Overslaan en ga naar inhoud

Onderzoek: mkb omarmt security en zoekt ondersteuning

Mkb-ondernemers beginnen de noodzaak van cyber security nu duidelijk te zien. Volgens onderzoek naar mkb’ers in verschillende landen is de helft van de ondernemers van plan in deze en volgende jaren meer te investeren in cyberbeveiligingsproducten en -diensten. Driekwart van de bedrijven geeft daarbij aan dat zij bij de keuze en bij de implementatie van securitymaatregelen ondersteuning denken nodig te hebben van hun IT-, telecom- of technologieleverancier. 

Onderzoek van adviesbureau Analysys Mason laat zien dat het mkb zich er terdege van bewust is dat er aanzienlijke bedreigingen voor de gegevensbeveiliging bestaan en dat de kwetsbaarheid als gevolg van de pandemie is toegenomen. Veel mkb’ers zijn klaar om nu echt in actie te komen. Dit artikel legt uit wat hun zorgen zijn en waar zij de prioriteiten leggen. Meer weten over security? Ga naar onze oplossingen. Lees meer over security en wat u kunt doen. Lees ook over ransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

Onderzoek van adviesbureau Analysys Mason laat zien dat het ‘kwartje’ nu duidelijk gevallen is. Het mkb is zich er terdege van bewust dat er aanzienlijke bedreigingen voor de gegevensbeveiliging bestaan en dat de kwetsbaarheid als gevolg van de pandemie is toegenomen. Veel kleine en middelgrote ondernemingen zijn echter nog steeds niet voldoende beschermd. Een groot aantal van deze bedrijven is van plan te investeren om zich te beveiligen, zo signaleert de Analysys Mason's SMB Technology Forecaster.

Onderzoek naar mkb-budgetten voor security

Veilig thuiswerken

Veel mkb-bedrijven namen al diverse maatregelen om medewerkers tijdens en na de pandemie veilig thuis te laten werken en om hun gegevens te beveiligen. Daarbij ging het om extra beveiligingsoplossingen (36%), uitbreiding van de VPN-capaciteit/-stations (31%) en om extra beveiligingsopleidingen (31%).  Voor bedrijven die al actie hebben ondernomen zijn end point bescherming en e-mailbeveiliging de populairste categorieën voor upgrades. Mkb-bedrijven die van plan zijn voor het eerst een oplossing te implementeren, geven aan vooral te kijken naar oplossingen voor end point detectie en -respons (EDR) en webbeveiliging. Ook oplossingen voor mobile device management (MDM) en mobile threat defence (MTD) zullen waarschijnlijk door een aanzienlijk aantal mkb-bedrijven voor het eerst worden toegepast.

Mkb-bedrijven die van plan zijn voor het eerst een oplossing te implementeren, geven aan vooral te kijken naar oplossingen voor end point detectie en -respons (EDR) en webbeveiliging.”

Beveiliging op afstand

Ook blijken mkb-bedrijven grote interesse te hebben in op afstand beheerde beveiligingsdiensten. Een derde van de ondervraagde mkb-bedrijven die nog geen gebruik maken van dergelijke diensten gaf zelfs aan daar het komende jaar sterk in geïnteresseerd te zijn. Het mkb verwacht prioriteit te geven aan de ondersteuning hybride werken en het beheer op afstand van hun IT-infrastructuur, inclusief gegevensbeveiliging.  

Een opvallende uitkomst in het onderzoek is dat veel mkb-bedrijven (tweederde van de respondenten) op zoek zijn naar cyberbeveiligingsoplossingen die zijn gebundeld met andere diensten. Daarbij gaat het met name om ondersteunende diensten en diensten die worden aangeboden met flexibele betalingsopties. De kosten zijn, zo blijkt uit het onderzoek, een belangrijke factor bij de investeringen van het mkb in gegevensbeveiliging: 69% van de ondervraagde mkb-bedrijven gaf aan dat het nuttig zou zijn als providers flexibele betalingsvoorwaarden zouden aanbieden.

Onderzoek naar mkb-budgetten voor security

Bezorgdheid over gegevensbeveiliging

De budgetten van mkb-bedrijven kunnen dus, zo blijkt, beperkt zijn in vergelijking met die van grote ondernemingen, maar de bezorgdheid van mkb’ers over gegevensbeveiliging is niettemin zeer groot. Daarom moeten cyberbeveiligingsleveranciers gebruiksvriendelijke, schaalbare oplossingen bieden die zijn afgestemd op het niveau van IT-expertise van het mkb, stelt Analysys Mason.

Belangrijk: ondersteuning zeer gewenst

Mkb-bedrijven zijn ook zeer geïnteresseerd in samenwerking met hun partners (zoals telecomoperatoren) om hun gegevensbeveiliging te verbeteren. Daarbij zijn ze vooral op zoek naar beveiligingsadvies en -ondersteuning. 73% van de respondenten gaf zelfs aan de hulp van hun IT-, telecom- of technologieleveranciers bij het upgraden van hun beveiliging nuttig of zeer nuttig te vinden.

Het onderzoek voor de Analysys Mason's SMB Technology Forecaster is uitgevoerd onder 1.149 bedrijven in onder meer Duitsland, het VK en de VS. Meer details vindt u hier.

Onderzoek: Mkb omarmt security en zoekt ondersteuning

Veilig Vooruit

Bescherm uw medewerkers, apparaten, locaties en verbindingen.