Video (met tips): Hoe Rico Moda slachtoffer werd van ransomware

Ondernemer/winkelier Rico Nieuwenhuijse van Rico Moda in Goes vertelt in een V-Hub Vandaag video hoe hij werd getroffen door een ransomware aanval – en hoe hij er met zijn bedrijf weer bovenop kwam. Vodafone’s expert Joost van Oord geeft mkb-ondernemers in deze video een belangrijk advies: bescherm uw bedrijf!

V-Hub Vandaag is een serie video’s waarin we meningen en ervaringen peilen over zaken als hybride werken en security, gevolgd door een advies van onze experts. In deze aflevering: cybercrime. Elke ondernemer hoopt dat cybercriminaliteit zijn of haar deur voorbij gaat. Dat ook een moderetailer van bescheiden omvang getroffen kan worden, blijkt uit deze video. Hier vindt u meer over cybersecurity. Zet de video u aan het denken? Bekijk hier onze oplossingen.

“En daar stonden de instructies en het geëiste bitcoinbedrag”, vertelt Rico Nieuwenhuijse in de video aan reporter Jaber Asgadaouan. Toen hij die informatie in zijn systeem ontdekte, wist hij dat het echt ‘foute boel’ was. Dat de e-commerce medewerker van Rico Moda geen toegang had tot belangrijke system kon eerst nog toeval zijn, maar nu was er geen twijfel meer mogelijk.  

De ervaring was zonder meer leerzaam, heeft Rico aan. “De tip die ik zou meegeven aan ondernemers in midden- en kleinbedrijf is: blijf alert. Denk niet van: dit gaat mij niet overkomen. Zorg dat alle systemen op orde, dat je personeel op de hoogte is van wat ze moeten doen of vooral: wat ze niet moeten doen.”

Joost van Oord, cybercrime expert van Vodafone Business, geeft advies

V-Hub Vandaag-reporter Jaber Asgadaouan (l.) in gesprek met expert Joost van Oord.

Mkb doelwit cybercriminelen

Wat Rico Moda is overkomen, toont een belangrijk feit aan. Mkb-bedrijven vormen – ook als ze relatief klein zijn – een topdoelwit voor cybercriminelen. En hopen dat het u als ondernemer niet overkomt is onverstandig, legt Vodafone Business security expert Joost van Oord in de video uit. “Ga niet wachten, ga niet achterover hangen. Onderneem actie.” “Misschien ben je zelf niet de expert – vraag om hulp, vraag om expertise.” Feit: één op iedere dertig mkb-bedrijven is in het afgelopen jaar daadwerkelijk geraakt door ransomware, waarbij gevraagd is om losgeld te betalen. Dat zijn meer dan 50.000 bedrijven!

Bent u er niet geheel zeker van of u wel genoeg doet om uw bedrijf te beschermen, bekijk dan zeker de video met het verhaal van Rico Nieuwenhuijse. En trek lering uit de tips van de expert.

Meer weten?

Hier vindt u meer informatie over cybersecurity en waarom het belangrijk is. Meteen aan de slag? Bekijk onze oplossingen.

Over cybersecurity hebben wij een interessante e-book gemaakt, vol informatie en nuttige tips.

Video (met tips): Hoe Rico Moda slachtoffer werd van ransomware – Vodafone

Heeft u bedrijf alles in huis om u te beschermen tegen cyberaanvallen? Vodafone Business kan u helpen om alle schakels in uw bedrijf te beveiligen. 

Video (met tips): Hoe Rico Moda slachtoffer werd van ransomware – Vodafone

Veilig Vooruit

Bescherm uw medewerkers, apparaten, locaties en verbindingen. 

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.

Een paar van onze passende oplossingen

Ontdek met welke tools en services Vodafone jouw organisatie digitaal verder kan brengen.

Dé zakelijke beveiligingssoftware.

Mobiel beheer in de cloud.

Proactieve beveiliging voor mobiel.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.

Onderwerpen