5G icoon

5G. Nu al bij Vodafone

In meer dan de helft van Nederland beschikbaar.

En eind juli in heel Nederland.

5G snelheid

Razendsnel internetten

Nu al sneller, en op termijn is 5G nog tientallen keren sneller dan 4G. Het downloaden van muziek en films is straks een kwestie van seconden. 

5G capaciteit

Grotere netwerkcapaciteit

5G is efficiënter en biedt meer capaciteit wat leidt tot een betere ervaring, bijvoorbeeld op drukke plekken zoals stations en stadions. 

 5G latency

Ultrakorte reactietijden

Nauwelijks vertraging tussen het moment dat jij klikt en de actie op je beeldscherm. Met 5G ben je iedereen te snel af tijdens het gamen.

Niet om op te scheppen, maar...
5G: het mobiele netwerk van de toekomst - Vodafone.nl

Vodafone is wereldwijd leidend in 5G met testprojecten in maar liefst 9 verschillende landen.

5G: het mobiele netwerk van de toekomst - Vodafone.nl

Vodafone heeft 5G met succes getest en vertraging teruggebracht tot minder dan 2 milliseconden.

5G: het mobiele netwerk van de toekomst - Vodafone.nl

Vodafone heeft al 5G-bandbreedte gekocht in Engeland, Italië en Spanje. Daar komen binnenkort andere landen bij.

Zo ben jij klaar voor 5G

Wil je gebruikmaken van 5G? Dan heb je 3 dingen nodig:

5G netwerk

5G-netwerk

Het 5G-netwerk is nu al in meer dan de helft van Nederland beschikbaar. En eind juli in heel het land.

5g-lines
5G abonnement

5G-abonnement

5G zit standaard in al onze Red abonnementen. Heb jij een Start abonnement? Gebruik dan de add-on via My Vodafone.

5g-lines
5G telefoon

5G-telefoon

Jouw 5G-toestel haal je bij Vodafone, zoals de Samsung Galaxy S20 en de OPPO Find X2 Pro. Of bekijk hieronder of je huidige toestel al geschikt is voor 5G.

Het 5G-netwerk in Nederland

5G is nu beschikbaar in meer dan de helft van Nederland, en vanaf eind juli is er dekking in heel Nederland. 5G blijft in eerste instantie naast de huidige mobiele netwerken bestaan. Ontvang je nog geen 5G, dan blijf je dus gebruikmaken van ons krachtige 4G-netwerk. Bekijk op onze dekkingskaart waar je dekking hebt.

Abonnementen en toestellen met 5G

Bij alle Vodafone Red abonnementen heb je automatisch toegang tot 5G internet

Sim Only

Red Essential

Red Essential

10 GB data
Onbeperkt bellen

Nu zonder €25 aansluitkosten

Sim Only

Red

Red

20 GB data
Onbeperkt bellen

Nu zonder €25 aansluitkosten

Sim Only

Red Unlimited

Red Unlimited

Onbeperkt data
Onbeperkt bellen

Nu zonder €25 aansluitkosten

De eerste 5G-toestellen zijn nu al verkrijgbaar bij Vodafone. Kies bijvoorbeeld voor de Samsung Galaxy S20, de Galaxy S20+ of de Oppo Find X2 Pro. Allemaal zijn ze klaar voor 5G. 

5G toestel checker

Is je toestel al geschikt voor 5G?

Check hier of jouw telefoon al geschikt is voor 5G internet

De eerste stappen naar 5G

5G met bestaande frequenties

Met de uitrol van 5G gaan we stap voor stap over naar deze nieuwe ervaring. Met innovatieve technologie kunnen we 5G nú al toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze huidige antennes, zodat ze zowel 4G als 5G door kunnen geven.

Voor de 5G verbinding maakt VodafoneZiggo gebruik van 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van onze partner Ericsson kan ons netwerk hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G- en 5G-verbindingen. 

Lees meer over de mogelijkheden van 5G
5G projecten

5G: de motor van innovatie

5G is het pijlsnelle mobiele internet van de toekomst. Het biedt bakken aan bandbreedte en legt effectiever verbindingen. Daarom nodigen we het bedrijfsleven, onderwijs en overheid uit om volop te innoveren met deze technologie.

Een voorbeeld hiervan is de High Tech Campus in Eindhoven, hier opende begin 2020 de 5G Hub. Hier leren bedrijven met 5G werken. Het initiatief komt van de High Tech Campus, VodafoneZiggo, Brainport en Ericsson. 
 

Lees meer over de 5G Hub

Veelgestelde vragen over 5G

5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verbeteren. De snelheden die je als gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon. De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30% verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden, lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn.  

Nee, je internet gebruik zal iets sneller en vloeiender gaan. Of je meer data gebruikt is afhankelijk van het soort gebruik (bijvoorbeeld Netflix kijken kost meer data dan muziek luisteren) en de hoeveelheid gebruik. Afhankelijk van je abonnement en dataverbruik maak je je 5G-gebruik zo duur als je zelf wilt. Wil je geen onverwachte kosten maken? Sluit dan de BloX Beperkt Internet aan.

Met een Red (Pro) abonnement heb je automatisch 5G. Wanneer je ook een geschikt 5G-toestel hebt, kom je automatisch op het 5G-netwerk. In de meeste gevallen is dit direct. 

Sommige mensen maken zich zorgen over het effect van mobiele telefoons, wifi en antennes op hun gezondheid. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar straling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ons Kabinet (Kamerbrief over 5G en gezondheid) is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat radiogolven van base stations en draadloze wifi-netwerken en mobiele telefoons een negatief effect op de gezondheid hebben.

Wij willen dat onze producten en diensten veilig zijn en dat onze klanten zonder zorgen hun mobiele telefoon en draadloze apparatuur kunnen gebruiken. Daarom werken we op (inter)nationaal niveau samen met verschillende organisaties aan onderzoek en voorlichting.

Lees meer over 5G en gezondheid

Om 5G te gebruiken in het buitenland moet Vodafone contracten afsluiten met haar partners om van dit netwerk gebruik te mogen maken. Wij zijn hier druk mee bezig. Omdat de technologie zo nieuw is zijn er momenteel nog geen afspraken met buitenlandse partners. Wij verwachten dat deze op korte termijn volgen. In de tussentijd kun je gebruikmaken van het grootste 4G-netwerk ter wereld.