Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Maximaal mobiel online: de succesfactor van Xolution

Sommige bedrijven floreren juist doordat hun medewerkers altijd en 24/7 online werken en productief zijn, in binnen- en buitenland. Dat werkt alleen als de mobiele abonnementen supergoed geregeld zijn, het liefst wereldwijd. Dat die online mobiele benadering werkt – een soort permanente vorm van hybride werken – laat ondernemer Stephan Jordan zien: zijn medewerkers werken al jaren alleen maar online en op afstand. 

Je hoeft niet elke dag naar kantoor om efficiënt te werken. Zolang je er maar voor zorgt dat je mobiel goed en veilig verbonden bent. Bij de foto boven: Stephan Jordan (midden) werkt met een team van ‘vaste freelancers’: zijn medewerkers zijn weliswaar niet in dienst van Xolution, maar voor een vast bedrag per maand besteden ze er zo veel tijd aan als nodig is.

Full-service internetbedrijf Xolution heeft geen gezamenlijk kantoor. De belangrijkste voorwaarden om zo te kunnen werken? Vertrouwen in je medewerkers en een mobiele aansluiting waarmee je overal snel internet hebt. 

Xolution, succesvol door maximaal mobiel online te zijn

Websites op WordPress

Xolution startte in 2004. Jordan richtte zich toen nog op het registreren van domeinnamen en het hosten van websites die anderen maakten. Maar hij merkte dat klanten meer wilden: kon hij niet ook zorgen dat die website er mooi uitzag en dat klanten zelf de inhoud konden aanpassen? Jordan breidde uit en richt zich sindsdien op het ontwikkelen, beheren en hosten van websites die draaien op het veelgebruiktebesturingssysteem WordPress. 

“Ik heb geen idee hoeveel uur ze precies aan Xolution besteden. Belangrijkste is dat ik er van op aan kan dat dingen die moeten gebeuren gedaan worden.”

Eerste webhosters

Jordan: “Wij waren rond 2009 een van de eerste webhosters die markt zagen in het aanbieden van complete websites op WordPress. Sinds kort zijn we weer aan het pionieren met wat we Managed Website noemen. Voor een laag vast bedrag per maand ontwerpen, bouwen en verbeteren we je website. We zorgen daarbij ook voor tekst en beeld. Zelfs een fotoshoot op locatie is inclusief.”

Eens per jaar fysiek bij elkaar

Jordan werkt samen met een team van ‘vaste freelancers’: zijn medewerkers zijn weliswaar niet in dienst van Xolution, maar voor een vast bedrag per maand besteden ze er zo veel tijd aan als nodig is. “Het is een hecht en trouw team. We zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld”, vertelt Jordan. Toch zien ze elkaar nauwelijks: pandemie of niet, eens per jaar fysiek bij elkaar komen is al veel. “De mensen met wie ik werk, hebben geen behoefte aan een gezamenlijke werkplek. Dat levert ze een enorme vrijheid op: ze werken waar en wanneer ze willen. Een uitdaging is het soms ook: hoe zorg je dat je feeling met elkaar blijft houden, vier je belangrijke momenten in iemands leven of deel je ergens je zorgen over? Online werken mist een belangrijke sociale component, dat vraagt dus om extra aandacht.” 

Xolution, succesvol door maximaal mobiel online te zijn

Veel tijd over om bij je kind te zijn

Door deze flexibele werktijden kan Jordan ervan uitgaan dat er op elk moment op dag wel iemand beschikbaar is om een probleem bij een klant op te lossen. “Dat wil niet zeggen dat we de hele nacht achter onze beeldschermen zitten, maar als de servers ’s avonds laat op hol slaan, dan zijn wij er als de kippen bij om het op te lossen.” Dat is prettig, want veel van Jordans klanten hebben webwinkels die ook in verre buitenlanden operationeel zijn. En de flexibiliteit is voor Jordan zelf ook prettig: hij werd dit jaar vader en de manier waarop het team bij Xolution werkt stelt hem in staat veel tijd bij de kleine door te brengen. 

Betrouwbare dataverbinding is een must

Uiteraard is een belangrijke voorwaarde om zo te kunnen werken, dat je je medewerkers goed kent en vertrouwt. “Ik heb geen idee hoeveel uur ze precies aan Xolution besteden”, zegt Jordan. “Dat is de ene week veel meer dan de andere. Belangrijkste is dat ik er van op aan kan dat dingen die moeten gebeuren gedaan worden.” Maar net zo belangrijk is volgens Jordan dat iedereen overal een goede dataverbinding heeft. “Of we nou vanuit huis werken of op workation in het buitenland zijn, dat moet niet uitmaken als je bijvoorbeeld moet videobellen. En het moet veilig, want we werken met data van klanten. Een versleutelde netwerkverbinding via VPN is daarom een must.”

Tekstberichten zijn handiger dan gesproken berichten

Communiceren doen de collega’s bij Xolution vooral via de veelgeprezen tool Slack. “Die is onmisbaar. Je kunt er in verschillende groepjes met elkaar overleggen. Het is ook vooral erg handig dat informatie van onze servers of websites van klanten er automatisch in binnenkomt: we zijn altijd allemaal direct op de hoogte van de status daarvan.”

En tekstberichten hebben een voordeel ten opzichte van bellen, vertelt Jordan: “Een dergelijk bericht kan rustig even op iemand wachten. Je kunt het nalezen en oppakken zodra je er tijd voor hebt.” Toch is telefoneren soms noodzakelijk: “Emoties kun je er minder makkelijk in kwijt. Dan prefereer ik een echt gesprek boven tekst en smileys.” 

Nauwelijks overhead, dus scherpe tarieven

Hoe ervaren klanten het kantoorloze bestaan van Xolution? “Op mijn vaste werkplek kan ik prima mensen ontvangen, en vóór corona ging ik vaak bij klanten langs. Maar de meeste gesprekken gaan nu per video, en ik verwacht dat dat voorlopig nog wel zo zal blijven, ook als corona wat minder invloed heeft.”  Jordan: “Ik heb nauwelijks overheadkosten, dus ben ik in staat heel veel service te bieden voor weinig geld.”

Een bedrijf als Xolution kan alleen slim mobiel werken als de mobiele bereikbaarheid supergoed is geregeld. Herkent u voor uw bedrijf ook deze behoefte? Met Business Mobile kiest u voor elke medewerker een passend zakelijk sim-only abonnement. Medewerkers die wel eens in het buitenland zijn, maken geen onverwachte kosten met onze wereldwijde roaming opties. Medewerkers die onderweg zijn met een tablet of laptop geeft u een aanvullende data sim. En iedereen is natuurlijk goed bereikbaar op ons uitstekende 5G-netwerk.

V-Hub maakt het persoonlijk

V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en een digitaal advies op maat voor uw bedrijf.