Feiten & cijfers - Wist u dat Nederland 2.078.716 mkb-bedrijven telt?

Het midden- en kleinbedrijf, dat zijn – nogal logisch – de kleine en middelgrote bedrijven in ons land. Maar hoe klein of groot zijn ze? En hoeveel van zulke bedrijven zijn er in Nederland? Hoe oud is de gemiddelde mkb-ondernemer? Kortom, wat weet u van het mkb?

Het mkb, dat is alles van de kapper en de slager tot en met het middelgrote metaalbewerkingsbedrijf. Maar wat weten we er verder van? 

MKB Servicedesk maakte een mooie infographic waarin alle actuele feiten en cijfers zijn samengebracht. Wist u dat we in Nederland meer dan twee miljoen mkb-bedrijven hebben? Dat de gemiddelde leeftijd van de mkb-ondernemer 46 jaar is? 

De infographic is samengesteld op basis van het Jaaroverzicht van de KvK en De Staat van het MKB (CBS). De meeste cijfers zijn uit 2020, maar in sommige gevallen evengoed opmerkelijk. Zo wordt duidelijk dat ondanks de coronacrisis er in 2020 relatief weinig faillissementen waren. Ten opzichte van 2019 was het aantal zelfs 15 procent lager.

“Ondanks de coronacrisis is het aantal bedrijven in de detailhandel met 10% gegroeid, dat is meer dan in alle andere sectoren.”

Andere interessante feiten:

Andere interessante feiten:

  • Het grootste deel (46,1%) van de mkb-bedrijven in Nederland heeft twee werkzame personen in dienst.
  • Het aantal mkb-ondernemingen in 2021 is 2.078.716. Dit aantal is 4 procent hoger dan in 2020. De groep zzp’ers groeit het hardst.
  • Het aantal bedrijven in de detailhandel is met 10% gegroeid, dat is meer dan in alle andere sectoren.
  • Startende ondernemers zijn vaak een stuk jonger dan de doorsnee ondernemer (34 jaar).
  • De meeste mkb-bedrijven zijn te vinden in Zuid- en Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Flevoland is met 5 procent de snelstgroeiende mkb-provincie!
Feiten en cijfers over MKB

Hoe goed kent u het mkb? Bekijk de volledige infographic van MKB Servicedesk.

Download het e-book over hybride werken

Kent u het e-book van Vodafone Business over hybride werken? Het e-book bevat talloze belangrijke feiten en inzichten en biedt tips voor bedrijven die hybride werken goed willen organiseren. Meer weten?

Lees ons volledige Privacy Statement

Onderwerpen