Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Wat is een https-verbinding?

Https is een protocol dat de communicatie regelt tussen een browser en de server van een website. Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure. Het is een veilige manier van communiceren, omdat de uitgewisselde gegevens zijn versleuteld. Wat zijn de voordelen hiervan? En wat is eigenlijk het verschil tussen http en https? Lees in dit artikel waarom https onmisbaar is voor uw website. 

Https is een veilige manier om data te delen tussen een webserver en een webbrowser. Wat zijn voordelen? En hoe regelt u deze verbinding in? Lees het hier! Lees ook: Lees ook: heb ik een SSL-certificaat nodig of niet?

Wat is het verschil tussen http en https?

Http en https zijn allebei protocollen die communiceren tussen browser en websites. Http staat voor Hyper Text Transfer Protocol - maar wat betekent de ‘s’ in https? Dit staat voor ‘secure’ en houdt in dat het protocol veilig communiceert door alle gegevens te versleutelen. Het ‘gewone’ protocol (http) mist dat een stukje beveiliging. Vult u gegevens (zoals een wachtwoord of betaalgegevens) in op een website die http gebruikt, dan worden uw gegeven niet versleuteld en kunnen ze gemakkelijker worden onderschept. 

Wat is een https-verbinding?

Wat doet een https-verbinding?

Een https-verbinding kunt u herkennen aan het slotje dat zichtbaar is in de taakbalk. Dit betekent dat alle uitgewisselde gegevens worden versleuteld. Om de gegevens te versleutelen, maakt de website gebruik van een SSL-certificaat. SSL is een afkorting van Secure Sockets Layer en plaatst een beveiligde laag tussen twee systemen, zodat gegevens veilig worden uitgewisseld. SSL gebruikt encryptie om leesbare tekst te versleutelen en onleesbaar te maken tijdens de uitwisseling tussen twee systemen. Zo kunnen de gegevens niet zomaar worden onderschept.

Wat zijn de voordelen en nadelen van https?

Nu duidelijk is hoe een https-verbinding werkt, is het tijd om de voordelen en nadelen eens op een rijtje te zetten. Waarom zou u wel of juist niet kiezen voor https?

De voordelen van https:

  • Bestanden worden versleuteld en worden daardoor veilig uitgewisseld.
  • Het slotje van een https-website straalt vertrouwen, kwaliteit én veiligheid uit.
  • Google hecht waarde aan de veiligheid van websites, waardoor je website beter vindbaar wordt als je gebruik maakt van https.
Wat is een https-verbinding?

De nadelen van https:

  • Een website ombouwen van http naar https kost geld: voor een SSL-certificaat betaalt u een vast bedrag per jaar en bovendien zit er ook nog wat werk in om alles goed in te richten.
  • Het is noodzakelijk om uw website te migreren, omdat er anders twee identieke websites met dubbele content ontstaan. Dit is nadelig voor de ranking in Google.
  • Bij de migratie van een website is er altijd een kans dat een bepaald percentage van het organische verkeer verloren gaat. Het kan dus nodig zijn om extra werkzaamheden te verrichten om na de migratie weer goed gevonden te worden in Google.

De overstap naar https kost dus wat tijd en energie, maar het zorgt wel voor een betrouwbare en toekomstbestendige website. Laten we eerlijk zijn: http is eigenlijk niet meer van deze tijd en bovendien onveilig. Om die reden is httpsonmisbaar voor elke website!

Wat is een https-verbinding? | Vodafone Business

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement