Woensdag 7 september 2022 • 5 minuten

iPhone 14 camera

De iPhone 14 (Pro) maakt een sprong voorwaarts

Liefhebbers van de iPhone weten het al jaren; de beste foto's en video's maak je met een iPhone. Met de iPhone 14 maakt Apple opnieuw een grote sprong vooruit. De iPhone 14 Pro telefoons krijgen zelfs een veel grotere sensor. Hoe dit zit leggen we je hier kort uit.

Megapixels

Megapixels (ook wel afgekort tot MP) geven aan uit hoeveel miljoen pixels een gemaakte foto kan bestaan. Sinds de iPhone 6s uit 2015 hebben alle camera's van de nieuwe iPhone een 12 megapixel sensor gekregen. Een standaard 4K-beeldscherm is 3840 pixels breed en 2160 pixels hoog, en heeft in totaal zo'n 8,3 miljoen pixels. Een foto van 12 MP is dus groot genoeg om ook zo'n beeldscherm helemaal te vullen en een foto er scherp op te laten zien. 

  iPhone 14 (Max) iPhone 14 Pro (Max)
Hoofdcamera 12 MP
48 MP

Ultrawide 12 MP 12 MP 
Telelens (3x) - 12 MP
Selfie 12 MP 12 MP

Digitale zoom of optische zoom

Voordat we het hebben over het verschil tussen de camera's is het goed om te weten wat het verschil is tussen digitale en optische zoom.

Digitale zoom:
Zoom je in op een gemaakte foto, of zoom je in tijdens het maken ervan? Dan zul je merken dat, als je te ver inzoomt, het beeld snel wazig wordt. Dit gebeurd omdat de lens dan geen zoomlens is en dus niet fysiek kan bewegen om het beeld 'dichterbij' te halen. 

Optische zoom:
Bij tarditionele fotocamera's en spiegelreflexcamera's zit vaak een lens met verschuivende elementen. Dit noemen we optisch zoomen, waarbij met het fysiek verschuiven van de lenselementen het beeld dichterbij gehaald kan worden zondat dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De iPhone 14 Pro telefoons hebben zo'n camera met verschuivende elementen, de standaard iPhone 14's hebben deze camera niet.

Hoe zit het dan met de extra megapixels?

Hoewel een 4K-beeldscherm genoeg heeft aan 12 megapixel camera's geldt in de regel; meer megapixel betekent meer informatie per gemaakt beeld. Deze extra informatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je toch een beetje kunt inzoomen op een beeld zonder dat deze direct heel wazig wordt. Ook kan deze extra informatie gebruikt worden om in het donker beter te onderscheiden wat er gefilmd wordt of om speciale effecten toe te voegen aan je foto's. Dankzij de nieuwe hoofdcamera van de iPhone 14 Pro met 48 megapixel maak je hiermee nog betere foto's bij weinig licht.

Drie type lenzen met de iPhone 14 (Pro)

Bij het maken van een foto of video is het type lens erg belangrijk. Welke kijkhoek past het beste bij jouw foto? De meeste smartphones hebben drie type camera's:

Groothoek
Ook wel de Widelens of hoofdcamera genoemd. Dit type lens zoomt ongeveer net zo ver in als het menselijk oog en legt dus beelden het meest natuurgetrouw vast. Dit is bij uitstek de beste camera voor alledaagse foto's en video's en ideaal voor het maken van portretten.

Ultragroothoek
Ook wel de Ultrawide camera genoemd. Foto's met dit type lens zijn standaard 'uitgezoomd' ten opzichte van de hoofdcamera. Het voordeel van deze lens is dat je extra veel ruimte hebt naar de zijkanten toe. Ideaal voor als je binnenshuis foto's wilt maken, of juist buiten grote landschappen vast wil leggen. Als je goed kijkt zie je op deze beelden wel een kromming ontstaan, omdat de foto vervormd wordt.

Telelens
Ook wel de zoomlens genoemd, en is alleen te vinden op de Pro-modellen, zoals de iPhone 14 Pro (Max). Deze camera bestaat uit onderdelen die fysiek van elkaar kunnen bewegen en beelden dichterbij kunnen halen zonder kwaliteitsverlies.

Foto met een hoofdcamera

Hoofdcamera

Foto met een groothoeklens

Groothoeklens

Foto met een 3x zoomlens

Zoomlens (3x)

LiDAR scanner

Tot slot hebben de iPhone 14 Pro modellen nog een laatste handige truc voor betere foto's. De LiDAR scanner is een sensor met ontzichtbare laserstralen de afstand tussen jou en een object bepaald. Met deze nauwkeurige resultaten heb je nog sneller scherpe portretten gemaakt. Omdat deze scanner ook in het donker perfect werkt zorgt dit voor nog betere foto's bij weinig licht.

AI: kunstmatige intelligentie

De AI, ook wel Artifical Intelligence, speelt misschien nog wel de grootste rol bij het maken van scherpe foto's en video's in smartphones. De iPhone 14 telefoons gebruiken de vernieuwde A15 Bionic chip, de iPhone 14 Pro's gebruiken de A16 Bionic chip. Deze processoren zijn door Apple zelf ontworpen en werken dus erg goed samen met de camera's. Deze chips kunnen bijvoorbeeld heel nauwkeurig inschatten wat voor soort beelden je wilt maken en hiervoor automatisch de beste instellingen selecteren. Fotografeer je een sportwedstrijd, dan gaat de sluitertijd omlaag voor scherpere beelden. In het donker gaat de sluitertijd juist omhoog om meer licht op te kunnen vangen.

Op zoek naar een telefoon met geweldige camera's?

Alle iPhone 14 telefoons hebben een geweldige camera setup. Binnen of buiten, bij weinig ligt of juist bij veel beweging: je schiet overal geweldige foto's met de iPhone 14. Wil jij het beste van het beste? Dan bieden de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max net dat beetje extra power.