Overslaan en ga naar inhoud

iPhone 14 of Samsung S23

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Met een smartphone van Apple of Samsung zit je eigenlijk altijd wel goed. De Samsung Galaxy S23 en Apple iPhone 14 zijn niet voor niets dé topklasse toestellen van 2023. Deze vlaggenschip telefoons hebben beide de állerbeste specs van het moment. Ben je er nog niet helemaal uit welke smartphone beter bij jou past? Wij vergelijken de S23 en iPhone 14 voor je, zodat de keuze hopelijk makkelijker wordt.

Processor: A15 Bionic vs Snapdragon 8 Gen 2

Waar Apple bij de iPhone 14 heeft gekozen voor een eigen ontworpen chip, gebruikt Samsung er in de S23 eentje van het bedrijf Qualcomm. Beide chips zorgen ervoor dat de smartphones enorm krachtig én razendsnel zijn, en jij zonder problemen zware taken kan uitvoeren of meerdere apps tegelijk kan openen.

Toch zeggen experts dat de chip in de iPhone 14 (A15 Bionic) nét een tikkeltje beter is dan die in de S23 (SnapDragon 8 Gen 2). Dit is vooral handig als je vaak films kijkt of games speelt op je smartphone.

Design: beide rond afgewerkt

Ben je op zoek naar een telefoon die wel tegen een stootje kan? Dan zit je met zowel de iPhone 14 als Samsung Galaxy S23 goed. Beide hebben namelijk een stevig aluminium frame én ijzersterk glas. Ook kunnen zowel de iPhone 14 en S23 goed tegen water en stof en hebben dan ook een IP68 certificering.

Er zijn ook verschillen in het design. Op de Galaxy S23 is afscheid genomen van het zogenoemde camera-eiland, waardoor de lenzen nu als het ware los op de achterkant van het toestel liggen. De iPhone 14 heeft nog wel een camera-eiland. 

Ook als je kijkt naar de voorkant van beide smartphones valt je waarschijnlijk gelijk iets op. Op de iPhone 14 is namelijk een uitsparing, oftewel een notch, gemaakt voor de selfielens. Samsung heeft de frontcamera verwerkt in een punch-hole, waardoor er iets meer overblijft van je scherm.

Camera: hoge kwaliteit op beide smartphones

De camera’s van de iPhone 14 en Samsung S23 hebben veel voor je in petto. Beide toestellen hebben namelijk een groothoeklens én een ultragroothoeklens, waarmee je haarscherpe, kleurrijke foto’s schiet met veel details. Ook maak je met beide smartphones prachtige video’s in 4K.

Zoals je misschien opvalt, heeft de groothoeklens op de iPhone 14 iets minder megapixels. Dit betekent echter niet dat je foto minder helder of scherp wordt. Wat het extra aantal megapixels op de S23 vooral als voordeel heeft, is dat er meer informatie over foto’s wordt opgeslagen. Zo heb je bijvoorbeeld iets meer nabewerk mogelijkheden, en kan je gemaakte foto’s verder inzoomen zonder dat ze korrelig worden.

Wat ook niet te missen is wanneer je beide smartphones naast elkaar legt, is dat de Samsung Galaxy S23 één lens extra heeft op de achterkant van het toestel: de telelens. Hiermee kan je tot wel 3x optisch inzoomen, zonder dat je foto zijn kwaliteit verliest. Wil je optisch inzoomen met een iPhone? Ga dan voor de iPhone 14 Pro of Pro Max, hierop zit namelijk ook een telelens.

Op beide toestellen vind je verschillende camera opties. Zo schiet je op de iPhone 14 haarscherpe en kleurrijke foto’s in allerlei soorten lichtomstandigheden dankzij Photonic Engine, en zit er veel diepte in je foto door True Depth. De S23 biedt soortgelijke mogelijkheden met de functie AI Image Enhancer.

Display: meer pixels op iPhone 14

Een belangrijke overeenkomst tussen de Samsung Galaxy S23 en iPhone 14 is het beeldformaat. Beide hebben namelijk een display van 6,1 inch. De beeldkwaliteit van de iPhone 14 is nét een tikkeltje beter, deze heeft namelijk meer pixels. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je houdt van gamen of fotograferen op je smartphone, je beelden zien er dan namelijk adembenemend uit!

De Samsung Galaxy S23 heeft daarentegen een hogere verversingssnelheid, van 120Hz. Hierdoor worden beelden vaker ververst, waardoor ze wat soepeler ogen. De verversingssnelheid van de iPhone 14 is 60 Hz. Zoek je een Apple telefoon met een hoge refresh rate? Kies dan voor de iPhone 14 Pro of Pro Max.

Batterij: grotere accu in Samsung Galaxy S23

De hele dag (en misschien wel nacht) je telefoon gebruiken? Dat is geen enkel probleem voor de iPhone 14 of Samsung Galaxy S23. Beide hebben namelijk zo’n grote accu, dat tussendoor opladen overbodig is geworden. Wel is de batterij in de S23 nét een stukje groter, waardoor het nog langer duurt voordat deze leeg is.

Meer werkgeheugen op S23, meer opslagruimte op iPhone 14

Sla jij graag veel foto’s, video’s of apps op? Dan is het handig om een smartphone te nemen met veel intern geheugen. Bij de iPhone 14 heb je keuze uit drie varianten: 128, 256 of 512 GB. De laatste ontbreekt bij de Samsung S23: het hoogst haalbare is hier 256 GB. Wil je een S23 met meer opslagruimte? Kies dan voor de S23 Plus of Ultra. Deze modellen zijn leverbaar met 256 of 512 GB.

Daarentegen is juist het werkgeheugen van de S23 een stukje hoger: 8 GB in plaats van 6 GB. Het werkgeheugen van een telefoon bepaalt onder andere hoe snel je kan schakelen tussen apps.

Samsung S23 vs iPhone 14: welke is beter?

De Samsung Galaxy S23 en de iPhone 14 zijn beide de moeite waard. Waar de iPhone 14 een iets beter presterende chip heeft, beschikt de S23 juist weer over meer werkgeheugen. De camera’s zijn fantastisch op beide toestellen, waardoor je er prachtige foto’s en video’s mee kan schieten. 

Een van de grootste verschillen zit ‘m niet in de specs maar in het besturingssysteem. Waar iOS 16 - waar de iPhone 14 op draait - bekend om staat, is de gebruiksvriendelijkheid. Het besturingssysteem op de S23 (Android 13) blinkt juist weer uit in de vele opties om je toestel te personaliseren.

Waar jouw keuze uiteindelijk op valt, is afhankelijk van jouw telefoongebruik en persoonlijke wensen. Hopelijk kan je de smartphones door dit artikel makkelijker vergelijken. Over één ding hoef je in ieder geval niet te twijfelen: welke smartphone je ook koopt, je hebt sowieso een toptoestel in handen!

Specificaties iPhone 14 vs Galaxy S23

  iPhone 14 Samsung Galaxy S23
Processor A15 Bionic Snapdragon 8 Gen 2
Camera Groothoeklens: 12 megapixel
Ultragroothoeklens: 12 megapixel
Selfiecamera: 12 megapixel
Groothoeklens: 50 megapixel
Ultragroothoeklens: 12 megapixel
Telelens: 10 megapixel
Selfiecamera: 12 megapixel
Display 6,1 inch
Amoled
Pixels: 2.532 x 1.170
Maximale helderheid: 1.200 nits
Verversingssnelheid: 60 Hz
6,1 inch 
Amoled
Pixels: 2.340 x 1.080
Maximale helderheid: 1.750 nits
Verversingssnelheid: 48-120 Hz
Batterij 3.279 mAh 3.900 mAh
Intern- en werkgeheugen 6 GB + 128 GB
6 GB + 256 GB
6 GB + 512 GB
8 GB + 128 GB
8 GB + 256 GB
Besturingssysteem iOS 16 Android 13