zo'n beeldscherm. De iPhone 14 Pro-telefoons zijn hiermee niet alleen snel, maar ze ogen en voelen ook lekker vlot aan.

En dat is nog niet alles.

De iPhone 14 Pro-modellen zijn de allereerste iPhones met een always on beeldscherm. Dit betekent dat deze beeldschermen niet 'uit' hoeven. In plaats daarvan gaat de verversingssnelheid omlaag tot maar liefst 1 Hz. Hiermee verbruiken deze iPhone 14 Pro's bijna geen energie, maar kunnen ze wel handige informatie tonen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd, of als je een appje binnenkrijgt. Zo hoef je je telefoon niet meer te ontgrendelen om deze informatie te checken.

Bovendien verbruiken de iPhone 14 Pro-modellen minder energie dankzij deze variabele verversingssnelheid. Deze telefoons hebben slimme software die die ziet wat jij met je iPhone doet en past daar de verversingssnelheid op aan. Scroll je door apps en teksten? Dan gaat de refreshrate omhoog tot 120 Hz. Staat het beeld stil? Dan gaat de refreshrate naar het laagste punt om zo minder energie te verbuiken. Daar merk jij als gebruiker niets van, maar zorgt er wel voor dat je extra lang met de accu doet op een dag. 

Op zoek naar een telefoon met een fantastisch display?

Zoals je ziet zijn de iPhone 14 telefoons uitgerust met extreem goede beeldschermen. Welke versie je ook kiest. De iPhone 14 telefoons geven scherpe beelden met prachtige kleuren en contrasten. De iPhone 14 Pro telefoons gaan nog een stap verder met vloeiendere beelden die minder energie verbruiken en altijd aan kunnen blijven.

  iPhone 14 iPhone 14 plus iPhone 14 Pro iPhone 14 Pro Max
Grootte 6,1 inch 6,7 inch 6,1 inch 6,7 inch
pixels 2532 x 1170 2778 x 1284 2532 x 1170 2778 x 1284
Type Amoled  Amoled Amoled Amoled
Helderheid 1000 nits 
1200 nits (HDR)
1000 nits
1200 nits (HDR)
1000 nits
1600 nits (HDR)
2000 nits (buiten)
1000 nits
1600 nits (HDR)
2000 nits (buiten)
Verversingssnelheid 60 Hz 60 Hz 1 - 120 Hz 1 - 120 Hz