Overslaan en ga naar inhoud

Door 5G komt droom topwielrenner uit

Vodafone introduceert innovatie: visueel beperkte tandemwielrenner Tristan Bangma kan solo fietsen

5G samen, vooruit met Vodafone
Stel je voor, je zit geblinddoekt op een racefiets en gaat met een snelheid van 50 kilometer per uur over het circuit. Dit klinkt misschien heel beangstigend maar is de realiteit voor Tristan. Hij is visueel beperkt en zit normaal achter zijn copiloot op een tandemfiets.

Door onze 5G-verbinding hebben we de rol van de copiloot overgenomen door twee scanners op zijn fiets die de baan en andere rijders in kaart brengen. Deze beelden gaan via een externe computer en 5G als audiosignaal naar de headset van Tristan. Dit prototype werd door ons speciaal voor Tristan ontwikkeld en is onderdeel van de 5G. Samen Vooruit-campagne van Vodafone.

Hoe werkt het?

De hogere snelheid en mindere mate van vertraging van 5G maken deze bijzondere oplossing mogelijk. Het prototype is een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën en creëert een unieke ervaring voor visueel beperkte rijders zoals Tristan. Twee scanners, vergelijkbaar met radar (voor de experts LiDAR-scanners), op de voor- en achterzijde van de fiets brengen de wielerbaan en de locatie van andere rijders in kaart.

Deze virtuele 2D-weergave van de baan wordt vervolgens via het 5G-netwerk verzonden naar een computer, die het omzet in een 3D-omgeving en vervolgens in een 8D-audiosignaal – een levensechte versie van surround sound. Dit signaal gaat realtime (door de extreem lage latency van 5G) terug naar Tristan, die het geluid van een fiets om zich heen hoort via in-ear oordopjes. Zo weet hij zich te oriënteren op de baan en kan hij op tijd anticiperen op andere rijders. Al deze stappen gebeuren in een fractie van een seconde. De snelheid en stabiliteit van het 5G-netwerk zijn hierbij doorslaggevend.

Niet om op te scheppen, maar...

Tristan

 “Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was één van mijn grote dromen. Dat dit nu al kan op deze manier, had ik tot voor kort onmogelijk geacht. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om hier nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig! Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt voor ons allemaal.”

Foto van Tristan

Meer Daarom Vodafone