Overslaan en ga naar inhoud

Samsung Galaxy A54 vs S23

Wat zijn de verschillen?

Samsung heeft in 2023 weer de Galaxy A-serie en de Galaxy S-serie weer geheel vernieuwd met een aantal nieuwe modellen. De Galaxy A54 en Galaxy S23 zijn de blikvangers van deze nieuwe lijn smartphones. Met de A54 heeft Samsung weer een uitstekend midrange toestel op de markt gebracht, terwijl de S23 de concurrentie moet aangaan met de concurrenten in de high end klasse. Voor welk toestel kies jij? Wij nemen de verschillen met je door.

Vergelijkbaar en herkenbaar design

Qua design heeft Samsung er voor gekozen om de nieuwe Galaxy toestellen een herkenbaar design mee te geven. Dit betekend dat het camera-eiland op beide toestellen is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor lezen die in de achterkant van het toestel verwerkt zitten. De toestellen zien er daarmee een stuk strakker uit. De randen van beide toestellen zijn rond afgewerkt.

De Galaxy S23 is in vier kleuren beschikbaar: zwart, wit paars en groen. Bij de A54 kan je kiezen tussen de kleuren zwart, paars en groen. De tinten van de kleuren zijn wel anders dan bij de S23.

Betere camera in S23

Zoals je eigenlijk wel mag verwachten heeft de Galaxy S23 de beste camera van de twee. Hoewel het verschil niet direct zichtbaar wordt in de megapixels, wordt het verschil vooral gemaakt op andere gebieden. Zo is de sensor van de S23 camera groter, waardoor het meer licht en andere details opneemt. Daarnaast heeft de S23 een sterkere processor, waardoor je gebruik kan maken van veel extra mogelijkheden. Features als Nightography, Nightselfie en Expert RAW zorgen er voor dat je ook in omstandigheden met weinig licht de mooiste foto's maakt. Daarnaast kan je bij de S23 ook gebruik maken van een zoomlens met 3x optische zoom, waardoor de kwaliteit bij het inzoomen ontzettend hoog is.

Alles bij elkaar heeft de S23 dus duidelijk de overhand op het gebied van de camera, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je met de A54 geen mooie plaatjes kan schieten. Het toestel heeft immers met een 50 megapixel hoofdcamera gewoon een uitstekende camera waarmee je ontzettend mooie foto's kan maken. Wil je tóch net dat beetje extra kwaliteit? Kies dan voor de camera van de S23.

  Galaxy S23 Galaxy A54
Hoofdcamera 50 MP 50 MP
Ultragroothoekcamera 12 MP 12 MP
Telelens 10 MP X
Macrocamera X 5 MP
Zoomlens Optisch (3x) X
Selfiecamera 12 MP 32 MP

Verschillende processors

Samsung heeft onder de motorkap van de Galaxy S23 de allernieuwste Snapdragon 8 Gen 2 chip geplaatst. Dit is momenteel één van de nieuwste én sterkste chips verkrijgbaar en dat is natuurlijk ook wel nodig. De S23 is immers hét topmodel van Samsung en de toestellen worden veel gebruik voor zware apps, streamen, gaming en andere zaken. De S23 vraagt dan ook veel meer van een processor dan de A54. Om deze reden is er bij de A54 dan ook gekozen voor een goedkopere, door Samsung zelf ontwikkelde chip: de Exynos 1380. Deze processor heeft niet te maken met de piekprestaties zoals bij de S23 en is dan ook prima geschikt voor dit toestel. Een gebruiker zal dan ook geen problemen ervaren met de snelheid van deze chips. Pas wanneer je de toestellen naast elkaar legt zal je het verschil merken.

Naast de processor zijn natuurlijk ook het opslag- en werkgeheugen belangrijk. De Galaxy S23 is beschikbaar in twee opslagvarianten: 128 GB en 256 GB. Beiden varianten hebben 8 GB werkgeheugen. Ook bij de Galaxy A54 heb je de keuze tussen 128 GB of 256 GB opslaggeheugen, met daarbij wel de opmerking dat de 256 GB variant alleen in het zwart leverbaar is. Het werkgeheugen bij de A54 is eveneens 8 GB.

Een groot verschil tussen de S23 en de A54 is de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een externe Micro SD kaart. Het geheugen van de Galaxy A54 kan met dit kleine geheugenkaartje uitgebreid worden tot 1 TB. Bij de Galaxy S23 is dit niet het geval. Uiteraard kan je wel altijd nog gebruik maken van Cloud opslag.

Groter display voor Galaxy A54

Met een 6,4 inch display heeft de Galaxy A54 een groter display dan de S23. Deze heeft namelijk een 6,1 inch scherm. Verder zitten er ook verschillen in de kwaliteit en de sterkte van het scherm. Beide toestellen beschikken over Gorilla Glass, maar met Gorilla Glass 8 heeft de S23 een sterkere variant dan de A54 (Gorilla Glass 5). Daarnaast beschikt de S23 over een scherm met een betere resolutie, wat zorgt voor scherpere en vloeiendere beelden. Beide toestellen hebben een refreshrate van 120 Hz, maar bij de S23 is deze adaptive. Dit houdt in dat deze zich aanpast aan de situatie, waardoor het scherm minder batterij verbruikt.

Batterij: grotere accu in A54

Op het eerste oog zou je denken dat de batterij van de Galaxy A54 langer mee gaat dan die van de S23. Met een capaciteit van 5.000 mAh is de accu immers flink groter dan de 3.900 mAh accu van de S23. Uiteraard is de uiteindelijke levensduur afhankelijk van het verbruik, maar in de praktijk zal je de S23 minder snel moeten opladen. Dit heeft te maken met de zeer efficiënte én energiezuinige processor en slimme software die de S23 bezit. Zoals bijvoorbeeld het display met een adaptive resfreshrate. Dit compenseert de lagere capaciteit. Uiteindelijk kun je met beide toestellen prima de hele dag online zijn. En kom je toch zonder stroom te zitten? Dan kan je altijd gebruik maken van de snellaad functie. Daarmee is je toestel binnen 30 minuten weer voor 50% vol.