Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Losgeld geëist van mkb-ondernemers!

Lees het verhaal van een slachtoffer van ransomware, tips voor bescherming en download het e-book

Opeens is je modezaak getroffen door ransomware (video en e-book)

De schrik slaat je om het hart: mijn zaak, slachtoffer van cybercriminelen? Jazeker, het gebeurt ook mkb-ondernemers. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 30 mkb-bedrijven het afgelopen jaar daadwerkelijk geraakt is door ransomware waarbij gevraagd is om losgeld te betalen. Dat zijn meer dan 50.000 bedrijven! Winkelier Rico Nieuwenhuijse van Rico Moda in Goes vertelt over de ransomware aanval die zijn zaak trof. Vodafone Business security-expert Joost van Oord geeft tips: “Ga niet achterover hangen. Onderneem actie.”

Elke ondernemer hoopt dat cybercriminaliteit zijn of haar deur voorbij gaat. Dat ook een moderetailer van bescheiden omvang getroffen kan worden, blijkt uit deze video.

Foute boel

“En daar stonden de instructies en het geëiste bitcoinbedrag”, vertelt Rico Nieuwenhuijse aan reporter Jaber Asgadaouan. Toen hij die informatie in zijn systeem ontdekte, wist hij dat het echt ‘foute boel’ was. Dat de e-commerce medewerker van Rico Moda geen toegang had tot belangrijke systemen kon eerst nog toeval zijn, maar nu was er geen twijfel meer mogelijk. 

De ervaring was zonder meer leerzaam, geeft Rico aan. “De tip die ik zou meegeven aan ondernemers in midden- en kleinbedrijf is: blijf alert. Denk niet van: dit gaat mij niet overkomen. Zorg dat alle systemen op orde zijn, dat je personeel op de hoogte is van wat ze moeten doen en vooral: wat ze niet moeten doen.”

Download het e-book over cybercrime

Wilt u meer weten? Lees verder in ons cybersecurity e-book. U krijgt inzicht in de methoden en trucs die cybercriminelen gebruiken, de risico's die bedrijven lopen én de oplossingen. 

Mkb doelwit cybercriminelen

Wat Rico Moda is overkomen, toont een belangrijk feit aan. Mkb-bedrijven vormen – ook als ze relatief klein zijn – een topdoelwit voor cybercriminelen. En hopen dat het u als ondernemer niet overkomt is onverstandig, legt Vodafone Business security expert Joost van Oord in de video uit. “Ga niet wachten, ga niet achterover hangen. Onderneem actie.” “Misschien ben je zelf niet de expert – vraag om hulp, vraag om expertise.” 

Download het e-book

Dit cybersecurity e-book geeft je inzicht in de methoden en trucs die cybercriminelen gebruiken en de risico's die bedrijven lopen. 

Hoe Rico Moda slachtoffer werd van ransomware: video | Vodafone Business

Alles over veilig werken

 Ontdek de risico's in een organisatie
 Inzicht in de werkwijze van cybercriminelen
 5 Stappen naar betere beveiliging