Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Ondernemerstips: verduurzamen én lagere energiekosten

Wat kun je als ondernemer doen om de gemiddelde energiekosten van je onderneming terug te dringen? En hoe kun je ook op andere manieren verder verduurzamen, ook in de keten? Verschillende MKB-ondernemers in uiteenlopende sectoren geven laagdrempelige tips. 

Ook u heeft in uw bedrijf ongetwijfeld te maken met hoge energiekosten. Dit verhaal laat zien dat vergroenen en kosten besparen dikwijls in elkaars verlengde liggen. Heeft u al een actieplan voor de vergroening van uw bedrijf? Maak kennis met zes actiepunten. Waarom duurzaamheid ook voor uw belangrijk én haalbaar is, leest u hier.

Het belang van duurzaamheid neemt toe. Momenteel staat alles in het teken van het terugdringen van het energiegebruik, nu de prijzen van nieuwe energiecontracten om welbekende, geopolitieke redenen zijn verveelvoudigd. Diverse energie-intensieve bedrijven in onder meer de glastuinbouw hebben zelfs al hun productie stilgelegd, of zijn dit in de winter van plan om te doen. Maar de noodzaak om verder te verduurzamen is niet van vandaag of gisteren. Broeikasgasemissies moeten verder worden teruggebracht, gegeven de heftige gevolgen van een almaar opwarmend klimaat.  

Steeds vaker krijgen ondernemers dan ook te maken met kritische vragen van eigen medewerkers, klanten of leveranciers. Wat kun je doen, en wat heb je al gedaan? We stelden die vraag aan enkele ondernemers en legden de lat nog wat hoger: wat zou je in één dag kunnen doen om je bedrijf te verduurzamen?

Verduurzaming en besparing in één dag: tips van ondernemers

Verlichting: LED

René van Daal, Reda Tenten, Barneveld: “Mijn belangrijkste advies wat je aan verduurzaming en energiebesparing kunt doen? De verlichting. Het is simpel en binnen een dag geregeld. Je kunt de bestaande armatuur gebruiken, ander startertje erin, LED TL’s erin en je hebt prima verlichting. Iedereen kan dat. Wat wij gedaan hebben? In een nieuw gehuurde, kale ruimte, hebben we alle TL-buizen vervangen door LED TL, dimbaar. Er hingen 50 TL-buizen van 60 watt per stuk. We hebben nu acht spots van 150 watt die we dimmen naar 100 watt. Daarmee besparen we dus bijna 75% aan stroomverbruik voor de verlichting, terwijl we beter licht gebruiken, want LED-licht lijkt meer op daglicht.”

"We hebben met elkaar afgesproken dat we nergens onnodig het licht laten branden."

Bewustzijn

Van Daal: “Qua verwarming oriënteren we ons voor deze ruimte nog op energiezuinige infrarood-verwarming, maar daar ga ik bij een collega-ondernemer eerst meer kennis over vergaren. In het gebouw met de showroom, de kantoren en de werkplaats, zijn we ook met Led bezig. We hebben de laatste jaren ook werk gemaakt van de bewustwording van medewerkers, en afgesproken dat we nergens onnodig licht laten branden. Als het rustig is staat boven alles uit. Zo dachten we een paar jaar geleden niet.”

Verwarming lager, trui aan

Sebastiaan van Pommeren, Van Pommeren koffiemachines Utrecht: “Wij hebben overal led-verlichting en schakels die reageren op beweging bij de wc-ruimte en de opslag. De verwarming gaat regelmatig een stukje lager en dan trekken we in de winkel een warmere trui, of een vest aan. Water besparen we door in onze werkplaats met bakken met schoonmaakmiddel te werken, zodat we niet continu een lopende kraan hebben. De koffiemachines in de winkel staan alleen permanent aan op drukke dagen. Als het rustiger is, kunnen klanten wel een paar minuten wachten terwijl het apparaat opstart.”

Verduurzaming en besparing in één dag: tips van ondernemers

Winkeldeur open of dicht

Van Pommeren: “Ik houd de winkeldeur het liefst de hele dag open, dat is klantvriendelijker. Maar als de verwarming aan staat, ga ik niet tegen de buitenlucht opstoken, en doen medewerkers de deur voor klanten open, zij zijn daar ook alert op. Alle medewerkers wonen op zichzelf en zijn zich door hun eigen energierekening bewust van de hoge energiekosten. Ik laat mijn medewerkers onze energierekening ook zien, en maak het energiegebruik in een vergelijkbare periode in het vorige jaar inzichtelijk. Het gevolg is dat ze er ook in de zaak beter op letten, en waar soms nog nodig, wijs ik hen erop.”

Verduurzaming en besparing in één dag: tips van ondernemers

Ramen dicht

Tom van den Berg. McCoy en partners, Eindhoven/Utrecht: “Wij huren kantoorruimte in een klassiek industrieel gebouw. Dat heeft enkel glas. Wij sturen wel bewust op ramen niet onnodig open laten staan, licht uitdoen als je weg gaat, maar echt investeren kunnen we niet in een huurpand. Bovendien is het nog niet duidelijk wat de verhuurder met het pand gaat doen. 

Minder reizen, meer online

Van den Berg: “We maken ieder jaar een CO2-balans: we tellen op wat we in een jaar hebben gegenereerd aan uitstoot via computers, reizen en het kantoor. Deze uitstoot compenseren we vervolgens via justdiggit.org. Deze organisatie doet bijvoorbeeld aan vergroening in Afrikaanse landen, waarmee ze helpen de aarde af te koelen. Verder proberen we de CO2-uitstoot omlaag te krijgen door mensen te stimuleren om elektrisch te rijden of het openbaar vervoer te pakken. En twee dagen thuis te werken, in onze business kan dat ook goed. Wij hebben medewerkers 1500 euro gegeven om hun thuiswerkplek optimaal in te richten. Wij stoten nu al veel minder CO2 uit dan tien jaar geleden; ook bijvoorbeeld door vaker te vergaderen via MS Teams, in plaats van naar bijvoorbeeld New York te reizen voor een vergadering.”

Elektrisch vervoer

Alexander Sijpkens, Cool Electric Amsterdam (@coolelectricamsterdam): “We zijn nu serieus aan het onderzoeken wat voor mogelijkheden een elektrisch busjes ons zou bieden. De aanschaf is een uitdaging, maar de voordelen zijn legio en de keuze wordt steeds groter. Niet alleen als je kijkt naar de kosten, maar ook naar het beleid van steeds meer gemeenten die dieselbussen gaan weren. Je moet hoe dan ook elektrisch en dan is dit geen slecht moment.”

Meer weten?

Meer weten over andere ondernemersuitdagingen? Leer over slimme en verstandige manieren om prijsstijgingen te verwerken in uw prijzen. 

Personeel te kort, onderbezetting? Maak kennis met 6 manieren om de juiste mensen te vinden en te behouden.