Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Verkopen via social media? Snelle tips om u op weg te helpen

Met sociale media kunt u uw bedrijf laten zien aan potentiële klanten en met hen in contact komen, tegen lage kosten. Maar u kunt op de socials ook rechtstreeks verkopen. De stap van interactie naar echt verkopen is niet eens zo groot. 

Wilt u dat uw bedrijf meer omzet gaat genereren via sociale media? Hier zijn enkele snelle tips om u op weg te helpen bij ‘social commerce’. Leer alles over Digital Marketing - marketing via digitale technologie - in onze serie.

Als u sociale media al gebruikt om uw bedrijf, producten of diensten te promoten, is de kans groot dat u een aanhang hebt opgebouwd, die geïnteresseerd is om met u in contact te komen of van u te kopen. Het begint met het opbouwen van bekendheid van uw bedrijf en interesseren van klanten. De volgende stap is dat u de platforms gebruikt om ook via deze kanalen te beginnen met verkopen. Hoe? Dat leggen we u uit.

Welke social media zijn ingesteld op verkoop?

De mogelijkheid om te verkopen komt op steeds meer sociale kanalen beschikbaar. Wat zijn de populairste opties?

Instagram behoort tot de toppers, omdat je met Instagram Shopping eenvoudig posts kunt omzetten in verkoopkansen. Met zijn eigen in-app kassa en aanpasbare collecties (waar u uw producten kunt opsommen en groeperen op thema), is Instagram Shopping van begin tot eind ontworpen om een gemakkelijke online winkelervaring te creëren.

Facebook volgt het succes van Instagram met Facebook Shop. Als het digitale equivalent van een fysieke winkel is Facebook Shop ontworpen met bedrijven in het achterhoofd. Het heeft zelfs aanpasbare functies om uw winkel te laten opvallen. Wat er zo goed aan is? U kunt vragen van klanten direct via het platform beantwoorden door uw winkel te verbinden met WhatsApp, Messenger en Instagram. U moet wel een (gratis) Facebook for Business-pagina instellen om te beginnen.

Aan de slag met Whatsapp Business: checklist en stappenplan

Pinterest TV biedt ook een verkoopmogelijkheid. Van maandag tot en met vrijdag kunnen makers de hele week video's delen, voordat ze de kijkers op vrijdag producten met korting laten kopen. Bovendien bestaan er shoppable Pins, voor winkelen met één klik op afbeeldingen. Ook is er de mogelijkheid van catalogusbeheer, zodat je u meer productinformatie in de app kunt delen. 

TikTok Shop groeit ook snel. Op dit platform kunnen makers snel en gemakkelijk impactvolle promotievideo's samenstellen, die direct linken naar productkortingen en aankopen – met één klik. Hoewel deze live winkelervaring momenteel nog niet in heel Europa beschikbaar is, is het de moeite waard om de updates van dit platform in de komende maanden in de gaten te houden.

Tips om meer te gaan verkopen op sociale media

Heeft u gekozen op welk social media-kanaal u wilt gaan verkopen? Dan helpen deze snelle tips u op weg:

  • Zorg ervoor dat uw afbeeldingen of video's opvallen. Als het niet interessant is, dan trekt u geen aandacht.
  • Wees creatief; zie uw sociale mediakanalen als een digitale etalage.
  • Focus op uitstekende klantenservice. Wees aanwezig op uw sociale kanalen, beantwoord vragen zo snel mogelijk en maak elke keer weer een goede indruk.
  • Bied geweldige aanbiedingen met promotionele acties om mensen aan te trekken.
  • Koppel uw sociale kanalen aan uw website. Kopen via sociale media zal niet voor iedereen geschikt zijn, dus zorg ervoor dat uw website ook gemakkelijk toegankelijk is.
  • Geef wat geld uit aan sponsoring van social media posts om voor uw bedrijf meer potentiële klanten te krijgen.
  • Werk samen met micro-influencers om meer mensen naar uw pagina te brengen. Of u nu hun kosten betaalt of gratis producten aanbiedt in ruil voor hun steun: dit kan een goedkope, impactvolle manier zijn om de verkoop te verhogen.

Als u nog niet bezig was met ‘Social commerce’, dan is dit een goed moment om het uit te proberen. Veel succes!

Aan de slag met Whatsapp Business: checklist en stappenplan

Bent u geïnteresseerd in deze en andere aspecten van digital marketing? Lees Zo zet u TikTok in voor uw bedrijf en Adverteren op Google, hoe gaat dat?  Bekijk de hele serie over digital marketing.

Verkopen via social media | Vodafone Business

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement