Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hoe network slicing werkt: klein verschil, grote gevolgen

Netwerken worden steeds slimmer en stabieler en organisaties kunnen daardoor meer uit zichzelf halen. Maar nu betrouwbare connectiviteit voor veel bedrijven een levensvoorwaarde geworden is, moeten essentiële verbindingen wel altijd en overal stabiel zijn. Een nieuwe technologie, network slicing, maakt het mogelijk om voortaan een deel van het publieke mobiele netwerk te reserveren voor eigen gebruik. Een schijnbaar klein verschil dat tot heel nieuwe toepassingen leidt.  

Een nieuwe technologie, network slicing, maakt het organisaties mogelijk een deel van het publieke mobiele netwerk te reserveren voor eigen gebruik, zodat essentiële verbindingen altijd en overal stabiel zijn.

Zoals de technische benaming network slicing al aangeeft, wordt het netwerk als het ware opgedeeld in plakjes. Zo wordt op een mobiel netwerk een privé-netwerk gecreëerd. Applicaties en bedrijfstoepassingen zijn dan veilig en betrouwbaar aan het mobiele netwerk te verbinden en de capaciteit kan gegarandeerd worden – zonder verstoringen door andere gebruikers. Het maakt dan niet meer uit hoe druk het is op het netwerk: er is altijd voldoende capaciteit om grote hoeveelheden data en voice te versturen. Network slicing is daarmee een uitkomst voor kritieke bedrijfsprocessen die geen enkele vertraging of verstoring verdragen.

"De vraag is: is best effort nog wel goed genoeg?"

'Goed' volstaat vaak niet meer. Dit betekent concreet een verschuiving van best effort netwerken naar oplossingen die volledige beschikbaarheid bieden. En dat heeft grote gevolgen voor de praktische mogelijkheden.

Network slicing, wat het is

Kritieke processen, praktische toepassingen

Een aantal voorbeelden uit de praktijk:·       

  • Network slicing zorgt voor dermate stabiele verbindingen, dat hulpverleners in ambulances onderweg realtime geholpen kunnen worden door specialisten vanuit het ziekenhuis. Data, audio, video: alles is bij de hand op het moment dat het er echt om gaat.
  • Energiebedrijven gebruiken realtime beeldverbindingen bij onderhoudswerkzaamheden en het oplossen van storingen. Ook al zit een monteur op een afgelegen locatie, zo heeft ze toch volledige toegang tot elke gewenste instructie en live ondersteuning.
  • Steeds meer productiebedrijven zetten HD-video en augmented reality in op de werkvloer, onder andere voor kwaliteitsinspectie. 

Er zijn 3 cases bij dit artikel, waarbij we inzoomen op de mogelijkheden en toepassingen in de gezondheidszorg, de energievoorziening en de maakindustrie.  

Waarom network slicing interessant kan zijn voor uw organisatie

Network slices met Quality of Service (QoS) bieden een waardevolle betrouwbaarheidsgarantie. Slices kunnen geconfigureerd worden voor een bepaald dekkingsgebied om op basis van behoefte de gewenste netwerkcapaciteit te leveren – terwijl de kosten voorspelbaar blijven. Omdat network slices eenvoudig zijn te schalen, is de capaciteit altijd aan te passen aan groeiende of krimpende behoeften. En doordat slices het dataverkeer isoleren, wordt de veiligheid van het netwerk verder vergroot.

Network slicing, wat het is

Lokaal én nationaal beschikbaar voor uiteenlopende cases

De technologie van network slicing is nu beschikbaar op het 4G en 5G netwerk van Vodafone voor tal van lokale en nationale toepassingen. Hiermee zijn bedrijfsprocessen continu te monitoren of communicatiemiddelen in een ziekenhuis te verbinden. Andere mogelijkheden zijn mobiele veiligheidscamera’s of betrouwbare verbindingen met mensen in het veld die gevaarlijk werk doen op een afgelegen locatie. Voeg indoor 4G-antennes toe en het netwerk in en rond een bedrijf kan 4G-telefoons, portofoons en pagers verbinden – en vervangt daarmee andere communicatietechnologieën zoals DECT, Narrowband PMR en Tetra. Bijkomend voordeel is dat 4G – in tegenstelling tot PMR en Tetra – ook data-applicaties ondersteunt zoals live video. 

Door een deel van het mobiele netwerk voor geprioriteerd dataverkeer te reserveren, ontstaan voordelen die tot interessant concurrentievoordeel kunnen leiden:

  • Gegarandeerde - eventueel uitgebreide - capaciteit
  • Hoge mate van veiligheid op het netwerk
  • Extreme prestaties: snelheid, beschikbaarheid en capaciteit bij drukte op het netwerk
  • Solide basis voor IoT-oplossingen

(In dit artikel hebben wij gegevens en inzichten opgenomen uit een rapport van Ericsson, gepubliceerd in 2021: 'Network slicing: Top 10 use cases to target. An overview of industries and use cases that will drive the majority of the revenue potential.')

Ontdek wat network slicing voor u kan betekenen

Klinkt network slicing als iets dat ook uw bedrijf vooruit kan helpen? Neem dan contact op met Vodafone Business. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden om uw eigen gereserveerde netwerk te creëren op het mobiele Vodafone-netwerk.