Overslaan en ga naar inhoud

Samsung Galaxy S23 of S22

Welke kies jij?

Tot nu toe lanceert Samsung jaarlijks een nieuw vlaggenschip model, zo ook in 2022 én dit jaar. De nieuwe Samsung Galaxy S23 is dan ook de opvolger van de S22, die in (je raadt het misschien al) 2022 op de markt kwam. Op welke manier is de S23 verbeterd ten opzichte van zijn voorganger? Wij helpen je met uitvinden welk model het beste bij jou past door ze met elkaar te vergelijken.

Processor: vernieuwde krachtige en snelle chip

De processor is het kloppend hart van een telefoon, en bepaalt onder andere hoe snel en krachtig het toestel is. Voor de Galaxy S23 heeft Samsung gekozen voor de Snapdragon 8 Gen 2 chip van Qualcomm. Deze chip is nét even een stukje sneller, krachtiger en efficiënter dan die in zijn voorgangers. Het resultaat: nóg sneller schakelen tussen apps, vloeiende beelden tijdens het gamen en een timeline die binnen een milliseconde up-to-date is. De chip is daarbij zuiniger en verbruikt dus minder van je accu. Dat is mooi meegenomen!

Dit neemt trouwens niet weg dat je met de Samsung Galaxy S22 natuurlijk ook nog steeds een topklasse toestel in handen hebt. Deze telefoon draait op de Exynos 2200 processor: een chip die ontworpen is door Samsung zelf.

Verlang jij naar het nieuwste van het nieuwste, en verwacht je dat jouw smartphone optimaal presteert? Kies dan voor de S23. Maakt die extra snelheid jou niet zoveel uit, en wil je gewoon een goed werkende smartphone? Dan volstaat de S22 ook.

Design: verdwenen camera-eiland

Ook qua design verschillen de toestellen van elkaar. Zo is je misschien wel opgevallen dat de camera’s op verschillende zijn verwerkt op de achterkant van de telefoon. Bij de Galaxy S22 is er een camera-eiland, terwijl de lenzen bij de S23 los op de achterkant van het toestel zijn geplaatst. Wat beter is voor jou, hangt vooral af van je smaak en kan dus alleen jijzelf bepalen.

Ook het glas is iets anders. Zo heeft de S22 Gorilla Glass Victus+ en de S23 Gorilla Glass 8. Beide kunnen wel tegen een stootje, maar de laatstgenoemde zal nog iets beter bestand zijn tegen een val. Mede daarom is er ook voor gekozen om niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant te voorzien van dit sterke glas.

Verder zijn er ook overeenkomsten: beide smartphones hebben bijvoorbeeld ronde hoeken en een aluminium frame. Ook hebben ze alle twee een punch-hole camera, een klein gaatje in het scherm dat plaats maakt voor de camera en sensoren.

Camera: nog meer features

Haarscherpe foto’s en video’s maken is een eitje voor de Samsung Galaxy S23 en S22. Beide hebben drie lenzen op de achterkant van het toestel én een selfiecamera. Qua megapixels is er weinig veranderd, maar toch zullen je foto’s op de Galaxy S23 nóg een tikkeltje beter en gedetailleerder worden, mede door de nieuwe chip. Deze heeft namelijk een geavanceerdere beeldsignaalprocessor en zorgt voor een verbetering van de kunstmatige intelligentie (AI Image Enhancer), die je helpt een gemaakte foto te bewerken tot het mooiste resultaat.

Ook heeft de S23 enkele vernieuwde features. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ook ‘s nachts mooie selfies en portretten schieten en heb je meer opties voor het nabewerken van je foto.

Camera specs Galaxy S23 vs S22

  Samsung Galaxy S23 Samsung Galaxy S22
  Groothoeklens: 50 MP Groothoeklens: 50 MP
  Ultragroothoeklens: 12 MP Ultragroothoeklens: 12 MP
  Telelens: 10 MP Telelens: 10 MP
  Selfielens: 12 MP Selfielens: 10 MP
 

Camera features:
- Alle features van S22
- Nightselfie
- Nightselfie video
- Nightportret
- Professional Expert RAW

Camera features:
- Night Mode
- Space Zoom
- Night Portraits
- Authentic Portraits
- Pet Portraits
- AI Image Enhancer (Share-ready Video, Photo Remaster, Object Eraser)
  Video:
- Alle features van S22
- Nightselfie video
Video:
- Night Video
- Auto Framing
- Video Stabilization
- Pro-Mode and Pro-Video
- Portrait Video

Display: hogere maximale helderheid op S23

Op zowel de Samsung Galaxy S23 als S22 zit een 6,1 inch display, die zich tot wel 120 keer per seconde ververst. Dus als jij een game speelt of je favoriete serie kijkt, zullen de beelden super vloeiend worden afgespeeld zonder vervelende haperingen. 

Voer je een taak uit waarbij dit snelle verversen niet nodig is? Dan wordt de refreshrate automatisch omlaag geschroefd. Hier merk je zelf niks van, maar het zorgt er wel voor dat je batterij minder snel leeg loopt.

De displays van de S23 en S22 hebben dus veel overeenkomsten. Toch zijn er ook verschillen. Zo is de maximale helderheid (ook wel piekhelderheid) op de S23 verhoogd. Hierdoor is je scherm nóg beter leesbaar als je in de felle zon zit.

Batterij: nóg langer zonder opladen

De hele dag door films kijken, scrollen door je apps én foto’s schieten: dit kan op zowel de Samsung Galaxy S23 en S22. Toch hoef je je bij de S23 nét iets minder druk te maken dat je je telefoon tussendoor moet opladen: de accucapaciteit hierop is namelijk verhoogd van 3.700 mAh naar 3.900 mAh. Beide smartphones kan je zowel bedraad als draadloos opladen.

Samsung Galaxy S23 vs S22

Nu is het aan jou om te beslissen welke specs jij super belangrijk vindt, en welke misschien iets minder hoog op je prioriteitenlijst staan. Met zowel de S23 als S22 heb je een enorm powerful toestel in handen. Maar op het nieuwste model vind je nét weer even modernere onderdelen, hippere snufjes en toffere features.