Geef uw smartphone een tweede leven, met Vodafone inruildeals

Liggen oude smartphones bij u ergens in een laatje stof te verzamelen? Zonde! Bij Vodafone kunt u als ondernemer namelijk oude telefoon(s) inruilen en laten recyclen. Daarmee ontvangt u niet alleen cashback, maar draagt u ook een steentje bij aan een duurzame missie. Het zorgt bovendien voor een trots gevoel, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Wilt u duurzaam ondernemen, denk dan ook eens hoe u met uw mobiele telefoons omgaat. Is uw smartphone nog helemaal oké, waarom zou u dan per se een nieuw toestel kopen? Bent u intussen wel toe aan een nieuw abonnement, dan heeft Vodafone verschillende voordelige Sim Only deals voor zakelijke Red Pro-klanten.

Ook wanneer de oude telefoon niet meer werkt, is deze van grote waarde in het recycleproces. Wist u namelijk dat er in het oude toestel maar liefst 20 verschillende metaalsoorten zijn verwerkt? Denk aan dure grondstoffen zoals goud, platina en zilver. Deze materialen krijgen met behulp van Vodafones’ partners óók een tweede leven. Defecte apparaten kunnen zo worden opgeknapt en doorverkocht.  

Gerepareerde modellen verdienen op deze manier een tweede leven in – onder meer – ontwikkelingslanden. Dat is erg belangrijk, omdat de groei van mobiele communicatie vaak de basis is voor economische groei, met name in Afrika. 

Wist u dat:

  • Voor elke miljoen oude smartphones die Vodafone wereldwijd verzamelt met het inruilprogramma, wordt maar liefst 50 duizend ton aan CO2 vermeden.
  • Door een refurbished (een gebruikte, maar volledig gerepareerde) smartphone aan te schaffen, bespaart u 50 kilogram CO2.
  • Bij Vodafone kunt u ook refurbished smartphones aanschaffen. Zo bent u niet alleen duurzaam bezig, maar bespaart u heel wat kosten. Een refurbished smartphone kost namelijk minder dan een nieuw exemplaar.
Geef uw smartphone een tweede leven, met Vodafone inruildeals

Inruildeals

Soms is niets doen beter dan iets doen, legt Consumentenpsycholoog Patrick Wessels uit: “Wat is duurzamer dan duurzaam consumeren? Helemaal niet consumeren.” Hij wijst op de onbewuste behoefte om ‘iets’ te doen: “Het brein wil graag in actie komen, om het goede te doen. We zijn makkelijker trots op iets dat we goed deden dan op iets dat we niet deden. Daarom voelt een telefoon inruilen voor een nieuwe duurzaamheidstechnisch beter dan de oude blijven gebruiken. Toch is dat tweede onderaan de streep meestal een beter idee.”

Ook interessant: Hoe innovatief en duurzaam is de nieuwe Samsung Galaxy S23?

Duurzame keuze

Wie een oude telefoon inruilt gunt die een tweede leven. Dankzij moral licensing is het brein daarmee snel gerustgesteld als het gaat om duurzaamheid. “Wie een oude telefoon inlevert en daarmee een duurzame keuze maakt praat het vervolgens makkelijker goed om in een volgende situatie niet duurzaam te kiezen. Het is daarna dus extra belangrijk om bewust te blijven van duurzame keuzes en alternatieven voor niet-duurzaam gedrag.” 

Wessels wijst daarnaast op de standaardoptie: “Het werkt het best om extra accessoires gewoon niet meer mee te leveren. En om standaard sim-only verlenging aan te bieden als een contract afloopt. Natuurlijk mag iemand ervoor kiezen om een telefoon in te ruilen. Dat is nog steeds duurzamer dan de oude telefoon in een la laten liggen. En het vraagt al om meer inzet dan niets doen, omdat iemand de telefoon dan gewoon blijft gebruiken met een sim-only aansluiting.”

Geef uw smartphone een tweede leven, met Vodafone inruildeals

Verantwoording

Duurzaamheid draait onderaan de streep voor veel mensen vooral om verantwoording. De (uitgesproken) duurzame ambities moeten (zichtbaar) leiden tot acties. Dat lukt het makkelijkst door oude producten in te ruilen of andersom tweedehands te consumeren. “Vaak is niet onnodig extra consumeren veel duurzamer, dus daar zou meer aandacht naar uit mogen gaan,” besluit Wessels.

Ook interessant: De zakelijke smartphone: 3 redenen om de Fairphone te kiezen

Hoe werken de inruildeals?

Het inruilen van een oude telefoon kan heel eenvoudig via de Vodafone website.  

  1. Daar checkt u eerst de inruilwaarde van de gebruikte telefoon. 
  2. Vervolgens beoordeelt u met een paar simpele stappen de conditie van het toestel. 
  3. Heeft u die gegevens in kaart? Dan kunt u de gebruikte telefoon opsturen of inleveren bij een van de Vodafone-winkels in de buurt. 
  4. De inruilwaarde van het oude toestel wordt automatisch op uw rekening gestort. 

Samen sterk

Vodafone staat niet alleen in haar duurzaamheidsmissie. Veel fabrikanten zoals Apple en Samsung zetten zich eveneens in voor het recyclen van apparaten. Zo worden accessoires zoals opladers en oordopjes niet meer standaard meegeleverd bij aankoop van een nieuw toestel. Het motiveert gebruikers hun intacte accessoires langer te gebruiken. 

Zelfde toestel, nieuw abonnement: wel zo duurzaam!

Inruilen en recyclen is hartstikke mooi. Maar de meest duurzame optie is uiteraard om een werkend toestel nog langer te gebruiken. Werkt de telefoon nog vlekkeloos, maar bent u wel toe aan een nieuw abonnement? Dan heeft Vodafone verschillende voordelige Sim Only deals voor zakelijke Red Pro-klanten.