‘Out of Office’ podcast #13: hybride werken, kwestie van organiseren

Effectief hybride werken is een kwestie van organiseren. Dat begint bij het formuleren van uitgangspunten en beleid en bij een scherpe, verstandige blik op de praktische invulling van werk en werkplek, zowel op kantoor, thuis als op locatie. We kijken terug en kijken vooruit: daar gaat aflevering #13 van de podcastserie ‘Out of Office’ over.

Hybride werken wordt niet vanzelf een succes. Het begint bij het formuleren van uitgangspunten en beleid. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor voorzieningen en voor essentiële details, waaronder het welzijn van medewerkers.

Podcast #13

Hoe we hybride werken tot een succes maken

In deze dertiende en laatste aflevering in de serie komen veel lessen terug die we in de afgelopen maanden hebben geleerd over hybride werken. De host van de serie, Jörgen Raymann (Daphne Depassé was bij de opnamen voor deze aflevering niet aanwezig), bespreekt de belangrijkste leerlessen met Thomas Mulder en Marjolijn Feringa. Thomas Mulder is Executive Director HR bij VodafoneZiggo en Marjolijn Feringa is executive coach en auteur van het boek ‘Hybride Teams’. 

Hybride werken lukt niet vanzelf

Een belangrijke vaststelling: ondernemers moeten niet maar aanrommelen en denken dat hybride werken vanzelf lukt. Kaders zijn belangrijk – elke organisatie heeft een thuiswerkbeleid nodig. Hybride werken kan grote voordelen hebben, maar dan moet een ondernemer dus wel de juiste voorzieningen treffen, thuis én op de zaak. 

Altijd maar thuis werken en weinig mensen ‘in het echt’ zien kan een flinke invloed hebben op iemands mentale gezondheid. De podcastserie ‘Out of Office’ heeft laten zien dat juist de sociale functie van werken heel belangrijk is voor het welzijn van werknemers. Als werkgever is het daarom heel belangrijk om oog voor de mentale gezondheid van werknemers te houden. Zulke ontmoetingen dragen ook bij aan een sterke bedrijfscultuur. Binnen bedrijven met een goede cultuur zijn mensen zijn productiever, innovatiever en beter op hun plek.  

Er is niemand die mij nog kan overtuigen dat een manager zijn mensen per se vijf dagen per week voor z’n neus moet hebben. Die tijd is voorbij.”

Marieke Zuidema, Vodafone Ziggo

Jörgen Raymann

Samen met teams vormgeven

Wat zijn de lessen die de gasten in deze podcast uit de serie trekken? Thomas Mulder noemt onder meer: “Managers zullen hybride werken samen met hun teams moeten vormgeven. Tijdens de coronacrisis was dat een uitdaging, want toen zagen zij hun mensen helemaal niet. Intussen hebben ze geleerd dat volledig virtueel werken prima gaat. Er is niemand die mij nog kan overtuigen dat een manager zijn mensen per se vijf dagen per week voor z’n neus moet hebben. Die tijd is voorbij.”

Marjolijn Feringa: “Blijven leren, dat is een hele belangrijke. Ik adviseer organisaties om te investeren in competenties van leidinggevenden bij hybride werken. Denk aan het maken van afspraken over doelstellingen en resultaten, meer met teams dan met het individu. Het is, juist bij hybride werken, heel belangrijk om mensen verantwoordelijkheden te geven."

Lilian Woltering

Marjolijn Feringa en Thomas Mulder

De valkuilen van Japke D. Bouma

De speciale gast in deze podcast #13 is NRC- columniste Japke D. Bouma, met een gesproken column over de tien valkuilen van hybride werken. Eén van de valkuilen die zij benoemt, is dat, zodra het weer mag, iedereen weer louter op kantoor gaat werken. Zij zou dat betreuren: “Tuurlijk, je ziet je collega’s weer op kantoor, dat is (meestal) pure winst. Maar je krijgt ook het lawaai, de rijstwafels, het oeverloze vergaderen, de overvolle treinen, de niezende collega’s, de slechte koffie, de afleiding, de files, de ergernissen en de stress er weer gratis bij. Veel mensen waren thuis veel productiever en willen daar graag íéts van vasthouden. Toch goed om dat even subtiel bij je werkgever onder de aandacht te brengen voor je je weer laat verleiden – lees: onder druk gezet wordt – om in de file te gaan staan voor elk overbodig werkoverlegje.”

Twee keer per maand informeerde ‘Out of Office’ u op V-Hub over de laatste trends, inzichten en ervaringen rond hybride werken. Voor elke podcast reisden Jörgen Raymann en Daphne Depassé naar een andere werklocatie. Deze aflevering #13 is opgenomen bij Grytte coworkingspace in Utrecht. 

Benieuwd naar de conclusies van Thomas Mulder, Marjolijn Feringa en Japke D. Bouma? Leer van hun inzichten, beluister de podcast!

De podcastserie kwam tot stand in samenwerking tussen Vodafone Business en FD Mediagroep/BNR.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar alle leerlessen uit de podcastserie? Lees erover in dit handzame overzicht.

Beluister ook de andere afleveringen van deze podcastserie!
Vodafone Business: ‘Out of Office’ podcast #13: hybride werken, kwestie van organiseren

Maak de sprong naar hybride werken

 Tips en trends over hybride werken
 Oplossingen voor kleinere en grote bedrijven
 De optimale balans tussen thuis en kantoor