Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

BTW en BKR-vrij ondernemen: voordeel voor kleine ondernemers

De arbeidsmarkt is overspannen, inflatie ramt op de deur en kosten stijgen de pan uit. Daar hebben niet alleen de grote jongens last van, maar ook klein ondernemers moeten zwoegen. Op welke kosten gaat u besparen? En welke ondernemersvoordeeltjes kunt u nu écht niet meer laten liggen? Op het gebied van telecom zijn er al een aantal oplossingen die u als ondernemer soelaas bieden. We nemen ze met u door.

Bij een zakelijk telecomabonnement krijgt u geen BKR-registratie. En: zakelijke telecomkosten en BTW zijn aftrekbaar. Twee zaken waar u als kleine zelfstandige misschien nog niet bij stilstond. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Particulier telecomabonnement? Liever zakelijk!

Een particulier telefoonabonnement lijkt voor u als small business owner of éénpitter een prima oplossing, nietwaar? Maar vergis u niet! Een specifiek zakelijk abonnement (denk bijvoorbeeld aan Vodafone Business Internet) heeft ook voor ú een aantal prettige voordelen. De kosten van een abonnement op de zaak zijn namelijk aftrekbaar van de belasting én worden niet BKR-geregistreerd. 

BTW en BKR-vrij ondernemen: de voordeeltjes voor kleine ondernemers

De kers op de taart voor fris talent

Het werven van nieuw personeel was nog nooit zo moeilijk. Ondernemers en bedrijven schreeuwen om nieuw talent, die het op zijn beurt voor het kiezen heeft. Wilt u zich als werkgever onderscheiden van de meute, zorg dan voor de kersen op de taart. Met het stimuleren en faciliteren van mobiel en flexibel werken heeft u al een streepje voor. Bied nieuw talent de juiste devices, (zakelijke) abonnementen en tools waarmee zij kunnen excelleren. Inderdaad, dat brengt kosten met zich mee, die overigens wél aftrekbaar zijn. Kijk. Nu komen we ergens. 

Wat is een BKR-registratie?

U wilt minder betalen, nieuw talent werven en tegelijkertijd kunnen investeren in de toekomst. Een BKR-registratie kan roet in het eten gooien. Het zit zo: het Bureau Krediet Registratie (BKR) monitort alle leningen in Nederland. Deze informatie registreren ze in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Alle leningen boven 250 euro, die een langere looptijd hebben dan één maand worden door kredietaanbieders in dit systeem verzameld. Wilt u een nieuwe lening afsluiten of een hypotheek aanvragen? Dan kunnen kredietaanbieders nakijken hoeveel leningen u al heeft lopen en kunnen zij beslissen of u een nieuwe lening kunt krijgen. Een negatieve BKR-registratie kan u als ondernemer dus hinderen bij het regelen van financieringen. 

BTW en BKR-vrij ondernemen: de voordeeltjes voor kleine ondernemers

Wat een BKR-registratie met uw telecomabonnement van doen heeft?

Heeft u een particulier abonnement met toestel? Betaalt u gespreid en heeft u een openstaand toestelkrediet van meer dan 250 euro? Dan krijgt u een BKR-registratie. Bij een zakelijk abonnement geldt deze regel niet. 

En hoe zit het met aftrekbare telecomkosten?

Zakelijke kosten zoals de huur van uw bedrijfsruimte, reiskosten en zakelijke verzekeringen, mag u aftrekken van de winst. Hetzelfde geldt voor zakelijke telecomabonnementen en toestellen. Omdat u deze kosten van uw winst aftrekt, valt deze lager uit en betaalt u uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Bovendien is de BTW die u zakelijk betaalt aftrekbaar tijdens de aangifte omzetbelasting. 

Particulier versus zakelijk: alle voordelen op een rij

Meer weten over de voordelen van een zakelijk abonnement ten opzichte van uw huidige particuliere abonnement? We vertellen u er graag meer over.