Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hoe u met technologie uw bedrijf 'vergroent': 4 tips

We moeten allemaal – privé-personen en bedrijven – een bijdrage leveren aan het behoud van het milieu. Zelfs de kleinste veranderingen kunnen op termijn een duidelijk verschil maken. Het gebruik van nieuwe technologieën kan een snelle en eenvoudige manier zijn om uw bedrijf te vergroenen. Goed nieuws: er zijn mogelijkheden voor elk budget. En: er komen steeds meer nieuwe opties. Dit zijn er vier. 

Duurzaamheid is vooral een kwestie van keuzes maken. Bijvoorbeeld voor technologie die uw CO2-footprint verkleint. Dit verhaal bespreekt vier opties.

Heeft u al een actieplan voor de vergroening van uw bedrijf? Maak kennis met zes actiepunten. Waarom duurzaamheid ook voor uw belangrijk én haalbaar is, leest u hier.

Wilt u ook weten hoe u met uw bedrijf digitalisering kunt omarmen en succesvoller kunt worden? Doe de Business Scan. Binnen vijf minuten heeft u een helder advies waar voor uw bedrijf de kansen liggen.

Wat zijn de eenvoudig te gebruiken technologieën die de planeet helpen redden en die u geld besparen?

1. LED-lampen en bewegingssensoren

Eén van de snelste, goedkoopste en gemakkelijkste ‘groene’ stappen is de keuze voor LED-lampen. Hoewel ze in aanschaf duurder zijn dan een gewone gloeilamp (ongeveer drie tot vier keer meer), verbruiken ze ongeveer 8x minder stroom en gaan ze 20x langer mee. 

Gedurende zijn levensduur kost een LED-lamp ruim € 20 aan energie, vergeleken met ongeveer € 170 voor een gloeilamp. Je zou ook 20 gloeilampen moeten kopen om die tijd te overbruggen – en dat betekent ook meer kosten en materiaalverspilling. 

Naast het type lamp is het ook de moeite waard om te kijken naar slimme verlichting. Het is een kwestie van gezond verstand om het licht uit te doen als je een kamer verlaat om energie te besparen, maar in een bedrijfspand kunnen medewerkers dit wel eens vergeten. Het installeren van bewegingssensoren is een slimme manier om ervoor te zorgen dat de lichten alleen branden als het echt nodig is.

Hoe u met technologie uw bedrijf ‘groener’ maakt: 4 tips

2. Stroom opwekken met zon of wind en uw verbruik intelligent beheren

Als u nog steeds afhankelijk bent van een energieleverancier die vooral fossiele brandstof gebruikt, dan is uw CO2-footprint misschien niet zo goed als hij zou kunnen zijn. U kunt daar iets aan doen, bijvoorbeeld met zonnepanelen. 

Dat kan vooral werken als u een gebouw met een groot dak heeft. Als ze werken als een hybride energiebron dan zal het systeem op donkere dagen terugvallen op het elektriciteitsnet voor stroom. Als het helder en zonnig is, zullen de panelen stroom terugleveren aan het net of aan een eigen accusysteem. Die stroom kunt u gebruiken voor een andere kee. In de loop van een paar jaar kunt u dus geld verdienen aan de opgewekte energie en tegelijkertijd uw CO2-uitstoot verminderen.

Hoe u met technologie uw bedrijf ‘groener’ maakt: 4 tips

Slimme meters en app-gestuurde apparaten zijn ook een snelle en kosteneffectieve manier om uw energieverbruik te regelen. Slimme meters kunnen u waarschuwen wanneer uw energieverbruik piekt. Ze helpen u ook de energieslurpende apparaten in uw bedrijf op te sporen. Centrale verwarming met afstandsbediening is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat u alleen energie verbruikt wanneer dat nodig is. Als het in uw bedrijfspand niet altijd druk is, vanwege hybride werken, dan kan hier en daar misschien ook de verwarming uit.

“Slimme meters kunnen u waarschuwen wanneer uw energieverbruik piekt. Ze helpen u ook de energieslurpende apparaten in uw bedrijf op te sporen.”

3. Overstappen op de cloud

Als u een bedrijf hebt met veel kantoorpersoneel en uitgebreide IT-voorzieningen, dan is overstappen op cloud computing een effectieve manier om energie te besparen.  

Traditionele IT vereist een aanzienlijke fysieke infrastructuur met servers en netwerken, en het draaien hiervan kost energie. Cloud computing vermindert de hardware die u nodig hebt om te werken en maakt ook eventuele upgrades overbodig, wat betekent dat bedrijven geen apparatuur hoeven te vervangen.

Veel aanbieders van cloud computing maken ook gebruik van duurzame energiebronnen voor hun datacenters. Ze plaatsen deze vaak op (geografisch) koelere locaties om de behoefte aan kunstmatige koeling te verminderen. Uit een studie van Microsoft blijkt dat het gebruik van de cloud tot 93% energie-efficiënter kan zijn dan het gebruik van eigen IT-hardware, en tot 98% CO2-efficiënter, rekening houdend met hardware-upgrades.

4. Overschakelen op elektrische of hybride voertuigen

Hoe u met technologie uw bedrijf ‘groener’ maakt: 4 tips

Als u als bedrijf afhankelijk bent van een wagenpark of bedrijfswagens, dan is overstappen op elektrische voertuigen een zeer eenvoudige manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Terwijl de hogere kosten en de kortere actieradius van de eerste generaties elektrische bedrijfswagens het lastig maakten om ze bedrijfseconomisch goed in te zetten, zijn de kosten en de actieradius inmiddels sterk verbeterd. Ook zijn er veel meer openbare oplaadpunten dan enkele jaren geleden. 

Vergeet in uw afwegingen niet dat de gebruikskosten per kilometer ongeveer vijf maal lager liggen dan bij een benzinevoertuig en dat de initiële kosten zich dus snel terugbetalen. Elektrische voertuigen zijn uiteindelijk een uitstekende keuze om uw ecologische footprint en uw gebruikskosten aanzienlijk te verminderen.

Meer weten?

Meer weten over andere ondernemersuitdagingen? Leer over slimme en verstandige manieren om prijsstijgingen te verwerken in uw prijzen. 

Personeel te kort, onderbezetting? Maak kennis met 6 manieren om de juiste mensen te vinden en te behouden.