Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

6 actiepunten om uw bedrijf vandaag nog duurzamer te maken

De klimaatverandering gaat ons allemaal aan. Elke actie, elk stapje om de CO2-footprint te verkleinen is er één. Wat kunt u als mkb-ondernemer vandaag nog doen om het tij van de klimaatverandering te keren? V-Hub zet zes manieren op een rij om vandaag nog in actie te komen.

Wat doet u eigenlijk voor het milieu, hoe gaat u de klimaatverandering te lijf? Op persoonlijk niveau zijn sommige kleine acties eenvoudig om te doen, zoals kiezen voor lokaal verbouwd voedsel en voor producten in duurzame en recyclebare verpakkingen. Vaker de fiets pakken naar de winkel en de auto laten staan? Goed bezig! Maar wat kunt u – vandaag nog – als ondernemer doen met ‘de zaak’? Daar gaat dit verhaal over. 

Meer weten over andere ondernemersuitdagingen? Leer hier over slimme en verstandige manieren om prijsstijgingen te verwerken in uw prijzen. Personeel te kort, onderbezetting? Maak kennis met 6 manieren om de juiste mensen te vinden en te behouden.

Wilt u ook weten hoe u met uw bedrijf digitalisering kunt omarmen en succesvoller kunt worden? Doe de Business Scan. Binnen vijf minuten heeft u een helder advies waar voor uw bedrijf de kansen liggen.

Het is ook aan bedrijven om te laten zien dat duurzaamheid deel uitmaakt van hun DNA en dat zij bijdragen aan het grotere goed. Het mes snijdt hier gelukkig aan twee kanten: groen ondernemen heeft het potentieel om uw kosten te verlagen en daarmee uw winstgevendheid te verhogen. Maar denk ook aan de winst voor uw reputatie. Duurzaam werken levert u het respect op van uw personeel en klanten. Uw stakeholders zijn zich steeds meer bewust van de groene praktijken van de merken waar ze voor werken en van kopen. Maar wat kunt u doen als ondernemer? Waar kunt u die kleine stapjes maken waarmee u een bijdrage levert? Wij vonden er zes, hier zijn ze.

1. Denk na over uw nutsvoorzieningen

Denk na over de belangrijkste nutsvoorzieningen die uw bedrijf gebruikt, al was het alleen al omdat de energieprijzen zo gestegen zijn. Met een aantal eenvoudige keuzes (denk aan groene stroom) kunt u uw CO2-uitstoot flink verminderen. Kies, indien mogelijk, voor een leverancier die hernieuwbare bronnen gebruikt.

Verder: met een slimme meter kunt u uw verbruik beter bijhouden en beheren. Een slimme meter geeft ook aan wanneer het energieverbruik piekt, zodat het gemakkelijker is om het gebruik van apparaten te identificeren die onnodig energie verbruiken en de prijs van uw rekening opdrijven. 

2. Controleer uw elektronica

Verminder direct uw energieverbruik door te kiezen voor LED-lampen. Die verbruiken tien keer minder energie dan gewone halogeenlampen en gaan veel langer mee. Kijk ook eens kritisch naar oudere apparaten. Die oude elektrische kachel kan een gat slaan in zowel uw portemonnee als uw CO2-doelstellingen. Probeer ook manieren te vinden om oude elektronica op een verantwoorde manier weg te gooien. Elektronisch afval (e-waste) is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld!

6 actiepunten om uw bedrijf vandaag nog duurzamer te maken

3. Ga papierloos

Er zijn fantastische digitale hulpmiddelen die kunnen helpen om uw bedrijf zonder papier te runnen. Dit helpt om afval en de kosten van papier zoals printers, kopieerapparaten en inktpatronen te verminderen. Overweeg ook een papierloze aanpak als het gaat om uw marketing. Hoewel traditionele gedrukte flyers misschien vertrouwder aanvoelen, krijgt u mogelijk een betere conversie door gerichte digitale reclame.

"Kijk ook eens kritisch naar oudere apparaten. Die oude elektrische kachel kan een gat slaan in zowel uw portemonnee als uw CO2-doelstellingen."

4. Heroverweeg reizen

De pandemie heeft laten zien dat werken op afstand en hybride werken een haalbaar alternatief zijn voor op kantoor zijn. Niet pendelen bespaart aanzienlijk op CO2-uitstoot, dus waarom biedt u uw werknemers niet een paar dagen per week werken op afstand aan? Er zijn talloze digitale hulpmiddelen beschikbaar om contact te houden en het werk gaande te houden. Een interessante bijkomstigheid: medewerkers waarderen ook de verbeterde balans tussen werk en privé, wat weer kan bijdragen aan loyaliteit en personeelsbehoud. Een mooi gegeven bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

5. Controleer uw toeleveringsketens en bronmaterialen

U kunt zo groen en schoon zijn als u wilt, maar als uw leveranciers niet verantwoord handelen, dan bent u nog steeds verantwoordelijk voor hun CO2-uitstoot in uw producten en diensten. Gelukkig zijn er verschillende digitale hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de referenties van uw leveranciers te controleren voordat u met hen gaat werken. U kunt ook kiezen voor een lokale leverancier om ook de bijbehorende uitstoot van het transport van materialen en goederen naar uw bedrijf te verminderen.

6 actiepunten om uw bedrijf vandaag nog duurzamer te maken

6. Laat uw werknemers groen denken en handelen

Tot slot kan het collectieve gedrag van uw werknemers, de mensen die uw bedrijf draaiend houden, ook een grote bijdrage leveren aan de duurzaamheid. Het aanmoedigen van eenvoudige zaken zoals het uitschakelen van lichten aan het einde van de dag en het opzetten van een fiets-naar-het-werk programma kan helpen om de totale CO2-voetafdruk van uw bedrijf te verminderen.

Meer weten?

Meer weten over andere ondernemersuitdagingen? Leer over slimme en verstandige manieren om prijsstijgingen te verwerken in uw prijzen. 

Personeel te kort, onderbezetting? Maak kennis met 6 manieren om de juiste mensen te vinden en te behouden.

Uw bedrijf duurzamer maken? 6 stappen die u vandaag nog kunt zetten

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement