Overslaan en ga naar inhoud

Zo snel is ons netwerk

Netflixen met scherp beeld, kraakhelder je muziek streamen en genieten van supersnel internet. Maar hoe snel is supersnel eigenlijk?

Het krachtige netwerk van Vodafone

Ons netwerk wordt steeds sneller, slimmer en stabieler. Zeker nu we 5G hebben. Want met 5G gaat streamen, downloaden en online gamen aanzienlijk veel sneller. En zelfs op drukke locaties blijft je verbinding goed.

Hoe hoger het cijfer voor de 'G', hoe meer snelheid en extra mogelijkheden.

  • 2G: het GSM-netwerk voor bellen, sms'en en basis surfen
  • 4G: supersnel en stabiel mobiel internet, op sommige toestellen aangeduid als LTE. Ideaal voor streamen, online gamen en downloaden.
  • 5G: gigasnel, nog stabieler en meer capaciteit. Voor vloeiend gamen en streamen in hoge resolutie en nieuwe toepassingen zoals VR en augmented realit

Maximum snelheden

Onder ideale omstandigheden kan je verbinding een technisch maximum halen, dit noemen we ook wel de (theoretische) maximumsnelheid van ons netwerk.

  Downloaden Uploaden
5G 1 Gbps 112,5 Mbps
4G+ 350 Mbps 100 Mbps
4G 100 Mbps 37,5 Mbps
3G 21 Mbps 6 Mbps

Landelijke 5G-dekking

Al meer dan 80% van onze klanten kunnen ons 5G-netwerk in hun woonplaats gebruiken. Heb je een telefoon die geschikt is voor 5G en een abonnement met toegang tot 5G? Dan maak je automatisch gebruik van 5G waar er dekking is. Op plekken waar dat niet zo is, schakel je naar 4G. Zo heb je altijd de beste verbinding.

3G niet langer ondersteund

Techniek staat nooit stil, dus we investeren voortdurend in de kwaliteit van ons netwerk. Daarom zijn we gestopt met 3G. Zo maken we ruimte voor de nieuwste generatie netwerken, zoals 5G.

Werkelijke snelheid

De werkelijke of praktische snelheid van het netwerk hangt af van je type toestel en je locatie.

Op de meeste toestellen vanaf 2014 is 4G+ automatisch beschikbaar. Heb je een ouder toestel, dan is dit niet geschikt voor 4G+.

5G kun je gebruiken met toestellen die geïntroduceerd zijn vanaf 2020.

In de stad is de dekking beter dan midden in het bos. Als veel mensen tegelijk ons netwerk gebruiken, gaat de snelheid van je verbinding ook omlaag. Bijvoorbeeld als 100 mensen op hetzelfde moment YouTube-filmpjes kijken via dezelfde mast.

Je kunt de snelheden van elke plek in Nederland opzoeken met onze dekkingskaart.

  • De afstand tot de dichtsbijzijnde mast: Hoe verder je van een mast staat, hoe minder de dekking en hoe lager de snelheid.
  • Beweging: De snelheid waarmee je zelf beweegt, beïnvloedt de downloadsnelheid. In de sneltrein kan je downloadsnelheid afnemen. Je rijdt dan namelijk van het ene zendgebied naar het andere.
  • Gebouwen met dikke muren: Oude, massieve gebouwen en moderne gebouwen van gewapend beton zijn moeilijk doordringbaar voor het mobiele internet- en belsignaal