Alles over de iPhone: 14 jaar aan vooruitgang

Van het eerste model tot de 13 Pro Max: met al die toestellen kan het gebeuren dat je de tel even kwijt bent. Sinds de iPhone 14 jaar geleden voor het eerst in Nederland kwam, zijn we inmiddels al ruim 30 varianten verder. Tijd om daarom de balans op te maken: welke iPhone-modellen hebben we allemaal voorbij zien komen, en hoe zijn de specs hierop ontwikkeld?

iPhone 14 jaar vooruitgang

Vooraan in de rij bij de nieuwe iPhone?

Schrijf je hier in. Na het invullen van je gegevens laten we je weten als er een nieuwe iPhone is die kunt pre-orderen. Je krijgt éénmalig van ons een sms'je en een email en zit verder nergens aan vast. 

Van de eerste iPhone naar het huidige model: dit is waar we nu staan

Besturingssysteem: 
Begin juni onthulde Apple een update van het besturingssysteem op de iPhone: iOS 16. Het is de opvolger van iOS 14 en 15 en komt met verschillende innoverende functies. Zo maak je onder andere eenvoudig stickers van foto’s en share je deze met je vrienden. Ook deel je makkelijker je wifi-wachtwoord met bezoek of blur je de achtergrond op het beginscherm van je iPhone. Kunnen we komende herfst op de nieuwste iPhone een stuk of 14 (of misschien nog wel meer) van zulke kersverse iOS-features verwachten?

Design: 
We hebben afgelopen jaren veel iPhone-modellen voorbij zien komen, met verschillende designs. Zo kwam de iPhone 14 jaar geleden voor het eerst in Nederland: dit was de 3G-versie. Deze verschilt qua uiterlijk veel met het huidige model. De laatste paar modellen lijken meer op elkaar: allemaal hebben ze een strak, modern design met dunne schermranden, ronde hoeken en een platte behuizing.

Vanaf 2019 zit op de iPhone een notch: een inkeping in het scherm die plaats maakt voor de selfiecamera. Elk jaar wordt deze notch kleiner, zo ook op het laatste model. Zullen we deze ontwikkeling ook terugzien bij een nieuwe iPhone?

Processor:
Afgelopen jaren is de chip telkens verbeterd: zo zat in de 5s uit 2013 de A7-chip, en vinden we in de huidige iPhone de A15 Bionic-chip. In een paar generaties is de iPhone 14 keer sneller geworden. Kan dit tempo worden vastgehouden?

Camera: 
Op elke nieuwe iPhone is tot nu toe de camera flink verbeterd: zo had de allereerste iPhone een cameralens van 2 megapixel, en zit hij inmiddels op maar liefst 12 megapixels. Maar dit zegt natuurlijk niet alles: ook de sensoren én camera features zijn flink verbeterd.

De selfiecamera is nog niet zo oud: zo had de 3G-versie enkel een camera op de achterkant had. Pas twee modellen later konden we ook selfies maken. Wel waren deze nog wat blurry… Inmiddels heeft het huidige model een frontcamera van maar liefst 12 megapixels.

Accu:
De accu op de iPhone wordt steeds groter én zuiger: inmiddels kun je op de huidige iPhone 14 uur (of zelfs langer) jouw favoriete video’s streamen, zonder dat je telefoon aan de stroom hoeft. Muziek afspelen kan zelfs nog veel langer: op het meest uitgebreide model tot wel 95 uur lang!

Design:
Weet jij het nog? De tijd waarin je nog een wachtwoord in moest voeren we om je iPhone te ontgrendelen. Tegenwoordig gaat dit veel makkelijker: zo gingen we van Touch ID naar Face ID, waarmee in een milliseconde je telefoon van de lock af is. De laatste optie zorgde er ook voor dat we afscheid konden nemen van de thuisknop: zo werd het scherm nóg groter. Ideaal voor iedereen die graag gamet of films kijkt op zijn of haar smartphone.Gamen en streamen gaat op elke nieuwe iPhone steeds sneller. Het huidige model heeft namelijk een 120 Hz display, wat betekent dat het beeld maar liefst 120 keer per seconde ververst. Zo heb je nooit meer last van vervelende haperingen. Een flinke verbetering met enkele modellen terug: toen moesten we het nog doen met ‘slechts’ 60 Hz.

Ben jij ook zo’n fan van iPhone, en koop jij elk jaar weer de nieuwe variant? Dan heb jij natuurlijk ook al deze ontwikkelingen meegemaakt! Ben jij ook benieuwd welke features het lijstje komende jaren nog aan gaan vullen? Wij in ieder geval wel!

De nieuwste iPhone uit 2022: iPhone SE

Maart 2022:
Aangekondigt in maart van dit jaar, de nieuwste versie van de iPhone SE. Zowel gloednieuw als oud en vertrouwd. Deze iPhone SE lijkt qua vormgeving namelijk exact op zijn voorgangers, de iPhone SE uit 2020 en 2016. Toch is er genoeg nieuws te ontdekken aan deze nieuwe iPhone SE-versie. Dit komt namelijk omdat deze iPhone SE dezelfde snelle chip als de iPhone 13 heeft. Dit betekent dat de iPhone SE uit 2022 heel, heel erg snel en zuinig is. En dat deze iPhone SE ook de eerste is die overweg kan met het supersnelle 5G-netwerk van Vodafone. 

De nieuwste iPhones uit 2021: de iPhone 13 serie

September 2021:
Ieder jaar komt Apple weer met een nieuwe serie iPhones uit. Zo ook in 2021 met de spectaculaire iPhone 13-reeks. Allemaal voorzien van geweldig snelle hardware, goede camera's en een uitstekende accuduur. Ook deze serie heeft de standaard iPhones en de speciale Pro-versies.

iPhone 13 pro en iPhone 13 mini:
De goedkoopste twee uit de serie. De iPhone 13 komt met een scherm van gemiddelde grootte, twee erg goede camera's, een supersnelle chip en een flink verbeterde accu ten opzichte van de iPhone 12. Moet jouw iPhone makkelijk in je broekzak passen? Dan is er de iPhone 13 mini. Deze is vrijwel identiek aan de iPhone 13, maar dan een slag kleiner. 

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max:
De Pro-versies van de iPhone 13 komen met nog betere beeldschermen, camera's en accuduur. Zowel de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max hebben namelijk een extra 3x-zoomlens om mee in te zoomen. Ook heeft het beeldscherm van de Pro-versie een variabele refreshrate. Hiermee tonen de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max extra vloeiende beelden en kunnen ze zuiniger omgaan met de accu. De iPhone 13 Pro is net zo groot als de iPhone 13, de iPhone 13 Pro Max is veruit de grootste iPhone uit deze reeks.

Ben je op zoek naar de nieuwste iPhone? Wij helpen je kiezen!

Welke camera's wil je op je nieuwe iPhone?

De afgelopen jaren heeft vooral de fotografie op iPhones een enorme vlucht genomen. Had je vroeger nog een heuse spiegelreflex nodig voor goede foto’s, nu kan dit ook met de telefoon die je altijd bij je hebt. Wat betekenen de afkortingen en de verschillende lenzen die je straks ook op de nieuwste iPhone tegenkomt?

Megapixels (MP’s):
Bij foto’s en lenzen staat standaard de hoeveelheid megapixels vermeld. Dit komt omdat digitale foto’s worden gemaakt met het idee deze op een beeldscherm terug te zien. Een foto wordt dus in feite opgeknipt in losse pixels, waarbij 1 Megapixel voor 1 miljoen pixels staat.

Een 4K-beeldscherm bestaat uit 2160 pixels in de hoogte en 3840 pixels in de breedte. In totaal dus zo’n 8,3 miljoen pixels. Wil je een foto er scherp op een beeldscherm uit laten zien? Dan heb je dus een foto nodig die gemaakt is op minstens 8,3 megapixel. 

Nieuwe telefoons hebben meestal meerdere camera’s, waarbij sommige camera's al 64MP of meer hebben. Meer dan genoeg om een foto voor een 4K scherm te kunnen maken.

De hoeveelheid megapixels zegt echter lang niet alles over de kwaliteit van je foto’s. Laat je dus vooral niet alleen daardoor leiden! Ook de nieuwste iPhones zoals de iPhone 12-modellen zitten inmiddels boordevol slimme technieken, software en extra lenzen om je foto’s er beter uit te laten zien. Zo kunnen foto’s bijgeknipt worden, of juist scherper of helderder gemaakt in het donker zonder direct kwaliteitsverlies.

Widelens (groothoeklens):
Dit is vaak de ‘standaardlens’ voor een telefoon. Maak je een foto van iets dichtbij of wil je juist een portret van iemand maken? De groothoeklens maakt meestal de beste beelden bij een afstand van een halve tot anderhalve meter. 


Ultrawidelens (ultragroothoeklens):
Een groothoeklens geeft (zoals de naam al doet vermoeden) een breedbeeld weer. Als je veel op de foto wil krijgen fotografeer je met een groothoeklens. Dit doe je bijvoorbeeld foto’s van een landschap, in de stad of als je een interieur op de gevoelige plaat wilt vastleggen.  

Zoomlens:
Wil je iets van veraf dichtbij halen? Dan is een zoomlens de uitkomst! Een zoomlens kan met optische lenzen een beeld dichterbij halen, zodat je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dit in tegenstelling tot digitaal zoomen. Hierbij wordt je foto als het ware uitgerekt om in te zoomen. Zoom je digitaal te ver in dan worden je foto’s bijvoorbeeld minder scherp.

Macrolens:
Wil je juist extreem dichtbij iets fotograferen, of iets heel kleins heel groot laten lijken? De macrolens is juist het tegenovergestelde van een zoomlens en kan dingen van heel dichtbij fotograferen zonder dat het beeld onscherp of wazig wordt.

Time of flight (ToF)lens:
Wil je helemaal professioneel ogende foto’s maken? De Time of Flight (ToF) lens zit meestal alleen in duurdere smartphones, zoals de iPhone 12 Pro en Pro Max-modellen. Deze lens maakt zelf geen foto’s maar is alleen bedoeld om de afstand tussen bepaalde objecten te meten. Maak je een close-up of een portretfoto van iemand, dan kan deze lens inschatten wat het object is en waar de achtergrond begint. Zo kun je een deel van de foto heel scherp laten lijken en de rest eromheen juist wat waziger. Deze Bokeh (Japans voor “onscherpte”) kan ook met behulp van software gemaakt worden, al is de kwaliteit van een speciale lens vrijwel altijd beter.

Selfielens:
En dan is er natuurlijk nog de selfielens voor, precies ja, de selfies. Deze lens zit aan de voorkant van je telefoon en gebruik je om jezelf te filmen of fotograferen. Dit is meestal een wat simpelere lens omdat de camera meestal gebruikt wordt voor selfies of als je aan het beeldbellen bent via WhatsApp of FaceTime.

Veel lenzen en slimme software:
Hoeveel camera’s en megapixels je telefoon heeft zegt lang niet alles over de kwaliteit van je foto’s. Ook de kwaliteit van de lenzen, de hardware in je telefoon en de software van de fabrikant is erg belangrijk voor het eindresultaat. De software op je camera kan bijvoorbeeld al detecteren wat je aan het fotograferen bent en hiervoor de beste camera en instellingen automatisch gebruiken. Ook is het inmiddels mogelijk dat je telefoon meerdere lenzen tegelijk gebruikt om een foto te maken. Alle informatie van de camera’s worden dan door je telefoon gecombineerd tot een prachtige afbeelding.

Welk beeldscherm heeft je nieuwe iPhone?

Het onderdeel wat het meest in het oog springt, is natuurlijk het beeldscherm. Je bekijkt hier op je apps, websites en films, speelt je games, typt er je berichten op en bekijkt er de foto’s en video’s mee die je met je telefoon maakt.

Hoewel de meeste smartphones inmiddels aardig op elkaar zijn gaan lijken, zit er onderling nog genoeg verschil in beeldschermen. Op deze vier punten kunnen displays van elkaar afwijken:

- Grootte
- Resolutie
- Amoled of LCD
- Verversingssnelheid

Grootte en bezels
Hoe groter het beeldscherm hoe meer je op je telefoon ziet. Op een groot scherm heb je meer ruimte om je berichten te typen, zie je in één oogopslag meer tekst op een app of website en verschijnen je foto’s en video’s natuurlijk groter in beeld. Een telefoon met een kleiner beeldscherm heeft dit minder, maar is weer een stuk handzamer. De afgelopen jaren zijn beeldschermen van telefoons een over het algemeen stukje groter geworden. Een klein beeldscherm zoals dat van de iPhone 12 mini is nu vaak rond de 5,4 inch (13,7 cm diagonaal), de grootste beeldschermen, die je bijvoorbeeld op de iPhone 12 Pro Max aantreft, zijn rond de 6,7 inch (17 cm diagonaal). De zwarte randen die rondom het beeldscherm lopen worden bezels genoemd. Deze randen zijn de afgelopen jaren juist weer een stuk kleiner geworden totdat ze bijna verdwenen zijn. Hierdoor konden beeldschermen groter worden terwijl de telefoons zelf minder hard meegroeiden.

Resolutie
HD, Full HD, 4K, wat betekent dat allemaal? De resolutie van een telefoon gaat over de hoeveelheid pixels die in een beeldscherm zitten. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Hieronder een overzicht van de standaardmaten:

HD: 1280 x 720 pixels
Full HD: 1920 x 1080 pixels
QHD: 1440 x 2560 pixels
4K: 2160 x 3840 pixels

Een telefoon met een HD-beeldscherm heeft dus 720 pixels in de breedte en 1280 pixels in de hoogte. In totaal gaat het dus om 720 keer 1280 = 921.600 pixels. Dat klinkt al als een hoop, maar een telefoon met een QHD beeldscherm heeft er maar liefst bijna 3,7 miljoen pixels in totaal. Dat zijn er vier keer zoveel!

Telefoons met een 4K beelscherm zijn er vrijwel niet. De hoeveelheid extra pixels op een kleiner telefoonscherm is met het blote oog vrijwel niet meer te zien. De hoeveelheid pixels zegt lang niet alles over de kwaliteit van een beeldscherm. Lees je echter veel tekst en wil je foto’s en video’s haarscherp op je beeldscherm zien? Dan is het raadzaam om voor een telefoon met een hogere resolutie te gaan.

LCD en Amoled
Op dit moment zijn er twee veelgebruikte technieken om zoveel pixels op een klein oppervlakte te krijgen. LCD en Amoled.

LCD is een afkorting voor Liquid Crystal Display, oftewel ‘vloeibare kristallen’. Deze techniek werkt door twee stukken glas met een vloeibaar kristalmateriaal ertussen. Bij zo’n beeldscherm worden alle pixels aan de achterkant tegelijk verlicht zodra je het beeldscherm aanzet. Daarna zorgen elektrische stromen ervoor dat de kristalmoleculen tussen het glas in verschillende lichtniveaus en kleuren doorlaten. Zo ontstaan de kleuren die je op een LCD-scherm ziet verschijnen. Deze beeldschermen worden al langere tijd gemaakt en zijn inmiddels relatief goedkoop.

Amoled staat voor Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Een hele mond vol! Praktisch gezien komt het erop neer dat een Amoled-beeldscherm bestaat uit miljoenen pixels die afzonderlijk van elkaar op kunnen lichten wanneer er stroom doorheen gaat. Ieder van deze onderdelen kunnen rood, groen of blauw licht weergeven en dus samen iedere denkbare kleur tonen. Een van de grote voordelen van Amoled is het contrast. Zodra de kleur zwart op het beeldscherm getoond wordt blijven de pixels daar gewoon uitstaan.

De Amoledtechniek is duurder dan LCD, maar geeft vaak mooiere beelden weer. Amoled geeft kleuren duidelijk weer, zwart is echt zwart, het beeldscherm is net ietsje dunner en het verbruikt ook minder energie. LCD-telefoons zijn op hun beurt weer goedkoper en gaan in theorie weer langer mee.

Verversingssnelheid
Tot slot heeft ieder beeldscherm nog een verversingssnelheid. Standaard telefoonschermen hebben een beeldscherm van 60 hertz (hz). Dit betekent dat het beeldscherm 60 keer per seconde zichzelf ververst en dus een ander beeld kan laten zien. In de afgelopen jaren is bij Androidtelefoons de strijd om hogere verversingssnelheden losgebarsten. Inmiddels zijn er telefoons met een 90hz en zelfs 120hz beeldscherm, al gaat het hier vaak wel om duurdere telefoons.

Hoeveel nut een beeldscherm van 90hz of 120hz heeft, hangt van het gebruik af. Browse je veel op internet en scroll je veel door tekst en afbeeldingen, dan zie je het tekstverloop veel vloeiender op een beeldscherm van 120hz, deze ververst namelijk twee keer zo snel zijn beeldscherm als een gewoon 60hz display. Ook animaties verlopen soepeler. Vergeet ook niet mobile gaming: een 3D-shooter of race spel spelen wordt met een 120Hz beeldscherm een veel soepeler ervaring.

Welke kleur kies je voor je nieuwe iPhone?

Een kleur kiezen voor je nieuwe iPhone is nog niet zo makkelijk als je denkt. Wil je een echt 'smartphone statement' maken? Ga dan voor een rode iPhone. Speel je lange tijd games op je telefoon of kijk je veel video, dan is een zwarte telefoon het meest rustgevend voor je ogen. Hieronder lees je in welke kleuren jouw favoriete iPhone beschikbaar is.
iPhone 13
iPhone 13 mini
zwart, blauw, groen, rood, roze en wit
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
zwart, blauw, groen, zilver en goud
iPhone SE 2022 zwart, rood en wit
iPhone 12
iPhone 12 mini
zwart, blauw, rood, paar en wit
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
zwart, blauw, goud en wit
iPhone 11 zwart, wit

Hoeveel opslag kies je bij je nieuwe iPhone?

Naast het ‘brein’ van je telefoon zitten er nog twee type geheugen in je telefoon. Het geheugen voor de opslag van al je apps, foto’s en video’s en het werkgeheugen wat gebruikt wordt om apps aan te zetten en aan te houden. Beide worden in GigaBytes (GB) aangeduid, maar hebben dus een andere functie.

Opslag

Standaard krijgen telefoons inmiddels een geheugen mee van 64 GB of 128 GB. Voor een meerprijs kan dit oplopen tot 256 GB, 512 GB of zelfs 1024 GB. In dit geheugen wordt alles van je telefoon opgeslagen. Hier staat het besturingssysteem (iOS bij iPhone) op, net als je foto’s, video’s en apps die je gedownload hebt.

Hoeveel geheugen je nodig hebt ligt aan het gebruik van je telefoon. Heb je maar weinig apps en sla je foto’s standaard op in de cloud (zoals Google Photos of iCloud), dan volstaat 64 GB makkelijk.

Download je echter veel via de App Store, sla je foto's en video's op in hoge kwaliteit en heb je meerdere games op je telefoon staan? Dan is het aan te raden om naar een iPhone met 128 GB of meer opslag te kijken. 

- Een standaardfoto is meestal rond de 2-5 MB. Met 1GB opslag sla je dus 200-500 foto's op.
- Een standaard film in hoge resolutie is rond de 3-4 GB.
- Filmen hangt erg af van hoe de video wordt opgeslagen. Standaard zit 1 minuut aan video aan enkele MB's. Film je in de hoogste kwaliteit met de iPhone 13 Pro (RAW)? Dan kan 1 minuut aan video al snel zo'n 1 Gigabyte in beslag nemen!

- MyVodafone app: 50 MB
- 9292 OV app: 60 MB
- Whatsapp (zonder foto's en video's): 100 MB
- Netflix (zonder gedownloade films): 100 MB
- Nu.nl app: 150 MB
- Instagram: 210 MB
- Google Chrome: 250 MB
- Call of Duty Mobile: 13 GB

Werkgeheugen

Zodra je je telefoon aanzet en apps gebruikt wordt het werkgeheugen aangesproken. In dit geheugen staan je apps ‘aan’ en kun je naar hartenlust van apps wisselen zonder dat deze opnieuw opgestart te hoeven worden.
Op dit moment krijgen de nieuwste iPhones tussen de 4 GB en 6 GB aan werkgeheugen mee.

Geheugen en werkgeheugen in iOS

Standaard krijgen iPhones vaak minder werkgeheugen mee dan Android-telefoons. Dit betekent echter niet dat deze telefoons dus langzamer zijn of minder kunnen, integendeel! Omdat iPhones van begin tot einde gemaakt worden door Apple zelf kunnen deze telefoons vaak beter geoptimaliseerd worden, waardoor ze met minder werkgeheugen meer kunnen bereiken.

Waar let je op voor een langere gebruiksduur van je iPhone?

Je telefoon kan nog zo mooi en krachtig zijn, maar zonder accu kom je letterlijk nergens. Gelukkig zijn de nieuwste iPhones allemaal uitgerust met een Lithium-Ion accu die lang meegaat.

mAH

De grootte van een accu in je telefoon wordt aangegeven in mAH, wat voor millamp per hour (per uur) wordt aangegeven. Standaard worden telefoons inmiddels geleverd met accu’s van tussen de 3000 en 4500 mAH. Verbruikt je telefoon bijvoorbeeld 300 milliamp per uur? Dan gaat met zo’n accu je telefoon tussen de 10 en 15 uur mee op een volle lading.

Lithium-ion

Lithium-ion is de meest gebruikte accu voor telefoons. Klein, veilig en goedkoop te produceren. Het nadeel van Lithium-ion accu’s is dat met het verbuiken van energie en opladen van deze accu's ze na verloop van tijd een deel van hun vermogen verliezen.

Draadloos opladen en langere gebruiksduur

De iPhone 8 was de eerste draadloos oplaadbare Apple telefoon op de markt. Sindsdien zijn alle nieuw verschenen iPhones draadloos op te laden. Draadloos opladen gebeurt via de Qi-gecertificeerde standaard die waarborgt dat je iPhone op een veilige, duurzame manier oplaadt. Draadloos opladen werkt door energie van de oplader via elektromagnetische inductie over te brengen naar een ontvanger in de achterkant van de telefoon. De oplader gebruikt een inductiespoel om een wisselend elektromagnetisch veld te creëren, dat door de ontvangerspoel in de telefoon wordt omgezet in elektriciteit die naar de batterij wordt gevoerd.

Voordelen draadloos opladen

Onderzoek heeft uitgewezen dat de batterij van je telefoon bij draadloos opladen niet extra wordt belast. Dit betekent dus dat je niet bang hoeft te zijn dat de accu op den duur eerder leegloopt door het draadloos opladen. Sterker nog, draadloos opladen biedt ook een aantal voordelen. Je voorkomt slijtage aan de Lightning-poort van je iPhone wanneer je draadloos oplaadt. Doordat je overdag sneller geneigd bent je telefoon tussendoor draadloos op te laden, blijft de batterij vaker tussen de 50 - 80% opgeladen - de 'sweet spot' die de levensduur van je batterij zelfs verlengt!

Sneller draadloos opladen met MagSafe

Draadloos opladen is nog steeds wel wat langzamer dan bekabeld opladen. Mocht je sneller willen opladen, dan kan dat met MagSafe - de slimme magneet van Apple. Hiermee gaat je laadvermogen van 7,5 W naar 15 W. Doordat je iPhone door de magneet netjes op zijn plaats blijft, gaat het opladen ook nog eens efficiënter!

Is je nieuwe iPhone waterbestendig?

Water en elektronica zijn veelal geen goede combinatie. Gelukkig zijn de meeste moderne smartphones IP-gecertificeerd. IP staat voor ‘Ingress Protection’, wat vertaald ‘beschermingsgraad’ betekent. Het IP wordt altijd gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer gaat over de beschermingsgraad tegen butsen van buitenaf, de tweede gaat over hoe water- en stofdicht het toestel is. Op een moderne iPhone kom je de volgende IP-certificeringen tegen:

IP67: Dompeldicht
Met een IP67-certificering - die je bijvoorbeeld op de meest recente iPhone SE aantreft - kan je telefoon maximaal een half uur tot één meter diepte onder water overleven. Een stevige regenbui of een val in het water is niet direct fataal.

IP68: Waterdicht
Veel high-end toestellen zoals de iPhone 13iPhone 12 en iPhone 11 hebben een IP-68 certificering. Dit komt overeen met een IP67-certificering, behalve dat hier een telefoon maximaal een half uur tot anderhalve meter diepte kan overleven.

Ga niet met je smartphone zwemmen
Let op: deze certificeringen gaan op voor normaal water. Een val in het zwembad kan chloorschade opleveren, zout zeewater is ook niet bepaald fijn voor je telefoon. Ook kan een telefoon minder waterbestendig worden door slijtage of beschadigingen. Waterschade wordt dan ook nooit binnen de fabrieksgarantie gedekt, ondanks dat het toestel wel als dompel- of waterdicht wordt omschreven. Zwemmen of onderwaterfotografie is daarom nog altijd af te raden met je smartphone. 

Heb je nu Android en wil je overstappen naar iOS?

Ok, je hebt je keuze gemaakt: je gaat voor de nieuwste iPhone! Maar wat heb je nodig als je overstapt van een Android telefoon naar een iPhone? Hieronder lees je meer.

Zo stap je over van Android naar iOS

Je staat op het punt om de overstap te maken naar een Apple telefoon. Goede keuze! Maar hoe zorg je ervoor dat je de gegevens van je oude toestel zonder zorgen overzet naar je nieuwe iPhone?

Geen zorgen! We hebben een kort stappenplan voor je gemaakt, waarmee je snel en makkelijk o.a. je foto's, video's, e-mail accounts en apps overzet van Android naar iOS.

iOS: een prachtig ommuurde tuin

iOS is het besturingssysteem van de iPhone en is ontwikkeld door Apple. Vroeger heette het nog simpelweg iPhone OS, maar sinds 2010 noemt Apple het iOS 4. Jaarlijks brengt Apple rond september een grote update uit voor iOS. Sinds september 2021 is iOS 15 de nieuwste versie.
Het iOS besturingssysteem is alleen te vinden op Apple smartphones. Voor het downloaden van apps gebruik je Apple’s App Store. Tot 2019 werd iOS ook gebruikt op iPad tablets, maar sindsdien heeft Apple de besturingssystemen van iPhones en iPads losgekoppeld. De iPhones gebruiken iOS, iPads draaien op iPadOS.

Apple heeft van iOS een ‘gesloten systeem’ gemaakt. Het wordt alleen op iPhones gebruikt en Apple is het enige bedrijf wat aan iOS werkt en updates hiervoor uitbrengt. Als gebruiker heb je daarom minder keuzemogelijkheid. Wil je iOS gebruiken, dan moet je een iPhone aanschaffen. Ook qua instellingen en vormgeving zit iOS goed dichtgetimmerd; als gebruiker heb je minder mogelijkheden om de vormgeving en werking van je iPhone aan jouw voorkeuren aan te passen.

Tegelijkertijd zorgt dit gesloten ecosysteem voor veel voordelen. Apparaten van Apple zijn goed op elkaar afgesteld. Je iPhone, iWatch, iPad, Macbook en/of Apple TV met elkaar koppelen gaat snel en eenvoudig. Daarnaast zorgt Apple ook voor een lange ondersteuning van iPhones. Koop je nu een iPhone, dan weet je dat je nog jarenlang updates krijgt voor je telefoon. Naast nieuwe functies blijft je iPhone ook lang veilig. Zo heeft de iPhone 6S, die al in 2015 uitkwam, nog altijd de nieuwste software updates meegekregen in de vorm van iOS. Wel zo handig en veilig!


Bekende telefoons met iOS:
- iPhone 13 Pro
- iPhone 13
- iPhone 12 Pro
- iPhone 12
- iPhone 11
- iPhone SE

Nu al een nieuwe iPhone?