Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

5G houdt de stad toegankelijk: waar is die vrije parkeerplek?

In de West Midlands in Engeland cirkelt 1 op de 3 auto’s rond in stadscentra op zoek naar een beschikbare plek. Lokale overheden hebben moeite om meer parkeergelegenheid te creëren en de verkeersdrukte te verminderen. Om de regio toegankelijk te houden, zoekt men naar nieuwe manieren van transport.

5G kan drukke stadscentra helpen ontlasten. Want stelt u zich eens voor dat u bij het binnen rijden van een stadscentrum realtime op de hoogte wordt gebracht van waar die ene vrij parkeerplaats zich bevindt? Daar gaat dit verhaal over.

5G houdt stadscentrum bereikbaar

Vrije parkeerplekken vinden

Zoeken naar een parkeerplaats kan heel frustrerend zijn. “Maar stel je voor dat je al weet waar de parkeerplaatsen zijn, vóórdat je op een drukke weg aankomt”, zegt Andy Street, burgemeester van de West Midlands. “Superhandig toch?” Street wil dat zijn regio vooroploopt met 5G als centrum van slimme steden.Zijn idee resulteerde in een samenwerking met parkeertechnologiebedrijf AppyWay. Een auto met camera´s scant een drukbezochte winkelstraat, op zoek naar vrije parkeerplaatsen. De beelden worden real-time verwerkt via het snelle 5G-netwerk van Vodafone. De slimme parkeerapp AppyWay-app toont bezoekers vervolgens live de vrije parkeerplaatsen. 

"Stel je voor dat je al weet waar je moet parkeren, vóórdat je op een drukke plek aankomt. Ik wil dat de West Midlands vooroploopt met 5G en de technologie gebruikt om nieuwe manieren te vinden om te werken en te reizen."

Veilig openbaar vervoer

De hoge capaciteit van een 5G-netwerk maakt het mogelijk om langs wegen in de regio miljoenen verbonden slimme systemen te plaatsen. Ook het openbaar vervoer profiteert daarvan. Net als parkeergelegenheid is dit minstens zo belangrijk is voor een toegankelijk stadscentrum.

Met het eerste 5G-testbank in het Verenigd Koninkrijk zorgt Vodafone samen met West Midlands 5G en GoMedia voor meer veiligheid in trams. Als zich bijvoorbeeld een probleem voordoet in een van de voertuigen, stuurt een speciaal programma een waarschuwing naar medewerkers. Zij ontvangen via het 5G-netwerk een live videostream op hun device en kunnen direct ingrijpen waar nodig. Street: “Hoe meer afbeeldingen we real-time scannen en weergeven, hoe begrijpelijker en bruikbaarder de resultaten worden.”

5G houdt stadscentrum bereikbaar

Nog even over de kracht van 5G

  • Het 5G-netwerk met hoge bandbreedte heeft nauwelijks vertraging. Hierdoor is het mogelijk om real-time straatbeelden te scannen en te renderen
  • Door de real-time gegevensverwerking met 5G weet de kunstmatige intelligentie in de AppyWay-app altijd waar de laatste lege parkeerplekken zijn 
  • Slimme, aaneengekoppelde parkeersystemen zorgen voor minder verkeersopstoppingen, verbeteren de luchtkwaliteit, reiservaringen en maken stadscentra voor iedereen toegankelijker
Meer weten?

Wilt u meer weten over 5G en wat u er in uw bedrijf mee kunt doen? Download onze white paper 'Uw verwachtingen, onze expertise in 5G'.