Business Partner KommaGo: klantdromen over IoT realiseren

Het Utrechtse KommaGo heeft een unieke propositie: het is niet alleen een B2B-aanbieder van kantoornetwerken in de breedste zin van het woord, maar is daarnaast ook zelf voorraadhoudend. Sinds begin 2022 werkt het bedrijf samen met Vodafone Business. Met een duidelijk doel: naast de klant gaan staan, samen durven dromen en vervolgens die dromen realiseren. Klinkt mooi. En met alle nieuwe mogelijkheden van IoT is dat het ook. 

Als partner in digitalisering biedt Vodafone Business haar producten en diensten aan via verschillende kanalen - met hun eigen voordelen: rechtstreeks, online en via een Business Partner. Dit is het verhaal over KommaGo in Utrecht. Foto boven, v.l.n.r. Burak Ozcan, Michaël Boone, Edwin Oskam, Marius van der Kooy en Sebastiaan Grouwstra. 

Edwin Oskam geeft leiding aan het team van vijftien productspecialisten bij KommaGo. Samen met Sebastiaan Grouwstra, Senior Partner Manager bij Vodafone Business, praat hij over de nog jonge, succesvolle samenwerking. Oskam noemt een mooi voorbeeld. Een grote nationale pechhulporganisatie bestelde voertuigantennes op de website van KommaGo. Edwin Oskam pakte de telefoon en vroeg wat er precies speelde. “Ze bleken bezig te zijn met nieuwe connectiviteit voor hun voertuigen. We zijn in gesprek gegaan, hebben testapparatuur geregeld, de marktsituatie in kaart gebracht en mogelijkheden geschetst. Uiteindelijk resulteerde dat in een bestelling van 1.000 routers.” 

Meedenken over de toekomst

Dit voorbeeld laat zien dat de KommaGo-combinatie van een breed aanbod van netwerkonderdelen, telecom- hardware en AV-middelen mét advies aanslaat. Dat blijkt ook uit de snelle groei: inmiddels heeft KommaGo een solide klantenbase in de Benelux en werken er circa zeventig mensen. 

Edwin Oskam werkt er sinds 2006, hij is verantwoordelijk voor het vijftienkoppige team van productspecialisten. “Onze klanten googelen voor een onderdeel of een oplossing, komen bij ons uit en bekijken reviews. Zij komen altijd binnen via de website. Daar hebben wij bewust op ingezet, onder andere met een toegankelijke website met eigen content en de focus op klanttevredenheid. 

Business Partner KommaGo: klantdromen over IoT realiseren

Hoe werkt IoT?

Edwin en Sebastiaan zijn het erover eens dat IoT ook een modewoord is. Sebastiaan: “Het is een beetje een containerbegrip geworden. Wij gebruiken het voor het meten van een object en vervolgens die data gebruiken voor het nemen van actie – of niet. Het terugdringen van energieverbruik is bijvoorbeeld een actueel thema waar IoT een cruciale rol in kan spelen. En zo zijn er meer voorbeelden. IoT kan helpen om dienstverlening te verbeteren, efficiency te vergroten en te besparen. Het begint vaak met een klein, afgebakend idee, dat zich vervolgens als een olievlek uitbreidt.”  

“Onze organisatie ademt bereikbaarheid en dit vind je ook online terug. Graag gaan we het gesprek aan om tehoren wat het echte vraagstuk is. Negen van de tien keer mogen we dan meedenken voor een betere oplossing of een toekomstbestendig alternatief. We zijn geen drop-shippers, maar beantwoorden vanuit kennis inhoudelijke vragen en denken mee. Daarin zit onze kracht: voorraad + kennis.” 

Vodafone Business: dé IoT-expert

“Vodafone Business staat op haar beurt voor kwaliteit, continuïteit en zekerheid,” zegt Edwin. “Zij zijn wereldwijd dé IoT-expert en daarmee een logische keuze voor ons. We zijn enorm complementair: samen kunnen wij onze klanten de beste, complete oplossing bieden. Een voorwaarde voor een goede samenwerking is flexibiliteit. Ook dat vinden wij in Vodafone. Zij hebben bijvoorbeeld geen langlopende contracten. En er wordt echt met ons meegedacht. We bouwen samen en hebben interesse in wat de ander doet. Dat maakt de samenwerking ook nog eens heel fijn.”  

“De combinatie van hardware en connectiviteit is goud. KommaGo biedt zo veel producten aan waar onze simkaart in kan, plat gezegd. Maar daar komt dus nog die laag bovenop van samen verder denken in oplossingen. Voor ons biedt KommaGo echt een andere aanvliegroute van de markt.” 

Het belangrijkste volgens Edwin: naast de klant staan en samen durven dromen. “Dat stuk vind ik het leukst. Vragen: waar wil je heen? Om vervolgens samen die dromen te gaan realiseren. Vaak kunnen wij de klant helpen door te schetsen wat er allemaal mogelijk is vanuit de techniek. Onze voorraadposities passen we daar ook op aan, zodat onze klanten hun dromen en doelen echt kunnen halen. En we zoeken strategische partnerships in de markt die dat mogelijk maken.” 

Business Partner KommaGo: klantdromen over IoT realiseren

Edwin Oskam (l.) en Marius van der Kooy

Belangrijke samenwerkingspartner

Bijvoorbeeld met Vodafone Business, dat sinds begin 2022 een belangrijke samenwerkingspartner is, vooralop het gebied van IoT. Sebastiaan: “De combinatie van hardware en connectiviteit is goud. KommaGo biedt zo veel producten aan waar onze simkaart in kan, plat gezegd. Maar daar komt dus nog die laag bovenop van samen verder denken in oplossingen. Voor ons biedt KommaGo echt een andere aanvliegroute van de markt.”  

“Vodafone Business staat op haar beurt voor kwaliteit, continuïteit en zekerheid”, zegt Edwin. “Zij zijn wereldwijd dé IoT-expert en daarmee een logische keuze voor ons. We zijn enorm complementair: samen kunnen wij onze klanten de beste, complete oplossing bieden. Een voorwaarde voor een goede samenwerking is flexibiliteit. Ook dat vinden wij in Vodafone. Zij hebben bijvoorbeeld geen langlopende contracten. En er wordt echt met ons meegedacht. We bouwen samen en hebben interesse in wat de ander doet. Dat maakt de samenwerking ook nog eens heel fijn.” 

“De combinatie van hardware en connectiviteit is goud.”

IoT is de toekomst

De twee partners helpen klanten vooral op het gebied van IoT. Edwin: “Zo zijn we nu samen bezig met een e-health- oplossing voor een van onze klanten. We leveren ook IoT-oplossingen voor machines en onderhoud, bijvoorbeeld voor windmolens. Dat onderhoud is ingrijpend en kostbaar, dus dat wil je alleen doen als het echt noodzakelijk is. Met de schaarste op de arbeidsmarkt wordt dat alleen maar belangrijker: ervaren onderhoudsmonteurs liggen niet voor het oprapen en dus moet je slim omgaan met je bestaande krachten.”  

Edwin: “IoT ís de toekomst. Alles wordt verbonden, kijk alleen al in je eigen huis. En we wíllen steeds meer inzicht. We meten ons stroomverbruik, onze smartwatch laat ons zien hoe we hebben geslapen. Allemaal grafiekjes die laten zien hoe wij het doen. Ook die verwachtingen nemen een vlucht. Die twee ontwikkelingen samen – wat we kunnen meten en welke data wij verwachten tot onze beschikking te hebben – zorgen ervoor dat IoT een steeds grotere rol gaat krijgen. En terecht, want de mogelijkheden zijn praktisch eindeloos.” 

De expertise, het vakmanschap en de betrokkenheid van KommaGo treft u bij alle Business Partners van Vodafone Business aan. Wilt u meer weten of zoekt u een Business Partner? Hier vindt u meer informatie.

De gouden IoT-combinatie van KommaGo en Vodafone Business
  • Alle benodigde netwerkapparatuur op voorraad
  • Sensoren: idem!
  • Vodafone heeft een apart core-netwerk voor IoT-toepassingen
  • 1 simkaart van Vodafone, werkt wereldwijd
  • Uitstekende fallback-oplossingen, ook over netwerk van derden als dat nodig is
  • Alle mogelijke netwerktechnologieën: 2G, 3G, 4G, 5G/NB-IoT + LTE-M
  • Eén vast aanspreekpunt bij KommaGo
  • Professioneel advies op maat
  • Testapparatuur op locatie mogelijk
  • Snelle service dankzij korte lijnen 

Lees meer over complete IoT-oplossingen op maat van KommaGo.