Losgeld geëist van mkb-ondernemers!

Het verhaal van Rico, met tips van onze expert

Opeens is je modezaak getroffen door ransomware (video en e-book)

De schrik slaat je om het hart: mijn zaak, slachtoffer van cybercriminelen? Jazeker, het gebeurt ook mkb-ondernemers. Winkelier Rico Nieuwenhuijse van Rico Moda in Goes vertelt over de ransomware aanval die zijn zaak trof. Vodafone’s expert Joost van Oord geeft mkb-ondernemers in deze video een belangrijk advies: bescherm uw bedrijf. Bekijk de video en download de leerzame e-book!

Elke ondernemer hoopt dat cybercriminaliteit zijn of haar deur voorbij gaat. Dat ook een moderetailer van bescheiden omvang getroffen kan worden, blijkt uit deze video.

“En daar stonden de instructies en het geëiste bitcoinbedrag”, vertelt Rico Nieuwenhuijse aan reporter Jaber Asgadaouan. Toen hij die informatie in zijn systeem ontdekte, wist hij dat het echt ‘foute boel’ was. Dat de e-commerce medewerker van Rico Moda geen toegang had tot belangrijke systemen kon eerst nog toeval zijn, maar nu was er geen twijfel meer mogelijk. 

De ervaring was zonder meer leerzaam, geeft Rico aan. “De tip die ik zou meegeven aan ondernemers in midden- en kleinbedrijf is: blijf alert. Denk niet van: dit gaat mij niet overkomen. Zorg dat alle systemen op orde zijn, dat je personeel op de hoogte is van wat ze moeten doen en vooral: wat ze niet moeten doen.”

Download het e-book over cybercrime en hoe u uw bedrijf kunt beschermen

Wilt u meer weten? Lees verder in ons cybersecurity e-book. U krijgt inzicht in de methoden en trucs die cybercriminelen gebruiken, de risico's die bedrijven lopen én de oplossingen. 

Joost van Oord, cybercrime expert van Vodafone Business, geeft advies

V-Hub Vandaag-reporter Jaber Asgadaouan (l.) in gesprek met expert Joost van Oord.

Mkb doelwit cybercriminelen

Wat Rico Moda is overkomen, toont een belangrijk feit aan. Mkb-bedrijven vormen – ook als ze relatief klein zijn – een topdoelwit voor cybercriminelen. En hopen dat het u als ondernemer niet overkomt is onverstandig, legt Vodafone Business security expert Joost van Oord in de video uit. “Ga niet wachten, ga niet achterover hangen. Onderneem actie.” “Misschien ben je zelf niet de expert – vraag om hulp, vraag om expertise.” Feit: één op iedere dertig mkb-bedrijven is in het afgelopen jaar daadwerkelijk geraakt door ransomware, waarbij gevraagd is om losgeld te betalen. Dat zijn meer dan 50.000 bedrijven!

Download het e-book: 'Wie cyberrisico’s kan spotten, kan cyberinbreuken stoppen'

Dit cybersecurity e-book geeft je inzicht in de methoden en trucs die cybercriminelen gebruiken en de risico's die bedrijven lopen. 

Hoe Rico Moda slachtoffer werd van ransomware: video | Vodafone Business

Alles over veilig werken

 Ontdek de risico's in een organisatie
 Inzicht in de werkwijze van cybercriminelen
 5 Stappen naar betere beveiliging